Razstava BIO 23

5. 11. 2012
BIO 23
Na gradu Fužine smo si ogledali 23. bienale industrijskega oblikovanja. “Razmerja v oblikovanju” se ukvarjajo z vprašanjem, kako moderna tehnologija in narava vplivata na oblikovalce. Celotna razstava kaže na trende združevanja obojega, zelene tehnologije, recikliranja.

Stol Sea
Zlato medaljo in Zeleno medaljo je dobil stol Sea, oblikovali so ga Studio Swine, Kieren Jones in soavtorja Azusa Murakami in Alexander Groves. Izdelan je iz plastike, pobrane iz svetovnih oceanov. Morske naplavine se s pomočjo naprav za zbiranje in sortiranje s kalupi predela v uporabne izdelke. Tovrstna industrija bi spodbujala ribiče k zbiranju odpadkov, ki povečujejo toksičnost morskega življenja.

Vodna lilija
Ta paša za oči se imenuje Vodna lilija in bi lahko postala arhitekturni element, ki bi zniževal porabo energije, absorbiral CO2 in ustvarjal biomaso. V prozornih ceveh se razvija fitoplankton, fototropični organizmi. Avtor je Cesare Griffa, soavtorji pa Massimiliano Manno, Denise Giordana in Federico Borello.

Stol FF1
Stol FF1 je narejen iz kvadratne ploskve klobučevine. Pri izdelavi ni odvečnega materiala, samonosna struktura je povezana z laneno vrvjo. Preprosto, lepo in uporabno. Avtorja sta Tom De Vrieze in James Van Vossel. Kupite ga lahko v spletni trgovini Fox&Freeze.

Svetilka Grasshopper
Častno pohvalo je prejela svetilka Grasshopper, avtor je Feodor Mayow. Svetilka se premika in obrača znotraj sredinske cevi in se tako prilagaja potrebam; uporabimo jo za natančno delo ali pa jo obrnemo v strop in nam osvetli prostor.

Miza March Ladies
Pisarniško pohištvo March Ladies je oblikoval Primož Jeza. Miza je razdeljena na prostor za srečevanje v integrirano vazo, salonski prostor s stolčkom in delovni prostor. Ker je miza namenjena modernim poslovnim ženskam, ima tudi integrirano izvlečno ogledalo za ličenje.

Porcelan Prehodne sledi
Porcelan Prehodne sledi je oblikovala Amelia Desnoyes. Embalaža med transportom je orodje, ki pušča sledi na predmetu. Vzorčki, ki so nastali, so modno nostalgično obarvani.

Čakalnica
Ročna dela učinkujejo pomirjujoče, kar so v projektu Čakalnica uporabili v Studiu Oloop. Preprosto sedete na stol Rex in vezete vzorce na predpripravljene kose filca. Ko ste na vrsti, nadaljujejo vaše delo tisti za vami. Vezenje je preprosto in ne zahteva predznanja.

Rope Drawings
Rope Drawings je preprost sistem vrvi in veznih členov, z njim pa oblikujemo, kar nam srce poželi. Izdelek lahko vedno znova preoblikujemo in ustvarimo različne uporabne predmete. Oblikovala ga je Diane Steverlynck.

Razstava BIO 23
Simpatična je tudi sama postavitev razstave, predelne stene iz kartonskih škatel.
BIO 23 si lahko ogledate do 11. novembra v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje.

Oznake: , , , , , , , , ,