Oblikovalski utrinki s sejma pohištva Saloni 2017

2. 12. 2017

Kljub temu, da je bil letošnji milanski sejem v znamenju Euroluce, ostalih navdušujočih oblikovalskih kosov ni manjkalo, tudi tistih, namenjenih našim najmlajšim. Konjiček H-Horse, ki so ga za Kartell oblikovali v japonskem studiu Nendo, črpa navdih v jeklenih I profilih, ki jih poznamo predvsem iz gradbeništva. Rezultat kombinacije trdnosti forme I profila in transparence akrilne plastike je igrača, ki bo vnesla veselje v vsako otroško sobico, pa tudi v kakem drugem prostoru se H-konjička ne bi branili.

Ob večjih dogodkih smo se že vsi srečali s problemom pomanjkanja stolov, ki jih v vsakdanjih situacijah nimamo kam dati. Kam pozimi pospraviti vse stole iz terase? In kako narediti konferenčno sobo multifunkcionalno? Rešitev so nakladalni stoli. A kje najti take, ki niso zgolj funkcionalni, ampak tudi lepi? Pri Švedskem studiu o4i so oblikovali izjemno lahek in trpežen lesen stol Zesty. Poleg odtenkov, ki sta jih predvidela oblikovalca, lahko stol pobarvajo v katerikoli odtenek RAL barvne lestvice. Seveda smo morali udobje sedenja preizkusiti tudi na lastni koži in od vsega finega skoraj obsedeli. A sejem je velik, gremo dalje!

Pri podjetju Driade so se letos resnično izkazali. Če bi vam hoteli predstaviti vse kose pohištva, ki so nam bili v njihovem razstavnem prostoru všeč, bi morali temu posvetiti celotno objavo. Za vas smo izbrali nekaj tistih, ki so se nam zdeli resnično ‘top of the pops’. Rdeča nit izdelkov, ki so jih lani predstavili je zagotovo ženstvenost z dobro mero ljubkosti. A naj vas pudrasto roza mizica na fotografiji ne preslepi, črna različica bi z lahkoto krasila moški brlog. Skratka kos, primeren za vse stile in točno take imamo radi.

Stol Sissi, ki sta ga za Driade oblikovala Ludovico+Roberto Palomba, črpa navdih v klasičnih formah Dunajskih stolov iz konca 19. Stoletja, ki so jih izdelovali pri podjetju Thonet. Stol, ki je na voljo v šestih barvnih različicah, z rokonasloni ali brez je primeren tako za notranjo rabo, kot tudi za na vrt oziroma teraso. Na voljo so tudi blazine v različnih barvah, ki bodo posedanje na stolu naredile še bolj kraljevsko.

Diametralno nasprotje ženstvenemu stolu Sissi predstavlja stol Unciono, ki ga izdelujejo pri podjetju Matiazzi. S struženjem lesa v organske forme in vpenjanjem le-teh v kovinsko ogrodje, so dosegli, da je stol kljub minimalističnem kovinskem ogrodju, izjemno stabilen in udoben. Stol, ki ga lahko umestimo tako v bolj tradicionalna kot tudi v sodobna domovanja.

Pohištvo podjetja A Lot Of Brazil nas je navdušilo že na enem izmed preteklih milanskih sejmov. Oblikovalca Fernando in Humberto Campana sta tudi tokrat navdih črpala v naravi. Lasersko izrezane krožno zvezdaste forme spominjajo na morske zvezde, obenem pa z zelo majhno količino materiala dosegajo trdnost in stabilnost. Lasersko izrezane blazinice, ki jih natikamo na posamezne ‘zvezde’, omogočajo neskončne možnosti ustvarjanja udobja po lastni meri.

O poplavi izdelkov iz žlahtnih kovin oziroma videza žlahtnih kovin smo govorili že v članku o trendih. Tudi pri Kartellu so sledili prihajajočim trendom in predstavili ogromno novosti, ob katerih nam je zastal dih, njihovim največjim ikonam pa nadeli nove trendovske barve in materiale. Naslanjač Be Bop sledi osrednji temi letošnje Kartellove kolekcije, ki so jo poimenovali Contamination in združuje oblikovalce iz različnih kontinentov, ki so z medsebojnim sodelovanjem v produkte skušali vnesti svojo identiteto in tako pričarati eklektično mešanico slogov. Naslanjač je na voljo tako v plastični kot kovinski izvedbi, za tiste, ki jih trdo sedišče ne prepriča pa je na voljo tudi oblazinjena različica.

Miza Surface britanskega podjetja Established & Sons sicer ni novost, a je zaradi svojih tehničnih lastnosti in elegance še vedno izjema. Miza, izdelana iz karbonskih vlaken je lahko kljub razponu 3 metrov debela le 2mm. S pripadajočimi stoli bo v prostor vnesla luksuz in brezčasno eleganco.

Če govorimo o luksuzu in eleganci, ne moremo mimo ekstravagantne kredence Polifemo, ki jo je za podjetje De Castelli oblikovala Elena Salmistraro. Kos, za katerega bi bilo vredno zgraditi dodatnih 10m² (in najbrž stane kot dodatnih 10m²) je bil poleg kredence Longing cabinet, slovenske oblikovalke Nike Zupanc, zagotovo en izmed najbolj občudovanih in fotografiranih kosov lanskega milanskega sejma.

Predsobe so velikokrat pozabljen kotiček naših hiš in stanovanj. Pred časom smo pri Prostorami o opremi predsobe za vas pripravili obilico nasvetov. Poglejmo, kaj so za vas predstavili pri velikanu oblikovanja pohištva Thonet. Kljub temu, da podjetje na trgu deluje že od davnega leta 1859, nas še vedno preseneča z inovativnostjo, svežino in domiselnostjo. Modularni obešalnik Waltz, narejen iz lesa, ukrivljenega s pomočjo pare, prestavlja gibanje plesalcev. Na njem kopica plaščev, jaken, torb in dežnikov ne bo izgledala kot šara, ampak kot pravi gala ples.

K sreči je simpatičnih in trendovskih rešitev za predsobe vedno več. S sestavljanjem obešalnikov Turner v različne kompozicije bomo na stenah naše predobe dosegli zanimiv grafični učinek. Pri podjetju Inno Interior so mislili na vse in oblikovali tudi elegantne obešalnike, na katere lahko obesite plašče.

Pri Prostorami ne poskrbimo samo za opremo vašega stanovanja, ampak tudi interier poslovnih prostorov, ordinacij in drugih javnih in poljavnih bivanjskih prostorov. Zato se na sejmu vedno z veseljem ustavimo tudi pri proizvajalcih specializiranih za opremo le-teh. Modularno zofo Okome, ki so jo predstavili pri podjetju Alias, sestavlja 9 različnih elementov za sedenje, ki jih lahko med sabo poljubno sestavljamo in tako, odvisno od zahtev, prostor združujemo oziroma ločujemo. Če simpatičnim zofam, ki spominjajo na prodnike, dodamo še mizice in druge dodatke iz kolekcije Okome, bo vsaka čakalnica, avla ali pisarna postala prostor, kjer bomo z veseljem preživljali svoj čas.

Kavči s premičnim naslonom navdušujejo oblikovalsko srenjo in naše naročnike. Dostopni so z vseh strani, premični naslon pa omogoča različne možnosti interakcije in ležernega poležavanja. Upamo, da se bodo kavči Brixx znašli tudi na kateri izmed teras,ki jih bomo v prihodnosti uredili. Tega na sliki je za podjetje Dedon oblikovala Lorenza Bozzoli, poleg udobja in modularnosti pa se ponaša tudi z izjemno trendovskimi barvami.

Oznake: , , , , , , , , , ,