Oblikovalski utrinki s sejma pohištva Saloni 2014

19. 05. 2014
Vitra
Kvalitetni oblikovalski kosi so trajnostno naravnani in tudi zagrizenim potrošnikom ni potrebno hlastati po vedno novih artiklih, kot se to dogaja v svetu tehnike in modne industrije. Vitra je na milanskem sejmu predstavila retrospektivo svoje ponudbe, ki sega do pol stoletja v preteklost in ohranja svojo vrednost.

Normann Copenhagen
Stenski žepi so nov produkt proizvajalca Normann Copenhagen. Uporabni so v vseh prostorih, hkrati pa so simpatična dekoracija na steni.

MyYour, Ampoule
MyYour so po orjaških svetlečih tulipanih nekaj let spali, letos pa končno spet predstavili nekaj zanimivega – orjaško vazo za eno cvetlico, Ampoule, ki jo je oblikoval Federico Traverso.

Mueble de España, posteljica in previjalna miza
Če smo že začeli pri dodatkih, namesto pri “pomembnih” pohištvenih kosih, pa nadaljujmo pri drugi najbolj zapostavljeni kategoriji – opremi za dojenčke. Svež španski design se je združil pod imenom Mueble de España.

Mueble de España, oblazinjeno pohištvo
Za tiste, ki bi svoj naraščaj radi zaščitili pred vsemi nevarnostmi tega sveta, so kot nalašč oblazinjena posteljica, previjalna miza in omara. Vse skupaj je potiskano s kul vzorci – priznajte, da se vam cedijo sline!

Lagrama, otroška soba
Španci so tudi moji favoriti pri opremi otroških sob. Lagrama je očarala s pogradom in omaro, po kateri lahko otroci pišejo in rišejo.

Lago, otroška soba
Tudi Lago se je letos posebej posvetil otrokom, 30 so jih gostili v Lago Appartamentu. Zanje so ustvarili nekoliko drugačno posteljo na višini, Jennifer Rieker pa je oblikovala 3Dots tapeto, ki spodbuja otroško domišljijo, saj jim pikčasta struktura pričara živalske obraze.

Lago, sedežna garnitura
Končno se Lago ponaša tudi z lepim in uporabnim kavčem. Prejšnji modeli na steklenih nogah niso bili dovolj udobni za resno domačo rabo, kar je pogosta težava očem prijaznih sedežnih garnitur. Pričujoča je prijazna tudi telesu ;-)

Gan, Bandas
Bi imeli dnevno sobo, ki se spogleduje z orientalskim slogom? Kolekcijo Bandas je za španski Gan oblikovala Patricia Urquiola. Ročno izvezeni počivalniki in tabureji se nadaljujejo v mehke preproge, da lahko večja družba poseda po tleh ali malo višje.

Muuto, Soft Blocks
Skandinavski design navdušuje tudi v središču italijanske pohištvene industrije. Zofo Soft Blocks je za danski Muuto oblikoval Petter Skogstad, navdih za modularne gradnike zaobljenih linij je našel v balah sena.

Softline, Havana
Počivalnik Havana sem imela že dolgo nagledan, ni pa bilo priložnosti, da bi ga preizkusila. Danski Softline obljublja, da je udoben in topel, prav kot napeljuje ime. Letos so ga razstavili skupaj s taburejem in v moje veliko veselje je udobje sedenja točno takšno, kot so obetali.

Sangiacomo, delovna miza v dnevnem regalu
Sangiacomo izdeluje pohištvo za dnevne sobe in spalnice. Njihov program podoben večini tovrstnih italijanskih proizvajalcev, saj na razstavnih prostorih videvamo predvsem ogromne kompozicije knjižnih omar, razkošne garderobe in monumentalne postelje. Vsa oprema je bila v trendovskih materialih in barvah, mojo pozornost pa je pritegnil uporaben dnevni regal, ki poleg prostora za TV, knjižnih polic in zaprtih omaric skriva tudi delovni kotiček.

Kristalia, Thin-K
Ena lepših miz zadnjih let je raztegljiva Thin-K, ki jo je za Kristalio oblikoval Luciano Bertoncini. Debelina topa je le 6 mm, saj je miza v celoti izdelana iz aluminija, ki ga lahko popolnoma recikliramo. Za ljubitelje lesa jo izdelujejo tudi v furnirani različici.

Natevo, jedilna miza
Flou je proizvajalec, znan po oblazinjenih posteljah. Pod novo blagovno znamko Natevo razvijajo nove produkte, pohištvo z integrirano LED osvetlitvijo. Zatrjujejo, da ob njihovi opremi v stanovanju ne potrebujete druge osvetlitve. V Milanu so v objektu Zahe Hadid opremili tri vzorčna stanovanja.

Kubedesign
Pohištva iz lepenke je bilo na milanskem sejmu videti kar precej. Večinoma so bili izdelki precej neuporabni, za izjeme je poskrbel Kubedesign.

Riva 1920, Venice
Riva 1920 je zagotovo v trendu – v nekaj letih se je iz skromnega razstavnega prostora razširila na bogato kvadraturo. Masivni les je doživel veliki povratek. Tudi debelca so še vedno aktualna, mizico s pomenljivim imenom Venice je oblikoval Claudio Bellini.

Stol Seoto
Če ste od japonskega oblikovanja pohištva pričakovali strogi minimalizem, ste se zmotili. Kljub temu je stol Seoto, ki ga je oblikoval Motomi Kawakami, najudobnejši leseni stol, na katerem sem kdajkoli sedela, povrhu vsega pa je tudi okras v prostoru.

Kartell
Za največje razočaranje je s pretiranim bliščem poskrbel Kartell, no, najbrž je bilo tako vpadljivo razstavišče tu z zelo premišljenim namenom. Starckov stol Masters v kromani izvedbi bi v drugačnem ambientu lahko deloval kot pika na i in ga bomo zagotovo kdaj uporabili v katerem naših projektov.

Oznake: , , , , , , , , , , ,