Oblikovalski utrinki s sejma pohištva Saloni 2013

13. 05. 2013
Patricia Urquiola, Mangas Spaces, Gan
Milanski pohištveni sejem je poleg trendov na področju oblikovanja notranje opreme in barvnih smernic predstavil tudi nove oblikovalske dosežke; za vas smo izbrali nekaj zanimivih kosov. Patricia Urquiola, nesporna kraljica sodobnega designa, je za španski Gan iz 100% volne spletla preproge, fotelje in tabureje. V seriji Mangas Spaces je zajela vse, kar trenutno šteje; trendovske barve, naravne materiale, domačnost z ravno pravo mero nostalgičnega pridiha.

Patricia Urquiola, M.a.s.s.a.s., Moroso
Patrizia Urquiola je na razstavnih prostorih vsaj tako vroča roba kot sta Philippe Starck ali Karim Rashid, le da imamo pri njej vedno občutek, da so mojstrovine izpod njenih rok veliko več kot hiperprodukcija ali tekoči trak s slavnim podpisom. Sedežno garnituro M.a.s.s.a.s. je oblikovala za Moroso.

Standard, Edra
Edra nas je po dolgih letih zanimivih, vendar nefunkcionalnih kosov razveselila z najudobnejšo in nadvse uporabno zofo Standard, ki jo je oblikoval Francesco Binfaré. Nasloni se po želji ukrivijo in nudijo popolno udobje hrbtenici, vratu in glavi še tako zahtevnega nergača, ženskam pa je tako ali tako najbolj pomembno to, da je sedežna garnitura lepa na pogled ;-)

Quadro, Softline
V naših projektih so glavni hit večnamenski tabureji Drums. Softline je letos predstavil ravno tako uporabno različico Quadro; stolček, mizica ali pladenj, prilagodite ga trenutnim potrebam v stanovanju.

Japan, Point
Point je eden vodilnih španskih proizvajalcev zunanjega pohištva. Serijo Japan so oblikovali v Estudi{H}ac in obsega običajne in barske stole, gugalnike, fotelje, mizice in jedilne mize, pregradne panele in celo vrtne luči. Vse je izdelano iz barvane kovine s perforiranim cvetličnim vzorcem, ki na sončni svetlobi ustvarja zanimive senčne efekte.

Philippe Starck, Masters, Kartell
Kartell je lansko leto navdušil s Starckovimi stoli Masters, ki kljub lahkotnemu videzu nudijo popolno udobje. Letos so se jim pridružili še njihovi višji bratje, barski modeli, končno si lahko omislite komplet!

Philippe Starck, Big Will, Magis
Philippe Starck je za Magis oblikoval mizo Big Will. Miza ima le dve kolesi iz očitnega razloga; medtem, ko dve nogi ostaneta na mestu, se drugi dve odpeljeta in raztegneta mizno površino v takšno za 8 oseb. Če prištejemo še to, da obstaja v beli nestekleni različici, na tem področju namreč vlada pomanjkanje, je potencialna kandidatka za prenekateri interier.

Thin-K, Kristalia
Prava poslastica na področju miz prihaja iz Kristalie, oblikoval jo je Luciano Bertoncini. Thin-K se ponaša z izjemno tanko zgornjo ploščo, ki je spodaj ojačana z aluminijastimi nosilci, ki sicer niso vidni, razen, če splezate pod mizo. Izdelujejo jo v beli, sivi, črni ali po naročilu v vseh odtenkih RAL lestvice. Nas pa je prevzela nadvse dobrodošla novost, lesena kombinacija, saj je ena redkih lesenih miz, ki bi bila primerna tudi za majhne prostore.

Et Voilà Tree, Lago
Pa smo pri našem najljubšem pohištvenem proizvajalcu Lago, ki ga občudujemo zaradi inovativnosti in filozofije, da svoje programe raje razvijajo na delavnicah ladih talentov, kot da bi zanje najeli zveneča imena. V vseh letih razcveta so dobili kar nekaj posnemovalcev, vendar jim vedno uspe, da naredijo korak naprej in jih ponovno presenetijo in prehitijo. Njihov garderobni sistem Et Voilà Tree omogoča obešanje in montažo polic, presenetljivo pa se zapira z zaveso! Lepše in bolj praktično od drsnih vrat, za tiste s plitvimi žepi pa ideja za “naredi sam” ;-)

Et Voilà, Lago
Et Voilà zavese so uporabili tudi za zapiranje omaric za dnevno sobo. Priznajte, da takole potiskano blago ni videti tako zelo “zavesasto”, da bi obtežilo prostor, prav zlahka si ga predstavljamo v modernem interierju.

Wildwood, Lago
Postelja Wildwood z “neobdelanim” masivnim lesenim vzglavjem je križanec s Fluttuo, “posteljo, ki je ni”, ali s posteljo Air na steklenih nogah. H panelu sodi serija kovinskih polic, oblečenih v tekstil, ki se na vzglavje preprosto obesijo.

Cube Play, Interlübke
Cor in Interlübke sta združeni znamki za notranjo opremo. Poleg trendovskih sivomodrih in nežno rožnatih odtenkov so predstavili tudi Cube Play, na prvi pogled nezanimiv sestav za dnevno sobo, ki je nadvse uporaben izven razstavnih prostorov. Nizek predalnik na tleh je opremljen s prepotrebnimi odprtimi policami za vsa čudesa sodobne tehnike z upravljanjem s pomočjo daljinca, vertikalne omarice levo in desno od TVja pa zastirajo nelep pogled na TV nosilec s strani.

Ecooking, Clei
Clei je znan po zložljivih sistemih kavčev in postelj v omari, uporabili so jih tudi v projektu stanovanja LifeEdited v New Yorku. Tokrat so se, verjetno bolj iz radovednosti, lotili zložljive kuhinje. Ecooking v obliki stebra, ki se napaja s pomočjo solarne energije, vsebuje vse, kar imajo veliki; hladilnik, korito, pomivalni stroj, kuhališče, pult, omarico, napo, mikrovalovno pečico, celo zeliščni vrtiček!

Paola Navone, Sweet, Gervasoni
Gervasoni so kolekcijo ogledal Sweet, ki smo jih v Milanu že opazili v preteklih letih, razširili z novimi primerki, tudi ti so nastali izpod rok Paole Navone.

Preproga Shirakawa
Japonski pohištveni proizvajalec Shirakawa v svojem pristopu do lesenega pohištva ni tako zelo minimalističen, kot si morda napačno predstavljamo, navdušila pa nas je njihova preproga iz filcanih “prodnih” kamnov. Ker je Japonska daleč, jo objavljam bolj kot idejo za pridne roke, ki bi si kaj podobnega izdelale tudi pri nas.

Kakšne luči smo videli na Euroluce, sledi v naslednjem članku.

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , ,