Oblikovalski utrinki s sejma pohištva Saloni 2011

9. 05. 2011
Ligne Roset, Ploum
Če ste se temeljito poučili o trendih, ki jih zapoveduje letošnji milanski sejem, vas bo zagotovo zanimal tudi izbor zanimivih dizajnerskih kosov; eden boljših je zofa Ploum. Oblika združuje vse, kar smo do zdaj imeli za nezdružljivo; neverjetno udobje in moderen videz. Trik je v nižjem sedišču, ki omogoča visok naslon. Z nizko skupno višino kavč ne bo natrpal dnevne sobe s standardnim stropom. Za francoskega proizvajalca Ligne Roset sta jo oblikovala Ronan in Erwan Bouroullec.

Ligne Roset, Clouds
Ronan in Erwan Bouroullec sta podpisana tudi pod tekstilno skulpturo Clouds. Posamezni kosi so speti z elastičnimi trakovi in jih lahko poljubno sestavljate v stensko ali s stropa visečo kompozicijo. Pod okras v vašem domu se torej lahko z najmanjšimi črkami podpišete tudi sami ;)

Moroso, Button Down Sofa
Button Down zofo je za Moroso oblikoval Edvard van Vliet. Zofa ima po meri narejeno oblačilo, ki ga po opisu v promocijskem gradivu “sleče” tako, da si odpne gumbe na spodnjem delu. Po vsej verjetnosti pa ji pri slačenju pomagate vi?

Campeggi, Santapouf
Razstavni prostor Campeggi je vedno poln zabave; Santapouf je oblikoval Denis Santachiara. Stolček je olepšana verzija blazine Turbo Maximus; puf! in napihnjeno ležišče je tu! Pokličite zdaj ;)

Lago, Curly
Pri Lagu so končno izdelali uporaben stol. Domiselni so bili že prejšnji modeli, ampak zares udoben je le Curly iz nabranega blaga. Nastal je na delavnici Lagostudio, oblikoval ga je V. Velikov.

Magis, Zartan
Philippe Starck že dolgo ni več najbolj pogosto ime na razstavnih prostorih, odkar jih je s hiperprodukcijo preplavil Karim Rashid. Starckov “recikliran” stol Zartan, ki ga je oblikoval za Magis, pa je pritegnil našo pozornost; pravi eko-chic.

Kartell, Upper
Imate prostorsko stisko in ne veste, kam bi pospravili grdo aluminijasto lestev? Nadomestite jo z zložljivo Kartellovo iz pleksija, imenovano Upper, saj ne bo pokvarila prelepega videza vašega stanovanja, pa še dodatno funkcijo ima; lahko jo uporabite kot stol.

De Castelli, Kata
De Castelli je predstavil zanimiv kos po imenu Kata; križanec med klubsko mizico, stolom in cvetličnim koritom. Mogoče bi vanj posadili dišavnice, ki jih potrebujete pri kuhanju?

Riva 1920
Riva 1920 je tudi letos predstavila dišeče pohištvo iz lesa sibirske cedre. Okrogla klubska mizica, “deblo” iz štirih kosov, je dokaz, da so najpreprostejše oblike tudi najlepše.

Haute Material, La Tenaccia
Štiri metre dolgo masivno mizo La Tenaccia je oblikoval Giuseppe Pruneri za Haute Material. Takšne “zdelane” mize so zdaj glavni hit. Če iščete veliko leseno mizo, ne vem, kaj sploh še razmišljate!

Edra, Tronco
Tudi pri Edri so se nalezli epidemije masivnega lesa. Omaro s nazornim imenom Tronco – Deblo, je oblikoval Francesco Binfaré.

Cor
Cor je predstavil zanimivo garderobno omaro s tremi različnimi globinami, ki ustvarjajo dinamičen relief. Izkoriščenost prostora je popolna, kjer so spredaj pasovi in šali, so zadaj police, na najglobljih delih pa lahko obesite plašče. Vprašljiva je edino uporabnost; za dostop do zadnjih polic je potrebno odpreti celoten sprednji razdelek.

Karl Andersson & Söner, Altavoz
Pri Karl Andersson & Söner so mojo pozornost pritegnile police Altavoz, ki jih je oblikoval Carlos Tiscar. Izdelane so “v perspektivi” in delujejo kot optična prevara.

Minotti
Minotti je razstavil zanimive police, ki lahko stojijo sredi prostora. Za tiste z veliko prostora in “prostora” ;)

Gervasoni, Sweet 97
Sweet 97 so ogledala, ki spominjajo na stilizirane vrtnice, znamke Gervasoni. Princip je nadvse preprost; gre za nalepko na izrezanem ogledalu.

Gervasoni, Corallo
Za Gervasoni oblikuje tudi Michael Sodeau, ki je avtor obešalnikov Corallo, pletenih iz ratana. Za razliko od vrtnega pohištva iz ratana, ki nam že gleda iz ušes, saj so ga polni vsi lokali, so obešalniki (morda tudi zaradi “nenaravne” barve) nadvse simpatični.

PLUST, Lapsus
Obešalniki so priljubljen oblikovalski motiv. Za Lapsus je navdih prišel direktno iz mehiške puščave. Za PLUST sta ga oblikovala Eddy Antonello in Alberto Fabbian. Kot nalašč, da nanj obesite svoj sombrero.

Vitra, My First Office
Letos so na sejmu poleg pohištva za dom razstavljali tudi pisarniško pohištvo. Vitra slovi po pestrem izboru na tem področju, če imate doma bodočo poslovno sekretarko, pa si lahko v njeni sobi omislite tudi pomanjšano različico.

Vibia, Origami
Tudi na Euroluce sem opazila nekaj zanimivih svetolobnih utrinkov; eden takšnih je kompozicija svetilk Origami, ki jih je za Vibio oblikoval Ramón Esteve. Seveda pozabite na to, da bi kupili le en zapognjen kvadrat, do izraza pridejo šele v večjem številu.

Luceplan, Synapse
Modularne luči so očitno v modi; Synapse, preplet snežink, je za Luceplan oblikoval Francisco Gomez Paz. Si jih predstavljate na steni v dnevni sobi?

Vibia, Wind 4086
Pri Vibii so se poigrali s klasično obliko sončnika. Jordi Vilardell je oblikoval Wind 4086, ki namesto sence meče sonce. Kot pri pravem sončniku mu lahko spreminjate tudi nagib. Pika na i za prihajajoče poletne večere ob domačem bazenu (ali lavorju) s cocktailom v roki in knjigo na kolenih.

Oznake: , , , , , , , , , ,