Milanski pohištveni sejem 2017 in trendi

17. 05. 2017

Letošnji Milanski pohištveni sejem, Salone Internazionale del Mobile 2017, je bil v znamenju svetil. A preden vas razsvetlimo s trendi iz svetlobnega oblikovanja, naj vam predstavimo nekaj smernic za leto, ki je pred nami.

Letošnje barvne palete so nadgradnja trendov, ki smo jim bili priča že v preteklih letih. Sicer nasičenim, a svetlim odtenkom rožnatih, zelenih in svetlo modrih, so se pridružile še temno zelena, temno modra in bordo rdeča. Barvno paleto na sliki so oblikovali pri proizvajalcu vrtnega pohištva Kettal.

Kot protiutež pastelom so oblikovalci postavili živahne odtenke rumene, zelene in modre. Še vedno so prisotne tudi fluorescentne barve, tisti bolj pogumni pa boste še vedno našli velik nabor transparentnih in iridescenčnih materialov. Na sliki je svetilka ‘Blush’ proizvajalca Flos, ki so jo oblikovali v Studiu Formafantasma.

Ne le barve, tudi med vzorci in materiali je bilo letos opaziti več pestrosti in sproščenosti. Tapete so zaradi enostavnega vzdrževanja in velike dodatne vrednosti, ki jo lahko ustvarijo v prostoru, že nekaj časa stalnica naših projektov. Na Milanskem sejmu je bilo opaziti veliko tapet z močnimi vzorci, različnimi teksturami in živahnimi ter metallic barvami. Na sliki so tapete proizvajalca Kirkbydesign.

Cvetlični in rastlinski vzorci so letos v polnem razmahu. Opazili smo vzorce palminih listov, japonskega javorja in sobnih rastlin, v kombinaciji z rožnimi in živalskimi vzorci. Skratka, džungla je in! Pri podjetju Driade so oblikovali komodo Ziggurat, kjer so cvetlične in živalske trende popeljali do skrajnosti. Privoščite si tudi sami nekaj flore in favne, tako v obliki tekstilnih vzorcev, kot tudi v obliki resničnih sobnih rastlin, ki bodo popestrile vaš dom.

Baker tudi letos kraljuje med kovinami, ki jih oblikovalci uporabljajo pri snovanju produktov. Če se je v prejšnjih letih pojavljal predvsem v obliki podnožij in strukturne opore, smo na letošnjem sejmu lahko videli ogromno produktov, ki so v celoti narejeni iz bakra. Lahko gre le za tanko plast bakra, ki prekriva osnovni material, kot smo vajeni uporabe furnirja. Nika Zupanc je s svojo ekstravagantno Kredenco želja, ki jo je oblikovala za De Castelli, navdušila obiskovalce Milanskega sejma in v nas zbudila spomine na skrinjice, v katerih so naše babice skrivale sladkarije.

Ne le baker, letos so pri oblikovalcih priljubljene tudi druge kovine različnih barv in obdelav. V velikem slogu sta se vrnili zlata in rožnato zlata barva, ki ju lahko najdemo celo na tako vsakdanjih predmetih, kot so stikala. Minimalistična kovinska stikala so oblikovali v Belgijskem podjetju Luxonov.

Marmor je že nekaj časa prisoten med oblikovalskimi kosi. Najbrž je zaradi obilice DIY nasvetov, kako običajne kose ‘narediti marmorne’, prodaja folij z imitacijo marmorja močno poskočila. Letošnji trendi napovedujejo odmik od klasičnega belega marmorja carrara k marmorju v različnih barvah, med katerimi prevladuje temen s kontrastno marmoracijo. Prisoten je pri vseh kosih pohištva, od kuhinjskih pultov, monolitnih kosov pohištva, v celoti izdelanih iz marmorja pa vse do kopalniških blokov. Seveda je veliko marmorja narejenega kar v tovarnah; gre za tehnični kamen, ki posnema strukturo naravnega.

Trendov se striktno držijo tudi pri proizvajalcu svetil OTY light, kjer so svoje modele, ki jih odlikuje brezčasna eleganca, preoblekli v nove trendovske barve, bordo, pudrasto, temno modro in temno turkizno, z dodatkom zlate.

Multifunkcionalnost posameznih pohištvenih kosov in njihova modularnost sta pri oblikovanju vedno manjših in dražjih stanovanj ključnega pomena. Temu se prilagajajo tudi oblikovalci pohištva, ki skušajo s fleksibilnimi kosi pohištva, ki bodo zadovoljevali več različnih potreb in opravljali več funkcij, slediti trendom kompaktnega urbanega življenja. Boks Gaku, ki ga je za Flos oblikoval Nendo, opravlja funkcijo poličke, na katero z magneti pritrdimo različne dodatke, vaze, ogledala,…obenem pa boks opravlja funkcijo polnilca za prenosno svetilko.

Diametralno nasprotne estetike in funkcionalnosti se poslužujejo pri Moooiu. Pri njih smo že vajeni,da orjejo ledino, kar se tiče ekstravagance s pridihom šaljivosti. Kdo ve, kakšne trende nam bodo prinesli tabureji in zofe z resicami, iz kolekcije Amami, ki so jih predstavili na letošnjem sejmu?

Oznake: , , , , , ,