Milanski pohištveni sejem 2014 in trendi

18. 04. 2014
Milanski pohištveni sejem 2014 in trendi
Letošnji Salone Internazionale del Mobile 2014 v Milanu so zaznamovale kuhinje in kopalnice, seveda pa so tudi proizvajalci ostalega pohištva in dodatkov za dom predstavili novosti. Dobršen del sejma so zasedla zveneča imena modne industrije, žal lahko ravno te luksuzne znamke označimo kot “overdesign” in smo kar najhitreje odbrzeli mimo tovrstne pretirane bleščave. Po drugi strani pa so se zveneča imena pohištvene industrije izkazala z inovativnostjo in odmikom od glamurja.

Diesel Living
Edino ime modne industrije, ki je vredno omembe, je Diesel. Pod svojo grunge blagovno znamko Living je zbral vodilne pohištvene oblikovalske hiše in sestavil uspešno zgodbo z repom in glavo, opremo stanovanja od glave do pet, od kuhinje, svetil, stolov, zofe… do krožnikov in skodelic, ki so plod sodelovanja z znamko Seletti.

Masiven les in nerjaveče jeklo, Lando
Korenine letošnjih trendov segajo v pretekla leta in se razvijajo v razveseljivo smer preprostega dizajna in naravnih materialov. Prevladujejo masiven les, nerjaveče jeklo, zelenje, preproste linije in minimalističen dekor. Severne dežele so tukaj v prednosti, saj preobloženost nikoli ni bila del njihove oblikovalske tradicije.

Pult iz inoxa
Proizvajalci kuhinj so se praviloma odločali za inox pulte, obdelane na različne načine; gladke ali pa že “zdelanega” videza. Nekateri so vanje domiselno vdelali lončke za dišavnice in jih ozelenili. Če se takšen pult nadaljuje v površino iz masivnega lesa, smo z eno fotografijo zajeli vse tri vodilne materiale letošnje sezone.

Les rustikalnega videza
Čeprav je les večinoma fino obdelan, oljen ali voskan, se uporablja tudi precej bolj grobe rustikalne deske, mizice iz razpokanih “štorov”, ki smo jih opažali že prejšnja leta, klopi in grčaste zidne obloge. Seveda v minimalističnih kombinacijah takšni kosi niso videti kot bi si jih izposodili iz lovske koče, ampak poskrbijo za ravno pravšnjo mero domačnosti.

Minacciolo kuhinje
Po nekaj letih preigravanja podobnih tematik so nas kuhinje v preteklosti že nekoliko dolgočasile, letos pa so bile prava osvežitev, ki bo podrobno predstavljena v posebnem članku. Minacciolo je poskrbel za inovativen razstavni prostor tudi od zunaj, sestavili so ga iz starih strešnih kritin.

Obrtniška podeželska estetika
Kot je Visionnaire pred leti oral ledino “grajskega glamurja”, je Minacciolo prevzel plug pri razvijajočem se trendu “obrtniške podeželske estetike”. Visoko tehnološko izpiljeni detajli so se umaknili rokodelstvu in povratku h koreninam domačih obrti.

Zelene stene
Podrobnosti o novostih na področju kopalniške opreme sledijo v prihodnjih člankih, seveda pa sta tudi na teh razstavnih prostorih kraljevala les in zelenje “zelenih sten”, ki so preproste za vzdrževanje. Na prodaj so kot plošče večjih dimenzij, obraščene s posebno vrsto mahu podobnega lišaja, ki ne zahteva zalivanja.

Les v kopalnici
Četudi lesene stenske obloge v kopalnicah v praksi ne bodo množično v uporabi, pa bomo ravno tako srečni s toplino na frontah omaric. Če bodo vse “kritične” mokre površine zavarovane z nepremočljivim corianom (ali v domači različici s kerrockom), se za les lahko odločijo tudi največji previdneži.

Trendi v kopalnicah
Še vedno preproste linije pohištva mehčajo preproge, ki so videti, kot da so sešite iz starih obrabljenih kosov. Bela sanitarna keramika je še vedno nesporna kraljica kopalnic, najbrž zato, ker jo miselno povezujemo s čistočo, pa tudi kombinacije različnih proizvajalcev kadi, umivalnikov in WC školjk so lažje izvedljive.

Črna sanitarna keramika in les
Sanitarna keramika že dolgo ni več omejena zgolj na belo, čeprav smo iz prakse izkusili, da je črna zelo nehvaležna za čiščenje, saj se na njej pozna vsaka sled vodnega kamna in hitro postane naša najhujša nočna mora. Priznati pa je treba, da se črna nadvse elegantno ujame z grobo obdelanimi lesenimi površinami.

Inovativna kompozicija kopalniških elementov
Marsikdo se bo spraševal, kako se obnesejo kromirani umivalniki, ki jih je verjetno treba pobrisati po vsaki uporabi. Kljub temu je treba priznati, da si tako kompozicija kot kombinacija materialov na fotografiji zaslužita čisto desetko.

Hrastov les, Drugeot
Med vrstami lesa je največkrat uporabljen hrast, ki ima ravno pravšnji odtenek. S celostno podobo “stojnice” z lesenimi kosi domiselnega designa nas je najbolj navdušil Drugeot. Lepota se skriva v preprostih oblikah in enostavnih detajlih.

Barvni trendi na razstavnih prostorih
Še vedno velja, da so trendi in barve na velikih razstavnih prostorih eno, doma pa je zgodba čisto drugačna, saj barve narekuje prostor. Poleg tega svojega bivališča ne preoblikujemo tako pogosto in je pri izbiri bolj kot modne zapovedi pomembno naše počutje v prostoru.

Modne barve na tekstilnih prevlekah zof, Gervasoni
Kadar si zaželimo modnih barv, jih je nabolje uporabiti na površinah, ki jih enostavno zamenjamo. Lahko so to stenske barve, prevleke na kavčih, okrasne blazine ali dodatki. Pri večjih kosih opreme, ki jih bomo uporabljali vsaj desetletje ali več, se je bolje držati nevtralnih odtenkov.

Barvni trendi, Bontempi
Kaj pa letošnji barvni trendi? Poleg nevtralnih belih in sivih so modni predvsem zabrisani modri, modrozeleni, in rožnati odtenki, kombinirani z naravnimi zemeljskimi barvami in z veliko lesa in nerjavečega jekla.

Pastelne barve
Kontrast temnejšim ali svetlejšim nevtralnim površinam ustvarjajo pastelni toni. Pri izbiri pastelnih barv je nadvse pomembna premišljena izbira pravih odtenkov in prave mere, saj lahko iz brezčasne elegance hitro zaidemo v “pocukrane” vode. Če se spuščate v te vode, naj bo to pod strokovnim vodstvom, sicer pa raje počasi in previdno!

Grafitno siva in rjava z modrozelenimi poudarki
Večina razstavljalcev, med njimi tudi Sangiacomo, je bila del enake barvne zgodbe. Grafitno siva lepo poudari nekoliko intenzivnejše modrosive in modrozelene odtenke.

Rjava in modra, Poliform
Poliform je kljub neslutenim razsežnostim svoje “stojnice” z obilico temnega lesa deloval preobteženo, kot bi se znašli v starinski knjižnici. Osvežitev so bili manjši “prostori” kot na primer garderoba. Modri poudarki tudi tukaj niso umanjkali, s temnim lesom tvorijo čudovite harmonije.

Zofe organskih oblik s poudarjenimi robovi
Čeprav zaobljeni “applovski” robovi niso več aktualni in se linije pohištva vračajo v “škatlaste” okvirje, je pri sedežnih garniturah opaziti vedno več organskih oblik, nekaterim se jih je posrečilo združiti z udobjem, druge pa so bolj ali manj uporabne kot “klopce” v trgovinah ali hotelskih preddverjih. Poudarjeni robovi, ki smo jih bili vajeni na tradicionalnejših modelih zof, se širijo tudi na svobodnejše forme.

Oznake: , , , , , , , , , , ,