Milanski pohištveni sejem 2013 in trendi

24. 04. 2013
Milanski pohištveni sejem in trendi
Mesec april je vsem, ki jih zanima notranje oblikovanje in arhitektura, minil v znamenju sejma pohištva Salone Internazionale del Mobile 2013 v Milanu. Notranja oprema sicer ne doživlja takšnih pretresov kot moda, smernice se skozi leta le počasi spreminjajo. Kljub temu smo poleg utrjevanja in širjenja že videnih trendov našli kaj novega in zanimivega. Letos so bile poleg opreme za dom na vrsti luči in pisarne, ki jih bomo predstavili v prihodnjih člankih.

Delta Light
Enega najbolj domiselnih razstavnih prostorov so v sklopu sejma Euroluce postavili proizvajalci tehničnih in vgradnih svetil Delta Light. Zmečkanina, ki je oponašala kamnito gmoto, je lebdela v zraku, osvetljena in podprta z nekaj črnimi stebri. V dnu so bile krožne odprtine, skozi katere smo si ogledali razstavljena svetila v notranjosti “skale”. Malo nas je pri tem bolel vrat, vendar to sodi k zapomnljivosti postavitve.

Vitra
Reduce, reuse, recycle. Ekologija je zavladala vsem naprednejšim evropskim proizvajalcem, ki se trudijo za okolju prijazno in varčno proizvodnjo. Izdelovalci porabijo vedno manj energije in vode, svoje lastne odpadke reciklirajo in ponovno uporabijo. Seveda želijo svojo filozofijo prikazati tudi navzven, da bomo vedeli, od koga kupujemo. Vitra je izvrstno izkoristila “reuse” in za gradnike izbrala plastične zaboje.

Kuhinja Lago z lesenim pultom
Nesporni kralj letošnjega sejma je les. “Nazaj k naravi” je postalo vodilo vseh proizvajalcev, trudijo se za ekološke pristope k oblikovanju. Redke eksotične vrste lesa, ki so včasih veljale za prestižne, so danes znamenje slabega okusa in neozaveščenosti; v pohištveni industriji prevladujejo preprostejši in lahko dostopni materiali, največkrat hrast. Kuhinja Lago je zaživela v različici z debelim lesenim pultom. Leseno pohištvo naj ne bo preveč fino obdelano, bolj pristno kot bo ostalo, boljše bo za notranje oblikovanje.

Lago dnevna soba
Z omaricami iz masivnega lesa je Lago dopolnil tudi ostale linije notranje opreme. Če se odločate za leseno pohištvo, je potrebna nekoliko večja mera preudarnosti pri kombiniranju. Najbolje je, da so vsi elementi, tla, pohištvo, vrata, mogoče stene ali strop iz enakega ali vsaj barvno ujemajočih vrst lesa, uravnoteženih z dovoljšnjo mero beline, sicer ambient hitro deluje pretežko.

Riva 1920, lesene garderobne omare z drsnimi vrati
Les je naravno obdelan z oljem ali voskom, zato na razstavnih prostorih tudi prijetno diši. Če se odločate za masivo, so vodilni na tem področju Riva 1920, do njih vas pripeljejo omamne vonjave. Če v vašem domu kot talna obloga prevladuje les, takšne omare redko pridejo v poštev, v prostorih s keramiko pa so vsekakor dobrodošle.

Gervasoni, arabeske in debla
Arabeske in podobni vzorci, ki spominjajo na babičine kvačkane prtičke, se ponavljajo tako na konstrukcijskih elementih, kot tudi na opremi. Gervasoni so si omislili enega lepših “čipkastih” razstavnih prostorov s trendovsko vsebino: “štori” oziroma kosi debel namesto stolčkov so se ponavljali v ambientih po celotnem sejmišču.

Zelene stene
Zelene stene so poleg lesa najbolj priljubljena dekoracija, seveda pa pojem dekoracije krepko presegajo. Čeprav je vzdrževanje rastlin nekoliko težje, so prava osvežitev za oči sredi paviljonov brez naravne svetlobe. Tudi v naše domove prihajajo skozi velika vrata; izvedb je veliko, od preprostih korit na steni do oblog z namakalnim sistemom in osvetlitvijo.

Barvni trendi na milanskem sejmu
Gotovo vas zanimajo barve! Smernice prejšnjih let so se utrdile in poglobile. Modra je nova rjava ;-) Z barvno paleto “shades of blue” ne morete zgrešiti. V modi so posamezni odtenki ali kombinacije; jeans modra, sivo modra, pariško modra, polnočno modra, indigo… vse v manjših količinah dopolnjujejo osnovni interier v barvi naravnega lesa ali v sivih odtenkih. Turkizno pogosto vidimo v družbi s sončno rumeno.

Nove barve na milanskem sejmu
Nova barva letošnjega leta je roza, vendar pozabite na ciklamno ali “pinki”. Umirjen starinski nežno rožnat pudrast odtenek s toplim podtonom izvrstno ustvarja kontrast z grafitno. Pri rožnati gotovo velja “manj je več”, saj ne opremljamo sobe za dojenčico ;-)

Nežno rožnata je IN
Rožnata se izredno dobro spaja tudi z zamolklimi modrimi odtenki, sivo, črno ali peščeno, pa tudi z rumeno. Mogoče se moški stanovalci ne bodo strinjali s kavčem, ki bi po barvi sodil v kakšen budoir, zato jo raje začnite dozirati po malem, na primer v obliki okrasnih blazin. Ker vedno svetujemo, da se modne barve pojavljajo na stenah ali na elementih, ki jih zlahka menjamo, naj ima kavč, če se le odločite zanj, snemljivo prevleko.

Pletene luči
Pletenine so na pohodu in izvrstno dopolnijo vsak moderen interier! Če ste spretni s pletilkami ali kvačko, si kakšen modni kos lahko ustvarite kar sami, lahko preoblečete svojo staro svetilko ali pa nakvačkate tabure za dnevno sobo… sicer pa kaj podobnega najdete tudi pri slovenskih oblikovalcih.

Grunge dnevna soba
Grunge še zdaleč ni odšel v pozabo, glavni nosilec tega sloga je Successful Living by Diesel, ki sodeluje s samimi zvenečimi imeni. Sicer pa lahko grunge pridih dosežete relativno preprosto tudi sami; zadoščala bi zbirka fotografij, zdelana preproga, industrijska svetilka…

Eklektičen slog
Ko brskate po podstrešju, lahko najdete marsikaj, kar potem s pridom uporabite v stanovanju. Stara skrinja, različne omarice, globus, slike, za katere ste mislili, da v vaše stanovanje ne sodijo. Prav takšno šaro lahko s pridom kombinirate na minimalistično pohištvo in ustvarite pristen eklektičen interier, ki deluje ravno prav shizofreno, da je še kul.

V naslednjem članku sledijo zanimivi kosi, ki vam lahko služijo kot navdih ali kot nakupovalni vodič.

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , ,