Milanski pohištveni sejem 2007 in trendi

22. 04. 2007
I Saloni 2007
Od 18ga do 23ga aprila so na milanskem sejmišču odprli svoja vrata I Saloni 2007. Tokrat je razstavo pohištva in notranjega designa spremljala tudi razstava svetil, Euroluce. Odpravila sem se v prestolnico italijanskega designa, da se seznanim z novimi trendi s področja oblikovanja interierja.

Razstavni prostor Vitra
Po pričakovanjih sta na večini razstavnih prostorov prevladovali črna in bela, predvsem večji proizvajalci so si bili skoraj povsem enotni glede barvnih smernic. Sem ter tja so to kombinacijo popestrili z barvnimi poudarki.

Črno bela kombinacija
Pri črni ne gre več za vidno strukturo lesa, vse več je lakiranih površin, črnih sten in dodatkov. Nekateri so se držali načela »manj je več« pri oblikovanju pohištva in prostora.

Črno bela kombinacija
Drugi so enako barvno kombinacijo razgibali z bogatim okrasjem in muranskimi lestenci. Osnovne linije pohištva so še vedno prečiščene in enostavne.

Sestav dnevne sobe
Črno in belo lepo popestri struktura naravnega lesa, tak sestav odraža toplino in klasično eleganco. Furnirja, barvanega na wengé, skoraj nisem več opazila, zamenjali so ga oreh, teak in hrast.

Postelje
Veliko razstavljalcev je v svoje ambiente vneslo košček narave, naj bodo to cvetoča drevesa, veje, debla, ali pa fototapete z rastlinskimi motivi.

Breze na razstavnem prostoru
Največ barvnih poudarkov sem opazila v ciklamni, vijolični in zeleni barvi. Zanimivo, da te barve pri zadnjih projektih tudi sama največ uporabljam. Tako barve, kot tudi naravne elemente v interierju, kot so brezova debla na sliki.

Predelna stena
Pri oblikovanju zunanjih obodov sejemskih postavitev je največ razstavljalcev poudarilo vertikalo; nekateri s trdnimi paneli, drugi s trakovi ali vrvičastimi zavesami. Mojo pozornost je v množici podobnih zastorov pritegnila predelna stena, ki se je od drugih razlikovala po horizontalnem prelomu.

Luči, skrite v boksu
Zanimiv, s krogci počečkan boks, skriva instalacije in velike okrogle luči. Takšne luči so bile tudi najpogostejša osvetlitev poleg lestencev.

Stena kot sir
Eden redkih razstavljalcev, ki se ni odločil za vertikalne trakove. Namesto tega so izdelali sirasto strukturo, notranjost lukenj pa je osvetljena po obodu z okroglimi fluo sijalkami.

Razstavni prostor v ogledalih
Podjetje Naos je uporabilo drugačen prijem, kako privabiti obiskovalce. Njihov prostor je bil z vseh strani zaprt z ogledali in pogled od zunaj ni bil mogoč. Seveda je tudi mene zamikalo, da sem vstopila skozi ozko odprtino in si ogledala vsebino.

Nanimarquina jesensko listje
Manjši razstavni prostor, ki je barvno odstopal od splošnih smernic. Obloga po tleh in po stenah je oblikovana kot preproga iz umetnega listja.

Ležalniki in senčniki
Proizvajalec vrtnega pohištva se je predstavil v primernem ambientu, na stenah so osvežujoče fototapete z motivom morja.

Ciklamna zofa
Še ena kombinacija ciklamne, črne in bele. Spraševali smo se, čemu neki so namenjeni žičnati loki nad zofo? Verjetno so tam samo kot dekoracija, ki je, priznam, prav zanimiva.

Sestav dnevne sobe
Pri pohištvu je opaziti vse več zaobljenih vogalov »Applovega« designa, čeprav večinoma še vedno prevladujejo ostri zaključki in ravne linije. Predvsem pa takšni vogali pomenijo tudi zahtevnejšo izdelavo in posledično višje cene produkta.

Zdaj, ko ste seznanjeni z novimi smernicami, pa se z njimi nikar preveč ne obremenjujte pri opremljanju svojega stanovanja ali hiše. Ne pozabite, da pri oblikovanju interierja izhajamo iz prostora samega in iz počutja stanovalcev, z modnimi zapovedmi pa prostor le popestrimo.
Podrobnosti o produktih, razstavljenih na sejmu, pa si preberite v drugem delu prispevka.

Oznake: , , , , , , , , , , , ,