Kuhinje na milanskem sejmu 2014

21. 06. 2014
Eurocucina 2014
Eurocucina je vedno nabolj oblegan del pohištvenega sejma v Milanu. Kuhinje veljajo za osrednji del notranje opreme in pritegnejo največ pozornosti, morda tudi zato, ker na razstavnih prostorih izvrstni kuharski mojstri ustvarjajo umetnine, da utrujeni obiskovalci z veseljem ližejo prste. Da ne omagajo prehitro, poskrbi izvrstna Illy kava iz Miele aparatov :-)

Kuhinje Lando
Po vseh sijočih lakiranih površinah preteklih let se kuhinjski design vrača h koreninam in k osnovnim materialom, kot sta les in nerjaveče jeklo. Lando je na všečen, pol industrijski in pol rustikalen način, združil oboje. Inoks je ščetkan na tak način, da prstni odtisi na njem niso več težava.

Varenna, inoks pult
Pulti so bili največkrat iz nerjavečega jekla ali masivnega lesa, ponekod je bilo opaziti tudi kamen. Varenna je inox pult opremila z vsemi potrebnimi aparati in dodatki, steklenicami, pogrinjki, manjkala niso niti korita za začimbnice.

Kuhinje Cesar
Najbrž ni potrebno posebej poudarjati, da imajo kuhinje skoraj brez izjeme otok s pomivalnim koritom in kuhališčem ter niz visokih omar z vgrajenimi aparati in shrambno omaro z dodatnim pultom, kjer nered na hitro lahko pospravimo. Tudi Cesar je razstavil takšno kompozicijo.

Kuhinje Arrital
Arrital predlaga višji panel na hrbtišču otoka, kakopak tudi tega iz nerjavečega jekla. Rešitev je kot nalašč za tiste, ki bi delovno površino želeli nekoliko zakriti pred pogledi.

Riva 1920, masivna kuhinja
Masivne kuhinje verjetno ne bodo množično prodrle v naše domove, vsekakor pa si na njih z veseljem odpočijemo oko, četudi le na sejemskem prostoru. Riva 1920 je eden vodilnih proizvajalcev masivnega pohištva, razcvet njihove proizvodnje pa očiten, saj kvadratura njihovega razstavnega prostora iz leta v leto narašča.

Kuhinje Del Curto
Del Curto so svoj sestav kombinirali z masivnim lesom. Čeprav kompozicija ni med najbolj posrečenimi, je našo pozornost pritegnil zanimiv detajl stojala za steklenice v leseni stranici šanka.

Valcucine
Za kraljico Eurocucine 2014 lahko brez pretiranega razmišljanja razglasimo Valcucine. Večina proizvajalcev je razstavila všečne izdelke, vendar so Valcucine izstopale s svežino in drugačnostjo.

Valcucine, Artematica Vitrum Arte
Njihov model Artematica Vitrum Arte nas je očaral z visokimi omarami s potiskanimi steklenimi frontami. Shrambna omara s skritim delovnim pultom je v notranjosti izdelana iz nerjavečega jekla in masivnega lesa.

Valcucine, Meccanica Demode
Z Meccanico Demode so Valcucine naredile korak naprej v industriji kuhinjskega pohištva. Ogrodje iz lahkih kovinskih nosilcev, ki ne vsebuje lepil, lahko sestavite sami. Volumen pri transportu je minimalen, materiale je mogoče v celoti reciklirati. Če k temu dodamo še zanimiv, nekoliko indistrijski design, bi težko zahtevali kaj več.

Scavolini, Diesel Social Kitchen
Scavolini se je povezal z Dieslom in razstavil Diesel Social Kitchen. Če vam je všeč njihov tipičen slog z industrijskim grunge pridihom, vam svetujemo, da si namesto kuhinje raje omislite kak manjši in lažje zamenljiv kos, saj ne gre za brezčasni, ampak bolj za modni design.

Minacciolo, Minà
Povsem drugo zgodbo, čeprav na prvi pogled sorodno Dieslu, je razvil Minacciolo. Kuhinja Minà je kombinacija sodobne tehnologije in tradicionalnega industrijskega designa ter ima do potankosti dodelane detajle. Kot nalašč za obnovljeno kmečko hišo!

Marchi Group
Pri Marchi group so se odločili za nostalgijo in so inspiracijo za svoje modele iskali v 50ih letih. Čeprav posamezni detajli kažejo na sodobno interpretacijo, se zdi, kot da bi vstopili v časovni stroj. Prepričana sem, da se kje še vedno najdejo “originali” v uporabi!

Gaggenau
Dobršen del Eurocucine je bil kot vedno namenjen beli tehniki, katere uporabo so seveda demonstrirali s pripravo dobrot. V Gaggenau pečicah se speče izvrsten kruh.

Smeg
Seveda vse novosti pri kuhinjskih aparatih ne gre jemati za suho zlato. Smegova plinska kuhalna plošča s ptički je sicer zanimiva za pogledat, o dejanski uporabnosti pa raje ne bomo razpravljali.

Scholtès
Scholtèsovo plinsko kuhališče, zavarjeno v pult iz nerjavečega jekla, je takšno, ob katerem so se nam pocedile sline. Če bomo še kdaj opremljali kuhinjo, bomo zagotovo kuhali na čem podobnem.

Elica, Greta
Pri napah se je trlo novih modelov, žal pa so vsi otočni modeli, ki so tudi najbolj aktualni, precej veliki za povprečen interier. Elicin model Greta bi z veseljem predlagala kakšnemu našemu naročniku, a se bojim, da bo pri običajni višini stropa delovala prevelika.

Faber, Profili in Loft
Faber je predstavil dva zanimiva modela, Profili in Loft. Navdušila nas je predvsem Profili s svojimi čistimi linijami, pa tudi Loft bi bila zanimiv dekorativni element v prostoru.

Faber, Lumia
Za konec pa še čipkasta Fabrova kreacija Lumia, prevelika za večino kuhinjskih sestavov v praksi. Očitno do nadaljnega v naših projektih ostajamo pri Cylindri, na srečo pa se v objektih z rekuperacijo in s kuhališčem na otoku naročniki vse manj odločajo za napo, saj zanjo ni več potrebe.

Oznake: , , , , , ,