Doma

20. 04. 2010
Stanovati…
“Doma” je naslov razstave, ki je do 16 maja na ogled v Moderni galeriji. Razstava predstavlja štirideset let dela arhitektov Marte in Franceta Ivanška – raziskovalcev, snovalcev in podajalcev bivanjske kulture. Njuno delo, kakor tudi delo mnogih njunih kolegov, slovenskih povojnih arhitektov, je zaradi zapostavljenosti širši javnosti precej neznano.

Tloris hiše v Murglah
Ivanškova sta svoje znanje izpopolnjevala na Švedskem, kjer sta nekaj let tudi živela. Od tam sta v naš prostor prinesla idejo o širitvi visoke bivanjske kulture, ki temelji na skromnosti in harmoničnem življenju z naravo. Predvsem varčen in spoštljiv odnos do okolja ter zadržano oblikovanje sta bili njuni vodili pri snovanju.

Murgle danes
Med drugim sta oblikovala celotno sosesko Murgle in domova ostarelih na Koleziji ter Taboru, kjer sta oblikovala tudi notranjo opremo.

Originalen pult iz trgovine Inetrier z vizitkami in zloženkami
Njun izdelek je kuhinja Svea iz leta 1961, v Ljubljani pa sta odprla trgovino s pohištvom in gospodinjskimi dodatki Interier, nato pa enako trgovino z imenom Ambient tudi v Mariboru.

Pogrinjek s keramiko iz trgovine Interier
Razstava nudi zanimiv, za nekatere malce nostalgičen vpogled v nek drug čas, poleg tega pa predstavlja tlorise, ki so še danes aktualni in uporabni.

Vanja Mihelič

Oznake: , , , , , , ,