Ambient Ljubljana 2016 – pohištveni sejem

9. 11. 2016

Letošnji Sejem Ambient se predstavlja v nekoliko drugačni podobi. Do nedelje, 13. 11. 2016, si lahko na Gospodarskem razstavišču poleg pohištva in notranje opreme, z enotno vstopnico, ogledate tudi ponudbo stavbnega pohištva, ogrevalne in hladilne tehnike ter montažnih hiš, v okviru sejma Dom Plus.

V Hali A si lahko ogledamo pestro izbiro kuhinj. Sodobni trendi v oblikovanju so končno dosegli tudi Slovenijo. Monolitne kuhinjske bloke so nadomestile razgibane kompozicije in odprte police. Med materiali prevladuje les in betonu podobni kompoziti, med barvami pa nedvomno kraljuje črna. Najbolj nas je navdušila Sveina kuhinja Nera, s črnimi frontami in vidnimi lesenimi robovi.

Čeprav se je jesen komaj začela, smo z mislimi že pri pomladi in načrtovanju letnih kuhinj. Na letošnjem sejmu si jih lahko ogledate kar nekaj. Letos so poseben poudarek namenili proizvajalcem iz sosednje Italije, od koder je tudi družinsko podjetje Bespoke, ki se ukvarja z pohištvom, izdelanim po meri. Njihova letna kuhinja je dokaz, da sledijo zadnjim oblikovalskim trendom; pult iz naravnega kamna in fronte iz jekorja brez ročajev bi bili v ponos tudi najbolj mondeni letni rezidenci.

Poleg notranje opreme je na sejmu letos razstavljenega veliko stavbnega pohištva. Pergole proizvajalca BlinkBlink zagotavljajo ugodje tudi v neugodnih vremenskih pogojih. Integrirana osvetlitev in možnost zastiranja pred vetrom, dežjem in soncem iz vseh smeri vam bosta zagotovili ugodje v vrtu tudi izven poletne sezone.

Ugodje je zagotovo glavno vodilo pri oblikovanju sedežnih garnitur podjetja Žakelj. Pestra izbira materialov, podnožij in neskončne možnosti sestava so nas že večkrat prepričale, da smo njihove kavče uporabili tudi v naših projektih interierja. Na sliki je sedežni sestav Life Lux z dodatkom klubske mizice ob strani.

Vhod je premnogokrat pozabljen del naših stanovanj. Na letošnjem sejmu si lahko v sklopu razstave ”Top ideje” ogledate nekaj domiselnih rešitev, primernih predvsem za majhne predsobe. Na sliki je izdelek studia 3S design, a si na sejmu lahko ogledate tudi druge rešitve za majhne prostore.

V deževenih jesenskih dneh pride stojalo za dežnike še kako prav! Stojalo Studia Aklih predstavlja odklon od običajnih ‘veder’za dežnike in se s svojim minimalističnim dizajnom subtilno vklaplja v vaše predsobe. Nerodnost predstavlja le dejstvo, da se obiskovalci ne bodo zavedeli dejstva, da imajo pred seboj stojalo za dežnike.

V Studiu Aklih so oblikovali tudi Kiklo in Cup, multifunkcionalni svetilki, ki smo si ju lahko ogledali že na letošnjem Salone Satellite v Milanu. Narejeni sta iz biorazgradljive umetne mase in lesa, uporabimo pa ju lahko kot viseči ali namizni lučki.

Multifunkcionalna je tudi pisalna miza Plywork, delo oblikovalke Maje Repotočnik iz studia WORK&HOME, ki v majhnih prostorih obljublja vse; sprostitev, igro, druženje in delo. Vse za eno mizo, ki jo lahko prikladno zapremo in tako skrijemo vso svojo delovno navlako. Tudi otroške sobe bodo s pisalno mizo Plywork v hipu pospravljene.

Na otroke so mislili tudi pri oblikovanju otroških stolčkov ‘gobic’ Active Chair, ki z edinstvenim patentiranim gibanjem sedalnega dela omogoča pravilno sedenje tako otrok kot odraslih.

Flyfish Technologies so predstavili navdušujočo novost za naše domove: stanovanja in hiše brez stikal. Stikala na senzor lahko namestimo na različne površine, obljubljajo, da so primerna prav za vse vrste sten.

Na letošnjem sejmu razstavlja tudi nekaj ponudnikov dodatkov za dom, ki jih na našem trgu precej pogrešamo. Tudi slovenski proizvajalci so pri oblikovanju dodatkov začeli uporabljati naravne materiale, prijazne okolju in očem. Na sliki so vazice in svetilke studia NuNo, nastale izpod natančnih rok akademskega kiparja Jerneja Malija.

Monolitna vhodna vrata s samodejnim potezalom, ki prepozna lastnika, so izdelali v podjetju Pirnar in zanje prejeli nagrado German Design Award za izjemne dosežke na področju oblikovanja z vsega sveta.

S to sliko nikakor ne zapiramo svojih vrat, temveč vas vabimo na obisk Sejma Ambient, kjer vam poleg naštetega nudijo tudi svetovanja neodvisnih strokovnjakov mreže ENSVET – Eko sklada in Gradbenega inštituta ZRMK.

Oznake: , , , , , , , , , , , , , , , ,