Ambient Ljubljana 2012 – pohištveni sejem

7. 11. 2012
Stoli Nika Kralja
Leto je naokrog in s starim sloganom „Vrtimo nove ambiente“ je 6.11. na Gospodarskem razstavišču odprl vrata pohištveni sejem. Gospodarska kriza se še kako pozna, saj smo imeli občutek, da je v primerjavi s prejšnjimi leti kar precej okrnjen.

Vgradna omara Venge s skritimi vodili
Veseli nas, da se na področju vgradnih omar stvari premikajo naprej. Tako so nas Venge letos razveselili z novim Raumplusovim sistemom skritih vodil. Namesto spodnjega vidnega vodila na tleh in zgornjega na stropu, sta oba skrita za drsnimi vrati in vse, kar vidimo, je senčna reža.

Raumplus mobilni sistem
Pri svojem delu večkrat naletimo na težavo, kako skriti ali zastreti kreativni nered, kot temu radi rečemo, v delovnem kotičku. Novost pri Venge je Raumplusov mobilni sistem spravljanja in pregrajevanja „Mobile“, za katerega so prejeli nagrado Interior Innovation Award. Na eleganten način hitro zakrijete ali popolnoma skrijete kaos na delovni mizi in v garderobnem prostoru, saj vse skupaj zapeljete v omaro in zaprete z drsnimi vrati. V kolikor ne stoji ob steni, lahko služi tudi kot pregrada v prostoru.

Kocke Simple - Brest Cerknica
Podjetje Brest je našlo tržno nišo in zasnovali so element „Simpl“, ki po svoji enostavnosti zelo spominja na Ikeo. Nakup lahko opravite kar v spletni trgovini. Na dom prejmete štiri stranice in hrbtišče, ki je lahko tudi prečka, zapakirane v lično embalažo in jih sestavite kot lego kocke. Iz kock, ki se dobijo v štirih različnih barvah, lahko po navdihu Laga sestavljate kompozicije, do koder vam seže domišljija.

Miza Privid
Mizar Mitja Bolčič in oblikovalec Toni Kancilja sta evropski oreh preoblikovala na način, ki ga pri masivnem pohištvu nismo vajeni. Mehke organske linije se vijejo in zlivajo, da niti ne vemo, kdaj se stranica prelije v ploskev. Pomanite si oči, saj to je pravi Privid (kot so poimenovali mizo).

Sedežna garnitura Wetland
Študent oblikovanja Matej Colja se predstavlja s sedežno garnituro, ki jo stranka lahko poljubno sestavi. Na sedalni del se natikajo nasloni zaobljenih asimetričnih organskih oblik, različnih barv in velikosti.

Grow up
Gospodič Colja ima očitno veliko plodnih idej, saj je oblikoval tudi pohištvo za otroške sobe „Grow up“, ki se z leti, ko otrok odrašča, spreminja glede na nove potrebe. Ko malček preraste otroško posteljico, jo razstavimo in iz nje na novo sestavimo pisalno mizo za šolarja.

Tramek
Študent oblikovanja Dejan Kos se je s TV omarico Tramek mizarstva Amek uvrstil med deset najbolj kreativnih in inovativnih izdelkov Top 10. Navdih za oblikovanje je prišel iz skladovnice tramov, ki so čakali pred hišo, da se iz njih postavi pergola. Omarica se z leve in desne na pritisk odpre kot švicarski nož; nekaj, česar pri skladovnici tramov nismo pričakovali.

Kuhinja Pobles
Med kuhinjaši je bilo vidno manjše število razstavljalcev in njihovo čast je reševal Pobles. Pri oblikovanju kuhinj večkrat sodelujejo z arhitekti. Tokrat so pripravili kuhinjo v sodelovanju z arhitektom Gašperjem Demšarjem, ki se očitno spozna tudi na kulinariko. Vsak pravi kuhar namreč ve, da naj bodo sveže začimbnice vedno pri roki.

Moj betonski vrt
Moj betonski vrt smo opazili že na milanskem Salone Satellite. Tokrat je arhitektka Tina Rugelj serijo betonskega vrtnega pohištva predstavila tudi na razstavi in borzi oblikovanja – Top ideje. Društvo oblikovalcev Slovenije ji je za kolekcijo Moj betonski vrt, v sestavi dvojna klop z mizico, betonski umivalnik in pasja uta, podelilo nagrado “Pohištvo leta 2013”.

Nostalgija
Nagrado za najlepši razstavni prostor so prejeli absolventi Visoke šole za dizajn Anže Stare, Daša Šmid in Matic Treven. Predstavljajo se z unikatno kolekcijo pohištva Nostalgija. Za kolekcijo trdijo, da je upodobitev nostalgičnih sanj. Elemente iz babičine izbe so prenesli v sedanjost, da bi pričarali nekaj domačnosti in topline.

Foto in tekst: Živa Čar abs. arh.

Oznake: , , , , , , , , , ,