Notranjost muzeja Quai Branly

19. 09. 2007
Musée du Quai Branly, pogled
Lani ob obisku muzeja Quai Branly nisem čakala v dolgi vrsti za vstopnice. Letos sem se po uri in pol le prebila v notranjost. Ni mi bilo žal, saj so občutki v stavbi veličastni.

Musée du Quai Branly, park
V letu dni od odprtja se je rastlinje dodobra razbohotilo in ustvarilo pragozd, tako v okoliški parkovni ureditvi, kot na ozelenjeni fasadi stavbe, rastlinskem zidu. Pragozd je tesno povezan s programom muzeja, primitivno umetnostjo Afrike, Azije, Oceanije in Amerike.

Musée du Quai Branly, vhodni del
V vhodnem delu nas presenetijo razsežnost, belina in prečiščene oblike prostora. V steklenem stolpu na sredini so razstavljena glasbila.

Musée du Quai Branly, stopnišče
V spodnje prostore s sanitarijami vodijo stopnice. Prav tako kot v zgornjih razstavnih prostorih, so tudi tukaj uporabljene zemeljske barve.

Musée du Quai Branly, klančina
Okrog steklenega stolpa se ovija bela klančina, ki nas popelje v prostore stalnih zbirk muzeja. Prav tako kot klančina povzema organske oblike, se tudi oprijemalni profil na ograji kačasto vije navzgor.

Musée du Quai Branly, klančina
Na poti v zgornje prostore nas spremljajo animacije na stenah, tlaku in ograji, ki napovedujejo vsebino razstav.

Musée du Quai Branly, klančina
Skozi okna ob klančini lahko opazujemo trnje na fasadi sosednje muzejske stavbe. Iz beline vstopimo v pester kolorit glavnega razstavnega prostora.

Musée du Quai Branly, razstavni prostor
Prvinske organske oblike in tople barve so združene z najsodobnejšo tehnologijo. Usnjene klopi, ki se vijejo po celotnem prostoru, omogočajo interaktivno spoznavanje izvornih krajev razstavljenih eksponatov.

www.quaibranly.fr

Oznake: , , ,