Muzej Quai Branly, zelena oaza sredi velemesta

18. 03. 2007
Musée du Quai Branly v Parizu
Po petih letih gradbenih del so poleti 2006 Musée du Quai Branly odprli tudi za obiskovalce. Ob vznožju Eiffelovega stolpa je razstavljena primitivna umetnost Afrike, Azije, Oceanije in Amerike. Ko sem se potepala po Parizu me je muzej navdušil, tako arhitektura, kot tudi zunanja parkovna ureditev.

Musée du Quai Branly, pogled s ceste
Arhitekt Jean Nouvel ga je zasnoval tako, da ga s ceste skoraj ni videti. Zemljišče je ograjeno z dvanajst metrov visoko stekleno palisado, ki kompleks varuje pred mestnim vrvežem in ga hkrati integrira v urbani prostor.

Musée du Quai Branly, park
Za palisado se razprostira park, ki ga obiskovalci prečkajo, da v njegovi notranjosti odkrijejo muzejsko stavbo. Njene barve in oblike spominjajo na umetnost, ki ni zahodnega porekla.

Musée du Quai Branly, kubusi na fasadi
Stavba je postavljena na pilotih, zelene površine se prosto prelivajo čez parter. Kvadri (kubusi) na fasadi so obarvani v barvah, značilnih za umetnost dežel, ki so v muzeju predstavljene. Vsak je posvečen drugi kulturi.

Musée du Quai Branly, severna fasada
Steklena fasada med kubusi je prekrita s folijo z motivi tropskega rastlinja. Te steklene površine znotraj stavbe učinkujejo kot vitraž, ki v ambinetu ustvarja intimno vzdušje.

Pisarniška stavba Branly
Botanik Patric Blanc je oblikoval rastlinski zid na stavbi Branly, ki je namenjena pisarnam zaposlenih. 15.000 rastlinskih vrst predstavlja pokrajine, kjer živijo umetniki. Njihovo življenje in delo sta tesno povezana z naravo. Barvito trnje na drugi strani odseva barve kvadrov severne fasade.

Musée du Quai Branly, parkovna ureditev
Parkovno ureditev je zasnoval Gilles Clément. Stezice, mostički, hribčki in dolinice zamotijo obiskovalca in upočasnijo njegovo pot do glavnega vhoda.

Musée du Quai Branly, gledališče
V parku pred muzejem je oblikovano rastlinsko gledališče, ki bo gostilo različne kulturne prireditve.

Musée du Quai Branly, vhodni del
Če vas pot zanese v Pariz, vam toplo priporočam obisk tega zanimivega arhitekturnega dela, saj bo zagotovo navdušilo tudi vas.

www.quaibranly.fr


Oznake: , , ,