Kompaktna hiša M-CH

9. 05. 2007
Hiša M-CH, zunanjost
Koncept za mikro kompaktni dom (micro compact home) je izdelal britanski profesor Richard Horden kot odgovor na rastoče potrebe po objektih za krajše bivanje študentov, poslovnežev in dopustnikov. Lahek montažni bivalnik v obliki kocke s stranico 2,66 metra je razvila ekipa londonskih raziskovalcev in strokovnjakov s Tehnične univerze v Münchnu. Osnovna konstrukcija je lesena, izolirana in prekrita z eloksiranim aluminijem.

Hiša M-CH, dnevni del
Notranjost je izjemno premišljena. Obsega dve ležišči 198cm x 107cm, izvlečno mizo dimenzije 105cm x 65cm, za katero lahko sedi kar pet oseb, saj štirje sedijo na delih zložene postelje, tretji pa na dvignjenih tleh. V dnevnem delu so tudi shranjevalne površine in televizija. Za vrati je ločen prostorček s straniščem in prho.

Hiša M-CH, kuhinja
Zanimiva je kompaktna kuhinja s kuhališčem, koritom in izvlečno pipo, mikrovalovno pečico, hladilnikom in zamrzovalnikom. V predalih je prostor za posodo, ne manjka pa tudi koš za smeti za ločevanje odpadkov. Izvlečna delovna površina je v dveh nivojih.

Naselje hiš M-CH
Prvo naselje sedmih hišic je bilo postavljeno za Tehnično univerzo v Münchnu, namenjeno pokusni namestitvi avtorja profesorja Richarda Hordena in šestih študentov. Študentom so se bivalniki tako priljubili, da so zaprosili za podaljšanje bivanja na celotno študijsko leto.

microcompacthome.com

Oznake: , , , , , , ,