Atomium, simbol Bruslja moderne dobe

27. 08. 2007
Atomium
Tako kot so v Parizu ob svetovni razstavi leta 1889 postavili znameniti Eifflov stolp, so Belgijci kot gostitelji razstave leta 1958 postavili Atomium. Seveda je skoraj moja dolžnost, da si takšno zgradbo ogledam tudi sama.

Atomium, pogled skozi lino
Avtor te nenavadne strukture, za katero nismo povsem prepričani, ali bi jo opredelili kot arhitekturo ali skulpturo, je belgijski inženir André Waterkeyn. 102 metra visok objekt predstavlja povečano molekulo železa, ki je bila izbrana za promocijo belgijske kovinarske industrije.

Atomium, pogled na Heyzel
Premer vsakega posameznega atoma je 18 metrov, vezi, ki povezujejo model, pa služijo kot kanali za dvigala in stopnice; od tod izhajajo tudi premeri cevi. Dejansko dimezije modela ne ustrezajo popolnoma molekuli železa, saj so dimenzijo devetih sfer prilagodili možnostim konstrukcije.

Atomium, notranjost krogle
Konstrukcijski elementi stavbe so izdelani iz nerjavečega jekla, zunanje lupine krogel pa so aluminijaste. Objekt iz estetskih razlogov stoji na eni od krogel, tri krogle v prvem nadstropju pa so dodatno podprte s stebri, v katerih so požarne stopnice.

Atomium, notranjost vezne cevi
Za javnost je dostopnih šest krogel; tri stranske in vse tri na vertikalni osi. Ostale so iz varnostnih razlogov zaprte, ker nimajo neposredne vertikalne podpore. V stranskih vezeh tako ni stopnišč, le servisni jaški za dostop, ki pa so zanimivo osvetljeni.

Atomium, notranjost
V vsaki posamezni krogli sta dve etaži. Prostor v njih je namenjen razstavam, le v najvišji krogli je restavracija. Ponudba v njej ni nič posebnega, saj vam pomanjkanje gurmanskih užitkov nadomešča prelep razgled na Bruselj in okolico, kot je že navada na takšnih krajih. Če si zaželite slastnih belgijskih vafljev, si jih raje privoščite kje drugje.

Atomium, tekoče stopnice
Po vertikalni osi modela se popeljemo z dvigalom do vrha, po stranskih vezeh pa vodijo tekoče stopnice. Da nam med potjo ni dolgčas, poskrbijo line v stropu, skozi katere si lahko bolje ogledamo ostale dele stavbe.
Poleg sestankov, piva in čokolade, vas v Bruslju pričakuje tudi Atomium!

www.atomium.be

Oznake: , ,