Oaza sredi mraza

Sredi zimske idile nas je pričakal interier v toplih barvah tropskega sadja; oprema je prilagojena aktivnemu sobivanju s kosmatim štirinožcem.

Simpatičen mlad par z dvoletnim Lordom je imel v 80 m2 veliki mansardi družinske hiše ob vznožju Kamniško-Savinjskih Alp že urejeno začasno stanovanje. Želela sta ga funkcionalno preurediti in vzpostaviti barvno ter stilno rdečo nit skozi vse prostore. Zaradi lažje prostorske predstave sta se odločila, da jima izdelamo projekt notranje opreme v 3D obliki z vizualizacijami, ki sta se ga pri izvedbi tudi dosledno držala. Resnično podobo stanovanja smo v objektiv ujeli sredi novoletnega vzdušja.

Naročnika sta prišla k nam z že izoblikovano željo po kombinaciji treh živahnih barv in pisani sedežni garnituri, nad katero sta se navdušila v našem projektu Colorama. Takoj sta vedela, da bo ena izmed barv zagotovo barva limete, saj jima je za inspiracijo služila fotografija belo-zelene kuhinje. Ker smo mnenja, naj bodo barve v prostoru pisane na kožo stanovalcem, saj se bodo le tako v svojem domu dobro počutili, se nismo preveč upirali „mini Colorami“, le da smo izbrali kombinacijo z oranžno, ki je celoten ambient otoplila. Izbor barv je v procesu projektiranja le pika na i, največji del projekta zavzema razporeditev prostorov in opreme ter projekt osvetlitve, tukaj pa si projekta med seboj nista prav nič podobna.

Na podlagi potreb in želja lastnikov smo predlagali funkcionalno rešitev, ki je zahtevala tudi nekaj gradbenih posegov in rušitev sten. Na pomoč so poklicali statika, ki je dal zeleno luč, da lahko prej ozek prehod med dnevno bivalnim prostorom in kuhinjo razširimo do dimnika, železni nosilec pa se skrije v strop. Pri prenovi so se zamenjala tudi vsa okna in notranja vrata, zato smo namesto klasičnih balkonskih vrat predlagali panoramska; veduta je namreč čudovita.

Iz predprostora so bila nekoč vrata v kuhinjo, ki sta jih lastnika že pred prenovo sama zazidala, vhod v kuhinjo pa prestavila v dnevno sobo. To nam je prišlo še kako prav, ko smo želeli nekam umestiti knjižni regal. Sicer dolgočasna predsoba je bila dovolj prostorna za razgibano zeleno kompozicijo knjižnih polic, kjer lahko odlagajo tudi ključe, rokavice … Pisani tabureji po celem stanovanju so vsi v barvah kavča, tako da jih po potrebi lahko premikata naokrog.

Da bi prostore poenotili in povezali, se je bilo smiselno odločiti za menjavo vseh talnih oblog. Prebivalec stanovanja je tudi živahen labradorec, zato smo ga imeli pri izbiri talne obloge v mislih. Oljen tehno parket se je zdel kot nalašč za to, saj prinese v prostor toplino, obenem pa je dovolj odporen na morebitne praske pasjih krempeljčkov. Namesto želenega temnega parketa smo predlagali svetlejšo barvo hrasta, ki je hvaležnejša za vzdrževanje. Kapljica bele barve v olju ubije rumen podton. Kuhinja je bila že obstoječa Ikeina, ki sta jo želela uporabiti. Obstoječe elemente smo prerazporedili, dokupila sta še eno omarico, nove fronte in ročaje, mizar pa je na novo postavitev izdelal pult.

Vhod v spalnico smo premaknili iz predprostora v dnevno sobo, kar ni bilo moteče, saj je nova razporeditev hodnik in dnevni del združila v en prostor. Na ta način smo ob glavnem vhodu pridobili prostorno ropotarnico, dolgo in ozko spalnico pa smo ločili na garderobni in spalni del, tako da je ves razpoložljiv prostor maksimalno izkoriščen. Ker je stena, ki ločuje dnevno sobo in spalnico, nosilna, je dimenzije preboja za vrata in potrebne ojačitve izračunal statik. Zjutraj se mlad par zbudi s pogledom na bambusov gozd; nasproti postelje sta želela fototapeto s pomirjujočim motivom iz narave, celoten kolorit stanovanja ju je vodil k zeleni barvi tudi na tej steni.

V stanovanju je bilo potrebno poiskati mesto za pasji kotiček. Lord je do prenove domoval v spalnici, ker pa je družaben kuža, smo mu raje namenili prostor sredi dogajanja. Ko smo iskali rešitev za delovni kotiček v dnevni sobi, se je ponudila kar sama; pasja „utica“ in računalniška mizica sta skriti za ciklamnim panelom iz pleksi stekla, ki na drugi strani skrije hrbtišče televizije in jo približa kavču. Luknje v vratcih so najbolj všeč Lordu, ki skoznje rad moli smrček.

Zelo majhno kopalnico sta naročnika želela prestaviti v sosednji prostor, obstoječo pa uporabljati kot utility. Ko smo izrisali obstoječe stanje, se nam je zdelo smiselno ta del stanovanja popolnoma preurediti, poravnati hodnik in prostora združiti v enega. Na ta račun smo lahko celo povečali (pre)majhno otroško sobo. Tudi tu je bilo potrebno mnenje statika, ki je ugotovil, da se vse stene v tem delu lahko porušijo. Pridobili smo udobno moderno kopalnico z utilityjem v predprostoru. Zidec ga spretno ločuje od kopalnice in obenem zakriva direkten pogled na wc školjko.

Pomemben del projekta interierja je razsvetljava. Izbrali smo tako svetila za generalno osvetlitev prostorov kot tudi ambientalna in dekorativna. Vgradne luči v dekorativnih nišah nad wc školjko pričarajo romantično vzdušje. Temno siva keramika je položena tam, kjer jo potrebujemo; po tleh, v tušu in okrog kopalne kadi. Drugje so stene barvane s pralno barvo v ciklamnem odtenku, ki se navezuje na ostale prostore. Ker je prostor delno mansarden, smo se odločili, da umivalnik z omaricami postavimo ob nižjo steno in prelom vizualno zakrijemo z ogledalom.

Razgled skozi okna na bližnje gospodarsko poslopje je stanovalca tako motil, da ste se odločila za aplikacijo potiskane satinirane folije z organskim motivom, ki se sklada z dekoracijo v vazi. Takšna rešitev pride v upoštev, kadar si ne želimo nezaželenih pogledov na sosede ali obratno, še vedno pa v prostor prepušča dovolj dnevne svetlobe.

»Ko sva se odločila za prenovo stanovanja, sva se spraševala kako in kaj.Prostorama…., je sugerirala prijateljica. Google naju je usmeril na Živo in Špelo in že po prvem spomladanskem sestanku z Živo (nome est omen) v pisarni ob Ljubljanici smo se ujeli. Vedela sva, da je bila odločitev prava. Živa Živina idejna rešitev je konec leta zaživela. Zdaj se nič več ne sprašujeva kako in kaj…, uživava v novem domu, ki nama je pisan na kožo.«

Petra in Damijan

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Živa Čar abs. arh.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a., Živa Čar abs. arh.

Foto: Špela Modic u.d.i.a., razen fotografija št.1: Špela Modic u.d.i.a., Živa Čar abs. arh. in št. 11: Živa Čar abs. arh.