Od višine se zvrti

“Dvovišinski bivalni prostor z galerijo doda stanovanju posebno dimenzijo; občutek prostranosti in hkrati povezanosti obeh etaž.”

Ko je mlada družina prvič vstopila v prazno stanovanje v Celju, jih je navdušila zračnost dnevno bivalnega prostora z velikimi steklenimi površinami, ki segajo čez obe etaži. Kljub temu, da je bilo stanovanje novo, ni ustrezalo njihovim estetskim merilom, motili so jih predvsem slabo izdelani detajli. Da bi ga uredili tako, da bo ustrezalo tudi funkcionalnim zahtevam, je bil potreben projekt nove razporeditve opreme in z njo povezanih priključkov.



Naročniki so prišli k nam z že izoblikovano idejo o elegantnem in umirjenem interierju. Poleg nove razpeljave inštalacij smo se odločili za menjavo kopalnic in talnih oblog. Ker gre za velik in zelo svetel prostor, smo si lahko privoščili wengé parket, ki je narekoval barvno zasnovo celotnega ambienta. Opremo v beli in temno rjavi dopolnjujejo stoli v barvi bele kave, za nekaj vijoličnih poudarkov v prostoru pa smo se odločili zadnji hip.



Iz wengé parketa je izdelana tudi pregrada za TV, ki razmejuje kuhinjo in dnevno sobo. Takšna postavitev je nastala v želji po veliki in funkcionalni kuhinji in se je izkazala kot najbolj smiselna. Potrebno je bilo nekoliko prepričevanja, zdaj pa so stanovalci več kot zadovoljni, da so nas poslušali in med nekaj predlaganimi variantami izbrali prav to.



Kdor rad in pogosto kuha, ve, da je bistvo kuhinje njena funkcionalnost. Velik kuhinjski otok ali polotok s koritom in kuhalno ploščo je najboljše, kar si kuharjevo srce lahko poželi. V nizu visokih omar se skrivajo vgradni aparati in nepogrešljiva omara za male gospodinjske aparate z lesenim pultom za rezanje.



V jedilnici kraljuje velika masivna miza. Osvetlitev dvovišinskega prostora je poseben izziv, zato smo izbrali serijo svetil, ki ima v svojem naboru horizontalni model, ki visi nad mizo in vertikalne, ki visijo na jeklenih vrveh poljubne dožine. Namestili smo jih za sedežno garnituro in na galerijo.



Čeprav ekipa Prostorame ni navdušena nad kamnitimi oblogami v novih objektih (nekaj drugega so prave stene iz vidnega kamna v starih hišah), se zavedamo, da je želje naročnika potrebno upoštevati, če jih lahko ustrezno vpletemo v projekt. Prazna stena v jedilnici je klicala po dekoraciji; moderna kockasta obloga iz apnenca se je zlila s konceptom notranje opreme in površini dodala potrebno dinamiko.



Najmanjši prostorček v pritličju je dnevni WC. Vanj smo uspeli stlačiti pralni in sušilni stroj, skupaj s plinsko pečjo smo ju zaprli v omaro z drsnimi vrati. Steno nasproti školjke krasi zanimiva tematska fotografija.



Poleg kopalnic je prvotno stanovanje najbolj kazilo stopnišče. Odstranili smo neestetsko črno ograjo in poenotili pretirano razgiban zidec v sredini, zgornji podest pa zaključili s stekleno ograjo. Na steni v barvi bele kave snopi usmerjene svetlobe rišejo razgiban vzorec. Prostor pod stopniščem, ki s spodnje strani ni bilo lepo obdelano, smo zaprli in pridobili mini garderobo za čevlje in shrambo.



V otroško sobo se je, razen vgradne omare, zaenkrat preselilo pohištvo iz prejšnjega stanovanja. Bela vgradna omara in bela postelja sestavljata tudi minimalistično opremljeno spalnico. Steno za posteljo smo si zamislili v zamolklem toplem vijoličnem odtenku. Zdaj, ko je prenova končana, smo z lastnico soglasno sklenili, da je prav ta barva najlepša v stanovanju.



Tudi ozka in dolga kopalnica je lahko topla in prijetna! Ploščice s tekstilnim vzorcem v bronz barvi dajejo vtis tkane preproge. Položene so le tam, kjer je potrebno; po tleh in okoli kopalne kadi. Drugod smo stene obarvali z belo pralno barvo, le zidec pri WCju in bideju je poudarjen z vijolično.



Veliko ogledalo sega od pulta z umivalnikom vse do stropa. Za pravilno osvetlitev smo v levo in desno steno vgradili linijsko luč. Tako, kot večino opreme v stanovanju, je tudi omarico pod umivalnikom izdelal mizar. Da bi bila bolj trpežna, je tako na frontah kot na pultu uporabil corian. Razlika “prej” in “potem” je očitna!



“Če bi nas z družino naplavilo na samoten tropski otok, zraven nas pa bi ležal satelitski telefon, ki bi omogočil le en klic, potem bi poklicali v Prostoramo ter Špelo in njeno ekipo vprašali za nasvet o bungalovu iz kokosovih palm in živeli srečno…”
Boris, Anita, Marisa in Siena



Interier: Špela Modic u.d.i.a., Živa Čar abs. arh.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Špela Modic u.d.i.a.