Velika modrina

Modra je barva neba in morja; barva svežine, neskončnosti, miru. Modrina in sodobna tehnologija zaznamujeta moški brlog, ki očara tudi dekleta.

Novopečenemu lastniku trosobnega stanovanja v novi ljubljanski soseski obstoječi načrt notranje opreme v prostorih ni ustrezal, videti je bilo, da se z njim nihče ni kaj dosti ukvarjal.
Kuhinja je bila premajhna za vse aparate, ki bi si jih rad omislil, dnevna soba nefunkcionalna, kopalnica prenatrpana, otroške sobe ni potreboval. Kot ljubitelj sodobne tehnologije si je zaželel kakšno poslastico tudi na tem področju.

Po kratkem sestanku, na katerem smo mu predstavili naš način dela, je naročil projekt nove notranje ureditve, izdelavo tridimenzionalnega modela in fotorealističnih prikazov bodočega bivališča. Najprej smo opravili ogled in izmere, izrisali obstoječe stanje, nato pa zasnovali novo ureditev, ki je bila takoj sprejeta. Sprva večjih posegov v stanovanje nismo načrtovali, obdržati smo nameravali zidove, vrata in talne obloge, predvideli smo le premikanje inštalacijskih priključkov. Ko pa so se začela gradbena dela, se je izkazalo, da stvari niso vedno takšne, kot se nam zdijo na prvi pogled.

Odločitve smo tako sproti prilagajali stanju na gradbišču. Zaradi nove postavitve v dnevno bivalnem prostoru smo odstranili talne ploščice v predelu predvidene kuhinje in želeli dopolniti obstoječi parket. Ker se je izkazalo, da je kvaliteta le-tega vprašljiva, se je lastnik odločil za menjavo talnih oblog po celem stanovanju. To je odprlo možnost za izvedbo talnega gretja, ki smo jo z veseljem pozdravili, saj pripomore k večji kvaliteti bivanja.
Za popolno prenovo so poskrbeli naši stalni izvajalci in dobavitelji pohištva, ki so naročniku prihranili veliko skrbi in časa, ki bi sicer šel za usklajevanje mojstrov in tekanje po trgovinah.

Vhodni del je bil, kot v večini stanovanj v soseski, majhen, temačen in utesnjen. Talno keramiko smo nadomestili z monolitno cementno oblogo brez fug, izbrali smo garderobno omaro s pasovi ogledal, ki optično razširijo prostor. Vrata v dnevno bivalni prostor smo zamenjali s steklenimi; tako dnevna svetloba doseže tudi vetrolov. Opremljen in obarvan je po moško, minimalistično, tudi dodatke smo skrbno izbrali tako, da se ujemajo z lastnikovim življenjskim slogom.

Elegantna vrata iz satiniranega stekla z minimalnimi črnimi podboji, ena vodijo iz vetrolova v osrednji bivalni prostor, druga pa v hodnik zasebnega dela stanovanja s spalnicami, omogočajo tako prosevanje dnevne svetlobe v prostore brez oken, kot tudi ambientalno osvetlitev v obratni smeri. V novi zasnovi dnevno bivalnega dela smo jedilnico umestili v najožji del prostora, na mesto prvotno predvidene dnevne sobe.

Oblika prostora je narekovala izbiro centralno zasnovane jedilnice. Nad okroglo mizo visi luč z regulacijo svetlobe, ki nam z dolgim kablom prihrani premikanje priključka po betonskem stropu. Namesto tega je priklop na steni, kabel pa se razpelje v poljubno kompozicijo. Modro obarvano steno ob mizi krasi slika. Vodni motiv je bila naročnikova želja, ki sva jo Špela in Neža prenesli na platno kar sami, tako je nastala podoba nočne morske gladine.

Kuhinjo sestavlja niz elementov, ki prehaja v dnevni regal. Ker gre za največji volumen v stanovanju, smo želeli, da ne posega v prostor v obliki polotoka ali otoka, ampak smo ga diskretno prislonili ob dve steni. Tako smo ubili dve muhi na en mah; zakrili smo nekoliko nesrečen zob, ki je nastal zaradi inštalacijske vertikale v objektu in poenotili prostor. Kuhinjski niz tako neopazno preide v globljo walk-in shrambo, v nadaljevanju v TV element, ob zunanji steni pa se zaključi z vinsko vitrino.

Posebno pozornost pri projektiranju smo namenili svetlobi. Poleg delovne in običajne ambientalne osvetlitve stanovanje krasijo tudi RGB LED trakovi, ki omogočajo spreminjanje barvne sheme bodisi ročno, bodisi po vnaprej pripravljenih programih, ali pa sledijo sliki na TV zaslonu ali glasbi. Povezan zvočni sistem, s katerim je opremljeno celotno stanovanje, je tako nadgrajen tudi s pravim light-showom.

Vodilni motiv v stanovanju so modri odtenki, kombinirani s črno, belo in naravnim lesom. Modrino smo uporabili predvsem na elementih, ki jih enostavno zamenjamo; na stenah, na kavču, na dodatkih. Sedežna garnitura s snemljivimi prevlekami je kot otok sredi prostora, sestavljajo jo moduli s premikajočimi naslonskimi blazinami. Tako iz sedežev za druženje in posedanje hitro sestavimo udobno ležišče za ogled daljšega filma.

Pri prenovi stanovanja se je izkazalo, da vgrajena vrata niso bila najboljše kvalitete, zato se je naročnik odločil za menjavo. To priložnost smo seveda izkoristili in vratna krila zaradi estetike, pa tudi zaradi prihranka prostora v sobah in kopalnici, poravnali s steno na hodniku. Poravnali smo tudi odprtine na desni in levi strani, saj so bile prej pozicionirane naključno.

Spalnica je zasnovana kot umirjeno zatočišče, zato smo iz nje umaknili omare in za steklena drsna vrata skrili garderobno sobico. Modre barve, ki se kot rdeča nit ponavlja skozi stanovanje, je tu “zmanjkalo”, zato stena ni pobarvana do vrha. Hec ;-) Ker postelja nima vzglavja, smo steno v spodnjem delu zaščitili, nismo pa je želeli v celoti pobarvati, saj bi temna barva obtežila majhen prostor. Poleg ozvočenja tudi spalnico krasijo LED trakovi, ki spreminjajo barvo.

Kabinet smo uredili kot delovno sobo z veliko mizo in kompozicijo odprtih in zaprtih omar, kamor lahko naročnik poskrije manj estetske predmete in postavi na ogled tiste, ki so prostoru v okras. Poleg ozvočenja je na polici našel svoje mesto tudi gramofon. Ko smo projekt zaključili, smo se z lastnikom odpravili po nakupih in za piko na i izbrali tudi dodatke, ki krasijo stanovanje.

Kopalnico smo preuredili, kolikor so dopuščali priključki, iz nje smo umaknili pralni in sušilni stroj. Tu smo si dovolili več drznosti in prostor temno obarvali. Tla in mokre stene smo prevlekli s črnim cementnim premazom, ostale stene pa so modre. Izbrali smo eleganten umivalnik s tankim robom in podometne armature.

Poleg podpultnega elementa, kamor spravimo brisače in čistila, na steni visi kompozicija odprtih in zaprtih omaric v črni barvi. Črn je tudi nov cevni radiator. Kopalno kad smo zamenjali s tuš kabino s kanaleto. Posebnost kopalnice sta prha s kromoterapijo in WC školjka s tušem, ki omogoča uporabo vode namesto papirja.

V utility smo predelali prostor, ki je bil sprva predviden zgolj kot garderobna soba in shramba za čistila. Škoda bi bilo, da bi pralni in sušilni stroj obdržali v kopalnici, ko pa smo imeli na drugi strani predelne stene iz mavčnih plošč prostora zanju več kot dovolj. Za veliko garderobno omaro z drsnimi vrati je kljub temu ostalo veliko prostora. Z barvami tukaj nismo pretiravali, izbrali smo preprosto belo.

Celotna dolžina dnevno bivalnega prostora je v toplejših mesecih razširjena in prehaja v zunanji prostor. Dolg in ozek balkon ne omogoča postavitve jedilne mize, lahko pa smo ga opremili z “lounge” stoli in mizico za jutranje pitje kave in posedanje ob poletnih večerih. Po meri zašite blazine na stolih poskrbijo za večje udobje, izbrani materiali pa kljubujejo vsem vremenskim razmeram. Za lepši pogled skozi balkonska vrata smo poskrbeli za ozelenitev, ob kateri si lastnik lahko odpočije oči.

“Že prvi načrt, ki sta ga pripravili Špela in Neža, mi je bil všeč. Veliko sta mi pomagali tudi pri izbiri dodatkov.”
Damjan

Preobrazba: Prej in potem

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Neža Mekota u.d.i.k.a.

Besedilo: Špela Modic

Foto: Alain Šik, Špela Modic