Urbani šik

Prenova stanovanja je potekala s svetlobno hitrostjo, odločali smo se glede na razpoložljivost materialov in obstoječo opremo. Kljub naglici smo grdega račka preobrazili v laboda, ki je tako šik, kot njegova lastnica.

Stanovanje v prijetni ljubljanski soseski je bilo skoraj novo. Prejšnji lastniki so novogradnjo uredili glede na svoje potrebe, potem pa v njej niso nikoli zaživeli. Zelo zaposlena naročnica se je z majhno hčerko želela čimprej vseliti, zato celovite prenove ni bilo v načrtu. Talne obloge in kuhinja naj bi ostale, kopalnico si je želela novo, v stanovanju je želela pregraditi spalnico in pridobiti otroško sobo, potrebovala je tudi ložo za sušenje perila. Nekaj pohištva je pripeljala s seboj, ostalo je nameravala nakupiti in prostore do konca opremiti.

Že ob prvem ogledu smo v stanovanju videli potencial za prijeten, prostoren in funkcionalen dom. Predvideli smo rušenje večine predelnih sten in začeli z izrisovanjem nove postavitve sten in opreme, ko se je lastnica odločila, da se bo odpovedala tudi obstoječi kuhinji in kupila novo. Seveda so se možnosti pri iskanju optimalne rešitve tako razširile in nastal je sodoben odprt tloris. Ko smo definirali postavitev, smo izrisali še projekt osvetlitve in določili barvno shemo stanovanja.

Ob vhodnih vratih je kotiček s klopco, ki ima spodaj polico za nekaj čevljev, ki se jih stanovalkama ne ljubi takoj pospraviti v omaro, pa tudi obiskovalci lahko tam odložijo svoje. Nad klopco je stena s kapljičastimi obešalniki, ki so videti lepi tudi takrat, ko so prazni. V stranico omare smo vdelali osvetljeno nišo, kamor lahko odložimo ključe in druge manjše predmete.

Velik del kvadrature je zavzemal dolg neizkoriščen hodnik. Na koncu je bilo okno in zato je bila tam primerna pozicija za novo ložo. Ker smo v hodniku želeli dnevno svetlobo, smo del stene, ki meji na ložo, zasteklili. Na levi strani je velika garderobna omara s potiskanimi drsnimi vrati, v njej je dovolj prostora za plašče, jakne in čevlje. Na desni steni kompozicija ogledal optično razširi prostor.

Pri prehodu v dnevno bivalni prostor smo odstranili obstoječe aluminijaste zasteklitve, ki so stanovanju dajale videz pisarniških prostorov. Tako se iz kuhinjskega dela odpira pogled na predsobo in dekorativno temno vijolično steno, osvetljeno z LED profilom, skritim v spuščen strop.

Odstranili smo predelne stene, kamnite vstavke in obrobe v prostorih ter v tleh pripeljali vodovodni priključek na otok. Obstoječi parket smo na manjkajočih mestih dopolnili z novimi deščicami. Betonsko preklado in podporna stebra smo oblekli v knauf, ki smo ga uskladili s širino otoka in vanj vgradili luči, potrebne za delo v kuhinji.

Želja lastnice je bil velik kuhinjski otok in omara, v katero bi pospravila vse kuhinjske aparate. Seveda smo jo z veseljem uresničili, saj je bil novi tloris stanovanja kot nalašč za sanjsko kuhinjsko postavitev. V nizu visokih omar je prostor za vse vgradne aparate in tudi za veliko omaro, v kateri sta poleg ostalega pospravljena KitchenAid in kavni aparat, za naročnico nepogrešljiva pripomočka.

Nekatere kose pohištva sta prinesli iz prejšnjega stanovanja, zato sta bili temno rjava in bež že v začetku definirani kot del barvne sheme. Odločili smo se za umirjene tone, s katerimi smo ustvarili eleganten, a kljub temu svež in mladosten ambient. Poseben poudarek smo namenili osvetlitvi. Kjer je bilo možno, smo se držali obstoječih napeljav, drugje jih je bilo potrebno na novo razpeljati. Mizo krasijo lučke Bela Bela, ki so, ko pridejo gostje, najbolj občudovan element v stanovanju.

Stena za TV omarico je bila prekratka, Da bi pridobili večjo dolžino, smo vhod v delovno sobo prestavili na drugo steno. Ob udobnem kavču je ostal velik prostor za igro, na katerem je na željo mlajše stanovalke kraljeval tobogan, ki pa smo ga med fotografiranjem umaknili, saj je šlo za začasno postavitev ;-) Menjali smo tudi vsa vrata v stanovanju.

Dnevni WC ima vhod iz osrednjega prostora in je namenjen obiskovalcem, zato je toliko bolj pomembno, da barvno zaokroži celoto. Motivi gradnikov luči Bela Bela se ponovijo na garderobni omari v predsobi in na omarici nad WC školjko. V njej se skrivajo ventili vodovodnih inštalacij, ki morajo ostati dostopni.

Kopalnica je del “zasebnega” dela stanovanja, ki ga sestavljajo še spalnica, utility in otroška soba. Zaradi hitrosti prenove smo se odločili za hitro dobavljivo keramiko, steno ob kadi smo popestrili z mozaikom s kovinskim leskom.

Lastnica stanovanja ima kot prava punca rada kozmetiko, zato shranjevalnih površin v kopalnici ne primanjkuje. V nizu visečih omaric na steni se skrivajo vtičnice za polnilce zobnih ščetk. Umivalnik stoji na pultu iz umetnega kamna, za večino pohištva v stanovanju smo izdelali mizarske načrte.

V spalnici se je našel prostor za kos opreme, ki bi se ga razveselila vsaka prava dama. Toaletna mizica skriva tudi predalnik za nakit, nad njo pa je ogledalo, osvetljeno z obeh strani, kar ustvarja idealne pogoje za ličenje. Seveda nismo pozabili na vtičnice za sušilec in likalnik za lase.

Spalnico krasi stena v nežnem zamolklem rožnatem odtenku in mehka oblazinjena postelja. Se strinjate, da je videti vabljivo? Prevleka na postelji je snemljiva in se lahko opere. Nasproti postelje je velika garderobna omara, ki jo je, tako kot nočne omarice, izdelal mizar po naših načrtih.

» Takoj, ko sem kupila stanovanje, je bilo jasno, da ga bo treba popolnoma spremeniti; potrebna bo nova razporeditev sten in prostorov, nova kopalnica, loža… Na srečo so mi prijatelji priporočili Špelo, ki je v zelo kratkem času ustvarila čudovito rešitev. Najboljše pri tem je, da Špeline ideje niso bile samo estetske, ampak tudi zelo praktične. Življenje v prenovljenem stanovanju je nekaj krasnega – popolno uživanje v vsakem detajlu. Ne pretiravam, boljše arhitektke in rešitve za stanovanje ne bi mogla dobiti! «
Tamara

Preobrazba: Prej in potem

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Živa Čar abs. arh.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Alain Šik, Špela Modic