Staromeščanska eleganca

“Kakšen slog opreme izbrati k pohištvu iz minulih obdobij? Ustvarili smo izrazite kontraste, obstoječe elemente smo združili z minimalistično eleganco.”

Staromeščansko stanovanje z visokimi stropi nas že s svojo zasnovo spominja na pretekle čase. Starinski kosi in umetnine bodo zlahka našli svoje mesto v prostornih sobanah.

Da bi njihovo lepoto še poudarili, smo jih uokvirili v funkcionalno opremo preprostega, toda vrhunskega designa. Orehov parket je položen v skladu z sodobnimi zapovedmi v vzdolžni smeri.Kuhinja je dobila svoje mesto drugje, kot je bila prvotno, saj so bile kuhinje nekdaj v zelo majhnih prostorih. Zdaj se navezuje na jedilnico, od nje jo ločujejo vrata, ki pa povečini ostajajo odprta, kot narekuje družabni način življenja.Osrednji prostori stanovanja so nanizani vzdolž osi, ki jo odpirajo velika dvokrilna vrata. Skoznje nam pogled iz dnevne sobe sega skozi jedilnico vse do kuhinje. Enotno podobo daje ambientu parket, ki se neprekinjeno nadaljuje iz prostora v prostor.Hčerkina soba je edini prostor v stanovanju, kjer je pohištvo izključno moderno.

Posteljo smo premaknili v sredino prostora, da je dostopna z vseh strani. Namesto klasičnega vzglavja so tu premakljive blazine, ki jo lahko v hipu spremenijo v udoben dnevni počivalnik. Žepi na blazinah in širok posteljni okvir nadomeščajo nočne omarice.Veliko pisalno mizo smo postavili tako, da nam je omogočen pregled nad vstopajočimi skozi vrata. Primerna osvetlitev prihaja od velikih oken na levi steni.

 

Miza je na eni strani zaključena z masivno nogo, na drugi pa sloni na pokončnem nosilcu. Nanj je pritrjena tudi polica, za katero se zdi, da lebdi v prostoru.Velika garderobna omara z vrati iz rdečega stekla zavzema celotno dolžino prostora.

Omara ni vgradna, ob straneh in pod stropom smo odprtine zaprli z mavčnimi ploščami, ki so videti kot zid. Ker na beli podlagi ne bi zasijala v vsej svoji eleganci, smo steno pobarvali v temno rjavo.Jedilnica je prevzela vlogo nekdanje sprejemnice. Velika masivna miza v temnem hrastu vabi obiskovalce. Barvno se ujema s temnejšimi odtenki v parketu.

Njene stroge linije smo zmehčali s srebrnimi stoli, kraljevsko oblazinjenimi s škrlatnim plišem.Koncept kuhinje je moderen,  otok smo nadomestili z globljim pultom. Vgrajene visoke omare skrivajo vse gospodinjske aparate, pa tudi dovolj shranjevalnih površin.

Svetleče lakirane bele fronte s profili iz nerjavečega jekla, namesto klasičnih ročajev, ustvarjajo vtis brezčasne elegance. Pult iz sivega aglomerata je skoraj neuničljiv.Da bi skrili namen spuščenega stropa, ki smo ga potrebovali za napeljavo nape v zračnik, smo enako konstrukcijo naredili tudi ob steni in nanjo prislonili kuhinjski niz. Kot poudarek v prostoru je obarvana v škrlatno.

Vgradne luči na stropu so usmerjene tako, da osvetljujejo delovne površine.V dnevni sobi ni veliko pohištva, le zofa in nekaj enostavnih elementov, obešenih na steno. Izbrali smo vratca iz stekla v barvi starega zlata na omaricah iz temnega hrasta. Stena je pobarvana v temno rjavi in se zlije s temnim lesom, da zlata barva še lepše pride do izraza.V predsobi se zlati lističi na steklu ponovijo, tokrat na omari z drsnimi vrati za shranjevanje plaščev in čevljev. Tudi to omaro smo zadelali v mavčne plošče, ker bi sicer v prostoru delovala tuje, tako pa je spretno vkomponirana v ambient.Tudi v spalnici smo nadaljevali v toplih barvah, le da je ta prostor bolj umirjen od ostalih. Zlata omara ga dvigne nad občutek vsakdanjosti, trebušaste omarice so prijetno nasprotje strogi enostavni usnjeni postelji.