Ribnik brbotalnik

Modra in zelena simbolizirata vodo in zelenje; trendovska interpretacija motivov iz narave za trendovska mlada prebivalca stanovanja izven mestnega vrveža.

Mlad par si je za svoje prvo domovanje izbral 60 m2 veliko stanovanje v novem naselju streljaj od prestolnice. Kljub temu, da je notranje opremljanje lastnici in njeni mami v veselje, sta se odločili, da bo rezultat boljši, če jima pomaga arhitekt za notranjo opremo, mama pa je prevzela vlogo “vodje projekta”. Našli sta nas na internetu, prepričal pa ju je naš mladosten slog in barvitost projektov. Objekt je bil še v fazi gradnje, vendar večje spremembe tlorisa niso bile mogoče. Več duška smo si dali pri izbiri opreme in detajlov ter pri projektu razsvetljave.

Izbrali smo osnovne elemente notranje opreme v nevtralnih tonih. Svetel parket iz beljenega hrasta ne obteži interierja in je dovolj nevtralen, da lahko nanj kombiniramo celo paleto barv. Pri barvah sten in dodatkov smo izhajali iz zelene fasade bloka, ki je na terasi še kako vidna in determinira tudi notranjost. Za trendovski pridih je poskrbela trenutno zelo modna svetlejša petrolejska barva. Obe izbrani barvi sta v tesni povezavi z motivi iz narave, modrega tolmuna sredi zelenega gozda. V to zgodbo se lepo vpletejo tudi jedilniški stoli. Njihova prozorna površina je kot valovanje vodne gladine.

Čeprav je prodajni tloris predvideval kuhinjo v L, je bila velika želja naročnikov družaben prostor s kuhinjskim otokom. Kljub nerazkošni kvadraturi smo v prostor umestili niz visokih omar z vgradnim hladilnikom, pečico in shrambno omaro z izvlečnim delovnim pultom. Na polotoku sta z ene strani korito in kuhališče, z druge strani pa prostor za posedanje. Niz se nadaljuje v raztegljivo stekleno jedilno mizo.

Ločnico med kuhinjskim in bivalnim delom nakazuje linija spuščenega stropa, ki se barvno zlije s steno proti hodniku. Spuščen strop smo izkoristili za indirektno osvetlitev z LED trakom v robu spuščenega stropa in obenem za generalno osvetlitev kuhinje z razigrano razporejenimi vgradnimi linijskimi lučmi. Ta vzorec se ponovi tudi kot valujoča stenska grafika po zamisli Shikdesigna na delu stene, kjer se modra prelije v zeleno in nadaljuje v belo.

Prostor, ki je ostal na razpolago za dnevno sobo, smo kar najbolje izkoristili s premišljenim izborom sedežne garniture. Velik in udoben trosed se po potrebi lahko izvleče v počivalnik. V sozvočju s prilagodljivostjo zofe je tudi izbor taburejev s snemljivimi pladnji, ki nadomeščajo klasično klubsko mizico. So lahki in fleksibilni, tako da jih je moč premikati po stanovanju. Uporabni so kot mizica, kot dodatno sedišče ali kot tabure za noge med gledanjem televizije.

Iz dnevnega prostora se v toplejšem delu leta bivalni prostor podaljša na teraso, opremljeno s stoli v čipkastem vzorcu. Bambusi v loncih zastirajo poglede radovednih sosedov. Romantično vzdušje pričarajo v lesena tla vgrajene led lučke.

Sodobna variacija motivov iz narave se nadaljuje pri izbiri dodatkov. Ob sprehodu skozi stanovanje nas ves čas spremlja motiv drevesa. Začne se že takoj ob vhodu z obešalnikom, nadaljuje v spalnici s stojalom za nakit in prehaja v dnevni prostor s sliko drevesa nad kavčem.

Delovni kabinet je bil načrtovan kot bodoča otroška soba, zato so inštalacije že prilagojene na prihodnjo postavitev, do takrat pa tam ostaja računalniški kotiček. Stoli so enaki kot v jedilnici, tako da ovir za večjo pogostitev prijateljev in sorodnikov ni.

Hodnik je dolg in ozek ter povsem neprimeren za postavitev večje garderobne omare. Čevlje smo pospravili v dve plitvi viseči omarici. Ena zanjo in druga zanj. Po prvotnih načrtih so bila na koncu hodnika proti jedilnici predvidena vrata. Tako nam kot tudi naročnikom se niso zdela smiselna, zato smo pustili le odprtino. Predprostor smo tako povezali z osrednjim prostorom, od koder prejema tudi večino naravne svetlobe.

Monotono steno vzdolž hodnika smo popestrili s kompozicijo ogledal različnih širin in višin. Ta vzorec stolpičev med ogledali dopolnjujejo linijske vgradne luči, ki poskrbijo za generalno osvetlitev.

Linijo visečih omaric z ogledalom nad umivalnikom smo poravnali z robom inštalacijskega zidca pri kadi, prostor nad njimi pa izkoristili za vgradnjo linijske luči. Indirektna osvetlitev se skriva pod omarico, na kateri stoji umivalnik; tako smo dosegli učinek lebdenja. Razen v kabinetu nikjer v stanovanju ni klasičnih stropnih plafonier, a so kljub temu vsi prostori funkcionalno in domiselno osvetljeni.

Pralni stroj in plinska peč sta nujno neestetsko zlo. Zanju ni bilo prostora nikjer drugje, razen v kopalnici, zato smo našli način, kako ju zakriti. Luknjice na omari so ustvarjene po navdihu zračnih mehurčkov pod vodo in so lep dekorativen element. Njihova funkcija je zagotavljanje primernega zračenja plinske peči, uporabne pa so tudi namesto klasičnih ročajev.

V spalnici smo se še naprej držali vodila, da so vsi ključni kosi pohištva v stanovanju v nevtralni beli in grafitno sivi barvi, barvno živahnost pa ustvarimo z izborom dodatkov in posteljnine. Celotno dolžino stene zavzema bela vgradna omara, nasproti nje lebdi postelja. Steno za vzglavjem smo oblekli v grafitno sivo metalik stensko tapeto. Večnamenski svetlobni profil lepo poudarja njeno reliefno površino, ki spominja na zmečkan papir.

»Ko sem dobila stanovanje, sem si želela, da bi bilo nekaj posebnega. Moje prvo stanovanje. Bolj ko sem se obračala po stanovanju kam kaj postaviti, bolj je postajalo jasno, da brez strokovne pomoči ne bo šlo. Med brskanjem po spletu se mi je oko ustavilo na projektih Prostorame. Sveže, barvito, mladostno, moderno. Prav to sem si želela.

ČU-DO-VI-TO, bi opisala sodelovanje s Špelo in Živo ter končni izdelek. Ko mi Alain izdela še listke za garderobno omaro, se bom počutila kot gozdna vila. Vsak dan znova, ko s fantom vstopiva v stanovanje, se nama zdi nekaj posebnega, prav tako prijateljem, ki naju obiščejo.
Prostoramke, najboljše ste!!!«
Lija

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Živa Čar abs. arh

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a., Živa Čar abs. arh.

Foto: Špela Modic u.d.i.a.