Razkošje v čebelnjaku

“Tudi stanovanje v stanovanjski soseski je lahko vir kreativnega navdiha. V velikem panju smo uredili sodoben in živahen dom.”

Prezaposleno dekle si je želelo urediti prvi dom v eni od velikih stanovanjskih sosesk. Izbira takšnega stanovanja ima svoje prednosti; v bližini je vsa potrebna infrastruktura, hkrati pa leži na obrobju zelenih površin. Kljub temu pa je bilo le eno izmed mnogih v tem čebelnjaku, dokler ga nismo prezračili s svežim vetrom idej. Na fotografiji se za okni skriva moderno stanovanje.Porušili smo nepotrebne predelne stene, ki so omejevale vstopni hodnik in ga tako združili z osrednjim bivalnim prostorom. S steklom, prodnimi kamni in vejami smo ustvarili zaslon, ki zastira pogled na vhodna vrata. Pogled na barvito steno nakazuje živahnost in toplino dnevno bivalnega dela stanovanja.
Iz praktičnih razlogov je ob vstopu v stanovanje na tleh keramika, ki se v liniji nadaljuje v kuhinjski del. Izbrali smo podolgovate ploščice, ki smo jih položili z zamikom in tako ustvarili naravnejši videz.Kuhinja, jedilnica in dnevna soba so v slogu modernega načina življenja v enem prostoru, ki se nadaljuje v balkon. Motiv, ki dominira v prostoru, je dvobarvna vijugasta stenska poslikava, ki posnema naravne organske oblike. Izbirali smo vgradne luči, ki jih dopolnjujejo dekorativne nad mizo, pri zofi in na stenah. Polica na barvni steni je hkrati svetlobno telo, ki osvetljuje delovno površino v kuhinji.Kuhinja je sestavljena iz niza visokih omar in nizkega dela s polotokom. Sestav je uokvirjen v vijoličen kubus, saj smo obarvali tudi strop. Barva stene pa skozi travnat motiv mehko prehaja v belo v dnevnem delu. Steklena raztegljiva miza zadošča za šest oseb, zložena pa ne zaseda prepotrebnega prostora. Zofo so izdelali po naši zamisli, saj nismo želeli prevelikega in masivnega sestava.Motiv iz kuhinje se v manjši meri ponovi na steni za televizijo. Nizki beli predali se zlijejo z ozadjem. Ker je prostor majhen, ga nismo želeli preobložiti s pohištvom. V dnevnem delu in sobah smo za talno oblogo izbrali lamelni parket v paralelni vezavi.Drugi del stanovanja obsega spalnico, kopalnico in dve manjši sobi. Pogled po hodniku razkriva naravo teh prostorov; barve se umirjajo in nakazujejo počitek. Paravan iz vejevja ločuje dnevni del od spalnega.V malem WCju smo ohranili nekaj tople in živahne barve, ki jo umirijo peščeni toni keramike. Horizontalno ogledalo objema celoten prostor in ga optično razširja, hkrati pa opazovalcu ponuja pogled v neskončnost.V kopalnici prevadujejo umirjeni peščeni odtenki. Kopalna kad je preprosta, stekleni paravan nadomešča kabino za tuširanje. Tudi tukaj smo prostor povečali z velikim ogledalom, pika na i pa je steklen panel z grafičnim rožastim motivom, ki na delu stene nadomešča keramične ploščice.V spalnici smo izbrali hrastovo posteljo in nočni omarici, da smo pohištvo barvno uskladili s parketom. Poudarek v prostoru je pas tople rjave barve, ki sega z ene stene čez strop in se nadaljuje na drugi strani. Nesimetrično postavljene fotografije glasbene tematike zazibajo lastnico v miren spanec.Ker v spalnici ni prostora za garderobne omare, smo v eni od manjših sob uredili garderobno sobo z omarami z drsnimi vrati. Druga soba je namenjena delu; poleg velike omare za knjige je tu pisalna miza z razgledom na sosesko.

Arhitekti imamo popolne prenove najrajši, saj nam pomenijo največji izziv; bi verjeli, da je takšna preobrazba sploh mogoča?


“Od trenutka, ko sem na spletni strani Prostorame prvič videla Špeline reference, sem vedela, da bo prav ona idealna oseba za vodenje generalne prenove mojega stanovanja. In res sva se, že od prvega srečanja dalje, popolnoma ujeli glede stila, dinamike in barv, ki sva jih po skupnem dogovoru vnesli v ambient. Rezultat je stanovanje, polno dinamike in energije, v katerem se počutim odlično. Hvala Špela, ker si bila z mano (skoraj dobesedno) na vsakem koraku poti!”
Teja