Oddih med vršaci

“Kranjska gora je v vseh letnih časih idealna lokacija za aktiven oddih. Počitniški apartma kljub moderni opremi izžareva toplino.”

Ko pomislimo na vikend na Gorenjskem, je prva asociacija masivno smrekovo pohištvo in izrezljana ograja s srčki. Ker pa gre za stanovanje v bloku in ne v brunarici, sta se lastnika odločila za moderen slog, ki naj odraža udobje in počitek; za interier smo izbrali pomirjujočo barvno shemo zemeljskih odtenkov. S projektom razsvetljave smo poskrbeli za močno delovno in mehko ambientalno svetlobo.Lesena oljena talna obloga po celotni površini je prevladujoč element, ki v ambient vnaša toplino. Se ne bi sprehodili po parketu kar bosi? Za harmonično celoto poskrbijo furnirani pohištveni kosi in kavč s peščeno tekstilno prevleko.Osrednji bivalni del smo razširili tako, da smo podrli steno, ki ga je pregrajevala od predsobe; zdaj stanovanje deluje bolj prostorno. Nizka stena iz mavčnih plošč pregrajuje dnevni del od kuhinje; na njej smo pridobili prostor za televizijo. Kljub kotni postavitvi kuhinje smo se potrudili, da ne deluje povsem klasično; viseče omarice smo vgradili v knauf in obenem skrili cev od nape.Na drugi strani pregrade za televizijo smo ustvarili “separe” za jedilno mizo. Ste opazili, da v restavracijah gostje raje sedijo ob steni ali zaslonu kot na odprtem? Prozorni stoli spominjajo na ledeno skulpturo, stolček v predsobi pa celoto omehča s plastjo filca z vtisnjenim vzorcem, vstavljeno med dve plasti pleksi stekla. Jedilnico krasi kompozicija slik umirjenega kolorita.V sobi z izhodom na balkon smo zaradi stiske s prostorom izbrali lebdečo posteljo. Kljub temu, da je prostor majhen, ga topla peščeno rjava stena in izbrana posteljnina preobrazijo v spalnico razkošnega hotela.Drugi sobi v apartmaju je namenjena funkcija delovnega kabineta, da lahko lastnika pisarno začasno preselita v prijetnejše okolje. Seveda je v počitniškem stanovanjeu potrebno predvideti tudi dodatna ležišča; za to poskrbi raztegljiv kavč.»Kupila sva starejše stanovanje v Kranjski Gori. Že pri ogledu naju je vodilo, ali se v njem vidiva, ali ne. Da. Prvi pogoj je bil torej izpolnjen. Stanovanje je bilo rabljeno, z nekaj opreme, ki pa je bila zastarela in potrebna zamenjave. Stanovanje je bilo potrebno temeljite obnove in revitalizacije.
Kako naprej? Želela sva nekaj modernega, nekaj osebnega in nekaj neutrujajočega, minimalističnega, da se ti lahko oko spočije. To pa za dva »neuka« ni bilo več enostavno. Vedela sva, kaj hočeva, nisva pa tega znala udejaniti. Torej, kar je božjega bogu in kar je gospodovega, gospodu, zato sva to delo prepustila za to poklicanim. Internet nama je ponudil kar nekaj rešitev. Pregledala sva vse razpoložljive spletne strani, dokler se predvsem ženi ni oko ustavilo na Prostorami. Njihove rešitve so bile najbližje najinim pričakovanjem. Tako nama je bilo jasno, da bi s skupnim dialogom lahko ustvarili to, za kar sva imela predvsem predstavo. Rešitev je pred Vami. Z maksimalnim trudom, tako najinim, kot predvsem trudom projektantov smo prišli do cilja. Inženiring je bil najin, pri tem pa sva bila neizprosna v smernicah, ki sta nama jih podali projektantki, za kar se jima bova še dolgo zahvaljevala.«Interier: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Špela Modic u.d.i.a. razen fotografije št.6:Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a.