Nizkocenovna prenova

“Uresničiti želje in zahteve deloholikov ni lahko. Enoinpolsobno stanovanje v Ljubljani smo spremenili v udobno bivališče in delovni prostor.”

Stanovanje z ločenimi majhnimi prostori je delovalo utesnjeno. Najprej smo porušili predelno steno med dnevno sobo in kuhinjo. S tem posegom smo si v prostoru odprli pogled.

Ker je stanovanje namenjeno prehodnemu obdobju, smo ga adaptirali z minimalnimi stroški. Ostale so obstoječe talne obloge, na novo smo razpeljali le elektriko, saj s staro napeljavo ne bi mogli izbrati modernega koncepta osvetlitve.V dnevni sobi je dovolj prostora za druženje in ogled filmov s prijatelji. Zofi v svetli barvi imata snemljivi prevleki, ki ju lahko peremo v stroju. Izbrali smo tudi dodatni prevleki v drugačni barvi, ko bi si zaželeli spremembe.Da bi ločili prostor za delovni kotiček, smo postavili nizko pregrado, obdelano kot steno in nanjo pritrdili pisalno mizo. Delo je prijetnejše, če pogled mimo monitorja splava na zeleno okolico, hkrati pa smo spretno skrili računalniške kable. Ob steno smo namestili knjižne police.Večje kose pohištva smo izbrali v beli barvi, ki smo jo popestrili s pisanimi dodatki in barvnimi stenami v močnih barvah. Da ne bi vizualno zmanjšali prostora, smo na steni v dnevni sobi narisali le oranžno črto.

Veseli stoli v cvetličnem vzorcu se ujemajo s črtasto volneno preprogo. Dodatne smo pospravili v spalnico, saj se za raztegnjeno mizo lahko predaja kulinaričnim užitkom tudi osem lačnih.Ploščice, ki so bile na steni v kuhinji, smo odstranili in jo prebarvali s pralno barvo. Ker je kuhinja majhna, smo se odločili za enostaven sestav omaric enake širine. Napo smo vgradili, da bi kuhinja delovala manj »kuhinjsko«. Na praktičnih obešalnih palicah so police za začimbe, krpe in papirnate brisače.Nišo med steno in dimnikom smo zaprli z rolojem, kamor smo skrili kuhinjske aparate.Ko ga dvignemo, je spodaj pult z vtičnicami in strojčki, zgoraj pa kombinirana pečica v višini oči. Do stropa smo nišo zapolnili s policami, saj je v njej tudi zračnik za shrambo, kot je pogosto v starih stanovanjih.Pred adaptacijo je bilo tukaj precej dolgočasno blokovsko stanovanje. Z manjšimi posegi smo vanj vnesli nove dimenzije sodobnega bivališča