Med oblaki

Stanovanje s prekrasnim razgledom pod vrhom druge najvišje stolpnice v Ljubljani smo opremili z domiselnimi rešitvami, ki na majhni površini omogočajo popolno udobje bivanja.

Naročnika sta bila med prvimi kupci stanovanj v Situli, zato sta lahko izbirala in si privoščila prekrasnen razgled, ki sega čez strehe glavnega mesta vse do Kamniško-Savinjskih Alp. Da lepota interierja ne bi zaostajala za pogledom skozi panoramska okna, sta poiskala našo pomoč.

Stanovanje je bilo v gradnji, ob ogledu smo ga premerili in izrisali načrt notranje opreme, nove pozicije priključkov in projekt osvetlitve. Želeli smo premakniti vrata v spalnico, da bi pridobili nekaj dodatnega prostora, vendar zaradi inštalacij v steni to ni bilo izvedljivo. Kljub vsemu nam je na slabih 45 kvadratnih metrih površine uspelo najti rešitev, ki jima je bila pisana na kožo.

Osnovno vodilo pri opremljanju je bil minimalizem, oprema, ki ne izstopa in ne zasenči pogleda skozi okno. Poleg parketa, ki sta ga izbrala stanovalca, smo uporabili bele in sive odtenke. Pomemben član družine je muc Dante, ki se odlično vklaplja v barvno shemo stanovanja, žal pa mu vloga fotomodela ne leži najbolje in se je pred nami skril pod kavč.

V predsobo prihaja naravna svetloba skozi steklena vrata s potiskom, ki vabijo k vstopu v osrednji bivalni prostor. Ob vhodna vrata smo umestili veliko garderobno omaro v svetlo sivi barvi, v njeno stranico smo vdelali nišo za odlaganje ključev. Takšna praktična rešitev estetsko popestri stranico, ki ni več zgolj lesena deska, ampak je dobila dodatno funkcijo v predprostoru.

Kopalnica je ostala takšna, kot je bila predvidena v prvotnem projektu; velik tuš s kanaleto je obložen s keramiko velikega formata v temno sivi barvi. Stene, ki niso v stiku z vodo, so prebarvane s pralno barvo… sliši se skoraj tako, kot bi jo načrtovali v Prostorami ;) Veliko dela tu nismo imeli, izrisali smo pohištvo, ki je bilo nato izdelano po meri, in pri tem seveda upoštevali mačji WC. Tepih, ki zaokroži celoto, je iz trgovine Soma Design.

Osrednji prostor združuje kuhinjo, jedilnico z mizo za deset oseb, dnevno sobo z udobnima ležalnikoma in delovni kotiček za dva. Se vam zdi, da je v tako majhen prostor mogoče spraviti vse to? Uspelo nam je z večnamenskimi kosi pohištva in domiselnimi rešitvami, ki izpolnjujejo vse te bivalne zahteve, ob njih pa stanovanje še vedno deluje prostorno. Prav takšna kosa pohištva sta fotelja, ki se raztegneta v počivalnika. Steno nad njima krasijo mačje drevo (na katerem Dante žal ni želel pozirati) in fotografije s potovanj.

V eni prvotnih različic idejne zasnove smo imeli izrisano kuhinjo z otokom, a smo se vsi strinjali, da bi takšna postavitev nasilno posegla v prostor. Odločili smo se za linjsko kuhinjo, glavno vodilo pri načrtovanju je bilo, naj bo videz čim manj kuhinjski. Tako, ko je vse pospravljeno, le pipa in kuhalna plošča pričata o tem, da gre za kuhinjske površine. Ko se na pultu pojavijo živila, se izčiščene linije spremenijo v ustvarjalno delavnico.

Višina prostora je kar 275 cm, zato smo jo dodobra izkoristili. Omare, ki jih je po naših načrtih izdelal mizar, segajo do stropa; lastnika tako nikakor ne pogrešata shranjevalnih površin. Kuhinja v nizu omar ne izstopa, ampak se zlije z ostalimi površinami v prostoru.

Ko omarice odpremo, vidimo, da je funkcionalno opremljena z vsem, kar je potrebno za vsakodnevno pripravo hrane. V nadaljevanju kuhinje je poseben element, ki smo ga zasnovali posebej za ta projekt; omara, ki skriva delovni kotiček.

Pa gre res le za delovni kotiček? Pod delovno mizo se skriva izvlečna miza, s katero si lahko povečata delovni kotiček ali pa jo, ko je popolnoma izvlečena, uporabljata kot jedilno mizo za dva.

“Prava” miza za deset oseb se skriva v drugem kotu sobe in običajno ni v uporabi kot jedilna miza, ampak kot dodatna delovna mizica. Jo najdete na sliki? ;) Naj vam namignemo, da stoji pred omaro, ki skriva prezračevalni sistem.

Ker v stanovanju veje značilen urbani duh, smo se odločili, da si fotografiranje popestrimo s poznim zajtrkom ali “brunchem”, ki se takšnemu ambientu in razgledu neznansko poda. Začeli smo s čajem za enega… nadaljevali z zajtrkom za dva in ob prihodu namišljenih gostov pogrnili za štiri in kasneje za šest oseb.

Čeprav je miza dovolj velika za deset gostov, smo končali z osmimi pogrinjki, dobrote pa smo po končanem fotografiranju tudi pojedli. Kje se v stanovanju skriva osem stolov? Dva sta v dnevni sobi, dva na terasi, ostali pa so, naloženi eden na drugega, spravljeni v kleti.

Vgradna omara v spalnici sega do stropa in skriva veliko shranjevalnih površin, poleg tega pa tudi prezračevalni sistem, ki je bil projektiran ravno na edini steni, ob katero smo lahko postavili omaro. Zadrego smo rešili s perforacijo na zgornjem delu, ki je enaka luknjam na omari za prezračevanje v dnevni sobi.

Razsvetljava v stanovanju je glede na večnamensko uporabo osrednjega prostora zasnovana centralno, da enakomerno osvetli prostor. Spalnica je “nepremičen” del stanovanja, zato je stena za posteljnim vzglavjem opremljena z bralnimi lučkami.

Lebdeča postelja krasi že celo vrsto naših projektov, tudi tokrat se ji nismo mogli izogniti, saj je (poleg tega, da je estetska) še vedno številka ena glede uporabnosti v majhnih prostorih. Vzglavje krasijo oblaki Fino Fino, ki so pravšnja izbira za takšno lokacijo stanovanja.

Iz spalnice vodijo drsna vrata na širši del terase, kjer se dve tretjini stanovalcev sproščata po napornem dnevu; muc za sprehod po terasi iz očitnih razlogov nima dovoljenja. Lahko rečem, da bi se takšnemu bivanju med oblaki z lahkoto prilagodila tudi sama!

“Že pred prevzemom stanovanja sva se zaradi njegove majhnosti in steklenih zunanjih sten odločila za pomoč arhitekta. Ker je bilo stanovanje že skoraj končano, večjih posegov nisva želela delati. Delo Prostorame sva večkrat zasledila v medijih, ogledala sva si tudi prejšnje projekte ter dobila priporočilo prijateljev. Navdušena sva bila od prvega srečanja do končne izvedbe. Tudi fotografiranje s poznim zajtrkom je bilo super izkušnja. Priporočava :).”

J&M

Preobrazba: Prej in potem

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Živa Čar abs.arh., Neža Mekota u.d.i.k.a.

Besedilo: Špela Modic

Foto: Alain Šik