MC Brežice

“Neusahljiv vir kreativnega navdiha pri oblikovanju mladinskega centra je bila njegova dejavnost; uspeli smo ujeti utrip mladinske kulture.”

Nekdanji dom JLA v Brežicah je pred nekaj leti zaživel v novi vlogi; prostore je občina namenila Mladinskemu kulturnemu centru. Dotrajana stavba je bila potrebna celovite prenove. Projekti so bili že izdelani in časa za spremembe je bilo malo; načrte smo prilagodili in izbrali barve in materiale, ki smo jih medsebojno povezali in nadgradili z novo celostno podobo objekta.Stavba je razdeljena v dva dela; v prvem domuje Mladinski kulturni center, v drugem pa Mladinski hotel. Oba sklopa smo barvno ločili tako v notranjosti kot v barvah fasade. Kulturni center z dvorano za prireditve je v kombinaciji svetlo sive in grafitne barve na fasadnih ploščah.Pri oblikovanju dela objekta, namenjenega Mladinskemu hotelu, smo želeli zajeti občutek povezanosti mesta z naravo in motivirati obiskovalce pri raziskovanju lepot okolice. Sicer dolgočasno fasado smo razbili z zelenimi ploskvami.V notranjosti aktivnost kulturnega centra ponazarja žareče rdeča. Najbolj oblegan del centra je klubski prostor, ki deluje kot bar in prostor za manjše koncerte. Poleg točilnega pulta je tukaj tudi internetni kotiček.Gobice, dekorativne stenske nalepke, so zrasle na rdeči steni v udobnem kotičku bara. Grafiko je MC Brežice zlahka sprejel za svojo. Vse stenske dekoracije, like živali in motive na steklih v objektu je oblikoval ali izbral Shikdesign.Mladinski hotel je obarvan drugače. Zelena recepcija pomirja in vabi k počitku. Da bi se gostje hotela lažje znašli, ima vsako nadstropje svojo barvo, ki je vidna že na stopnišču. Okrogle stenske luči na hodnikih so bile že naročene, dodali smo jim le “stebla” in jih spremenili v stilizirane cvetlice.

V hotelu in centru je oprema nevtralna, a barvno usklajena; temno siva talna obloga je podlaga za pohištvo v kombinaciji sive, srebrne in bele.Vsaka etaža ima svojo temo; v travnato zelenem pritličju so sobe označene s podobami živali, ki so povezane z vodo; prvo nadstropje v zamolklo rožnati je v znamenju kopenskih, v drugem nadstropju pa na sončno rumenem ozadju letijo zračna bitja. Motiv, ki označuje vhodna vrata v sobo, se ponovi v notranjosti. Bi raje prenočili pri ježu ali netopirju?"Sveže notranje perilo in zunanja preobleka našega Mladinskega kulturnega centra in Mladinskega hotela Brežice odsevata pestro programsko dogajanje, v povezavi s čudovito naravo, v kateri se kompleksa nahajata. Špela in dekleta so se odzvale na naše potrebe, uporabile so enostavne, mladostne, sodobne barve in linije. Sedanji prostori zagotavljajo vsestranskost uporabe, prilagodljivost željam in potrebam našim uporabnikom. Super ste! Hvala, ker sta naš “hram” naredile všečen širši javnosti."
Mateja"Draga ekipa Prostorame,
Najprej hvala, da ste vstopile v projekt. Imeli smo nore časovne omejitve, neskončno idej, velik projekt, ki je povrhu vsega bil še javen in kot takšen na prvi pogled zelo kreativno omejen. S svojim delom ste zaobjele energijo in ideje mladih ter tistih, ki smo ob tem projektu že osiveli. Uspele ste jih postaviti in predstaviti v obliki, ki so jo, čeprav včasih s težavo, razumeli in sprejeli gradbinci in ostali izvajalci na terenu.

Sedaj vemo, kako pomembno je bilo, da niste popustile pri njihovem odgovoru, da se vaše rešitve pač ne dajo izvesti. Slišali smo ga vedno kot prvega na vse predlagane rešitve. Da ste, ko ste to slišale, iskale dalje in vztrajale, da se je na koncu le dalo izvesti.

Nismo bili prepričani, da boste z vsemi našimi izbranimi izvajalci, ki nam jih je prinesel Zakon o javnem naročanju in z vsemi določili javnega sektorja, našle skupen jezik, ki bo pripeljal do rešitve. Pa vendar ste uspele in to celo tako, da ste skoraj v celoti ohranile svojo noto. Na nekaterih točkah so nas prehiteli, a te naj ostanejo le nam v opomin ali spomin.

Težko je povedati kako dober je občutek, ko se v ključnem trenutku po nasvet lahko obrneš na koga in dobiš hiter odgovor. Na začetku projekta smo iskali zgodbo, postavili smo temelje in vmes se nam je že zdelo, da gradimo v neki drugi smeri. Sedaj, ko je projekt že skoraj za nami, pa se naša zgodba z vsem kar ste umestile v prostor razvija. Ta "skoraj za nami" pa zato, ker se nam dozdeva, da bomo to nit sodelovanja težko pretrgali."
PatriciaInterier: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a., Živa Čar abs. arh., Vanja Mihelič u.d.i.a.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Špela Modic u.d.i.a.