Mansarda družinske hiše

“Podstrešje domače hiše si je mlad par želel preurediti v samostojno stanovanje. S sodobnimi materiali in domiselnim načrtovanjem smo oblikovali topel dom.”

Mansarda je dovolj velika za trisobno stanovanje. Dnevni del je združen s kuhinjo in jedilnico, nastal je sodobno zasnovan tloris. Prostor, kjer se največ zadržujemo je odprt, sončen in zračen.Kuhinjski niz od jedilnice ločuje talna keramika. Etažna višina ni visoka, vendar tega sploh ni opaziti; to smo ugotovili šele ob meritvah. Izbrali smo model nape, ki je dovolj nizek za montažo na kolenčni zid, pod poševnino. Stena pod napo je zaščitena z oblogo iz nerjavečega jekla, drugje pa je prebarvana s pralno barvo.Strop smo pustili bel, na stenah in pohištvu pa smo uporabili tople zemeljske odtenke. Teak parket je v tehno izvedbi, saj tako najlepše pride do izraza njegova barvitost. Večno elegantna bela svetleča kuhinja se ujema s skoraj vsemi barvami, ki bi si jih kdaj omislili. Miza v kombinaciji lesa in stekla je raztegljiva, nad njo visi dolga aluminijasta luč, ki mehko osvetljuje tudi strop in ga optično poviša.Z lučjo iz iste serije, le da ta stoji na tleh, smo osvetlili tudi dnevno sobo.
Zofa je v belem usnju, na nogicah, brez stranskih opiral. Naslon je nizek, udobno sedenje omogočajo drsne blazine v čokoladni barvi. Takšna zofa je videti elegantna, tudi če je krajša od tistih, ki jih vidimo v revijah o arhitekturi in opremi interierja. Na teh fotografijah so namreč posamezni kosi pohištva zelo dolgi, kar marsikoga prevara, saj bodo doma videti čisto drugače.
Pohištva ni veliko, le nizki elementi ob steni, v kombinaciji temnega lesa in rdečega stekla.Vhodni del je osvetljen z naravno svetlobo s stopnišča, pogled v stanovanje zapira pregrada iz jedkanega stekla, pred njo pa dekoracija iz bambusa. V knauf nad bambusovimi stebli je vgrajena luč, ki hkrati osvetljuje prostor. Vrata so bela, gladka, z aluminijastim okvirjem.Keramika v kopalnici je kombinacija temno sive in bele, enostavna, brez bordur. Razgibali smo jo s kombinacijo različnih dimenzij podolgovatih stenskih ploščic. Kjer stene niso v neposrednem stiku z vodo, so le obarvane s pralno barvo. Tuš kad je plosko vgrajena v tla, namesto klasične kabine smo postavili stekleno steno.Velik umivalnik sloni na pultu, ki je priročna površina za odlaganje kozmetičnih pripomočkov. Pod njim so predali za brisače, perilo, čistila… Barve v kopalnici so živahne, drugačne kot v ostalem delu stanovanja.Pohištvo v spalnici je unikatno, izdelano po naših načrtih. Vzglavje, stenski panel, je uporabno kot naslon za branje, svetli nočni omarici – predala, ustvarjata kontrast s temnim lesenim okvirjem postelje.Svetleče lakirane garderobne omare smo uokvirili v dva lesena panela, da se vrata ob odpiranju ne zadenejo v radiator pod oknom. Izognili smo se klasičnim vertikalnim ročajem, namesto tega so postavljeni v horizontalno linijo. Osvetljujejo jih male lučke na stropu.“Špeline ideje in zamisli so nama pomagale rešiti marsikatere dileme in so naju pripeljale do stanovanja, kot sva si ga vedno želela.”

Jana in Boštjan