Manj je več

Zakonca sta nekdanje skladišče preobrazila v manjšo stanovanjsko hišo s teraso in razgledom na zelenje. Manj vzdrževanja bivalnih površin prinese več lahkotnosti bivanja.

Pred desetletji sta lastnika na prostranem območju nekdanje kmetije zgradila hišo, nekdanje gospodarsko poslopje pa predelala v skladišče svojega podjetja. Kljub sodobni zasnovi in estetski notranjosti je bila hiša zanju prevelika, nekaterih prostorov sploh nista uporabljala. Ob razmišljanju o novogradnji tretjega stanovanjskega objekta na parceli jima je arhitekt Gašper Demšar raje predlagal preureditev skladišča. Njegov idejni projekt je bil sprejet z odprtimi rokami.

Pred začetkom projektiranja sta si lastnika vzela cel dan za natančno opazovanje svojih navad in opravil, od jutranje kave do večernega umivanja zob. Premislila sta, katere prostore in povezave med njimi potrebujeta. Rezultat je bil odličen idejni projekt, ki smo ga v projektu notranje opreme le malo prilagodili; razporeditev prostorov je ostala enaka, na račun večje spalnice in kopalnice smo zmanjšali lopo in prestavili nekatere predelne stene in vrata. Izdelali smo načrt ureditve okolice hiše in tlakovanja.

Ker je šlo za večji poseg v obstoječi objekt in za spremembo namembnosti, je bilo potrebno pridobiti gradbeno dovoljenje in izdelati projekt za izvedbo. Za dokumentacijo so poskrbeli naši stalni sodelavci pri projektih novogradnje ali prenove stanovanjskih hiš, projektivno podjetje Arhena. Končni rezultat je tako plod sodelovanja treh arhitekturnih birojev.

Tlorisna površina objekta meri 100 m2, bivalni prostori in spalnica na jugu se odpirajo na 70 m2 veliko teraso, ki ponuja razgled na sadovnjak in gozdove in je podaljšek notranjih prostorov. Zunanja ureditev si zasluži ravno toliko pozornosti kot notranjost, saj spretno zasnovano teraso in vrt lahko uporabljamo večji del leta.

Ob vstopu v hišo je strop nižji, saj je bil prvotni tlak tu višji. Stopnice vodijo navzdol v osrednji prostor. Poleg vrat je lesen element, ki združuje klop, nekaj zaprtih omaric in police. Pri oblikovanju notranje opreme smo želeli nekaj domačega in unikatnega, zato smo za večino notranje opreme, z izjemo kuhinje in jedilnice, izdelali mizarske izrise. Po naročilu narejeno leseno pohištvo smo obogatili z detajli. Luknjice v frontah s cvetličnim motivom so delo Pleksimanije.

V garderobo vodijo steklena drsna vrata, prevlečena s satinirano folijo, potiskano z enakim cvetličnim vzorcem kot so perforacije na lesenih kosih opreme. V strop “walk-in” omare smo skrili stopnice na podstrešje. Da bi zaščitili rustikalne hrastove deske, smo za tla izbrali tanko preprogo.

Ob vstopu v hišo je tudi mali dnevni WC. Ker prostor ni obremenjen, saj je glavna kopalnica drugje, tu nismo uporabili keramike. Po tleh se iz glavnega prostora nadaljuje parket, stene so obarvane z nežnim toplo sivim odtenkom pralne barve. Krasita ga ljubek mini umivalnik in hrastova omarica, ki se ujema s parketom. Za bolj eleganten pridih smo opremo dopolnili z zlato barvo detajla na dekorativnem svetilu in okvirju ogledala, ki nalašč ni postavljeno nad umivalnik.

Poleg steklenih je v vetrolovu dvoje belih lesenih vrat brez podbojev. Takšna vrata vzamejo manj prostora, zato ga je ostalo več za garderobo. Ob vratih v WC so vrata v priročno shrambo, opremljeno s preprostimi policami, na katerih kraljuje slastna ozimnica z domačega vrta. Za celoten objekt smo izdelali projekt osvetlitve, določili smo pozicije in tipe svetil. Prostore smo osvetlili z različnimi tipi vgradnih luči, za ambientalno svetlobo pa poskrbijo posamezni dekorativni kosi.

Valovita viseča svetilka nad mizo kot osrednji element jedilnice s svojo mehkobo prinaša poseben čar v celoten ambient dnevno bivalnega prostora. Dopolnjuje jo masivna hrastova miza zaobljenih linj.
Vrata na povezovalni hodnik, ki vodi v spalnico, pisarno in utility, smo s prvotne pozicije poleg televizije prestavili na levo steno. Tako smo pridobili prostor za celovit dnevni element. Vrata brez podbojev so manj opazna in se lepo zlijejo s steno.

TV regal smo oblikovali kot kombinacijo belega mediapana in hrastovega furnirja. Na njem je poleg prostora za televizijo dovolj polic za knjige in spominke. V zaprtem delu so svoje mesto našli predmeti, ki ne prinašajo točk pri splošnem vtisu skladnosti ambienta ;) Ena teh nebodijihtreba je klimatska naprava, kjer, roko na srce, tudi najbolj luksuzen model ni paša za oči. Običajno je na ogled vse dni v letu, v uporabi pa le v najtoplejših dneh. Za boljši estetski učinek prostora smo jo zaprli z dvižnimi vratci in tako enostavno rešili težavo.

Kadar imamo kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo v enem prostoru, prve ne želimo posebej poudarjati. Da ne bi izstopala, smo izbrali minimalističen, a tehnološko dovršen model v beli barvi. Na otoku z dvostanskimi spodnjimi elementi je dovolj delovnega pulta, visoke omare skrivajo shranjevalne površine, električne aparate in posebno omaro z dodatnim izvlečnim delovnim pultom ter priklopi za male gospodinjske aparate, ki so tako vedno pri roki.

Delovna površina iz nerjavečega jekla skriva napo, potopljeno v pult. Odvod za napo je v takšnem primeru potrebno vgraditi v tlak, motor pa je v spodnje elemente. Potopna napa je skoraj neslišna, obenem pa omogoča zaščito pulta in tal pred škropljenjem iz loncev. Poleg tega modela so priljubljene tudi podpultne nape, vgrajene v kuhališče, vendar slednje ne ščitijo tudi pred škropljenjem.

Arhitekti so v idejni zasnovi predvideli teraso, ki se razteza po celotni dolžini objekta. Ker objekt stoji na lokaciji z enim najlepših razgledov, vzdolžne zasnove nismo delili, ampak smo z različnimi sklopi pohištva ustvarili posamezne funkcionalne ambiente: kotiček za počitek, manjši zelenjavni vrt v cvetličnih koritih in letno kuhinjo z zunanjo jedilnico.

Letna kuhinja je v liniji z notranjo. Tako smo poenostavili razvod inštalacij, ki jih potrebujemo, da je polno funkcionalna in prestavlja podaljšek notranje skozi kar najdaljši del sezone. Zaradi vetra je bilo potrebno teraso z obeh strani zagraditi. V celoti smo jo tudi pokrili z nadstreškom in zasenčili. Tudi na terasi ne smemo pozabiti na kvalitetno osvetlitev. Nad delovnim pultom smo predvideli črne nadgradne stropne svetilke, ki so integrirane v kovinski nosilec lesene konstrukcije. Na jedilno mizo kraljuje velika viseča svetilka, ki s svojo difuzno, mehko svetlobo ustvarja prijeten ambient za večerna druženja.

Velika panoramska okna, ki iz notranjosti vodijo na teraso in minimalistična žična ograja dajejo občutek, da meja med interierjem in odprto krajino praktično ne obstaja. Da tega občutka ne bi pokvarili s prenasičenostjo, smo teraso opremili le z nujno potrebnim pohištvom. Manj pohištva – več razgleda! Izbor pohištva in materialov na terasi in v hiši je, da bi dosegli čim boljši učinek povezanosti, potekal sočasno.

Vrata iz dnevne sobe vodijo v hodnik s spalnico, kopalnico, utilityjem in pisarno, nekaj prostora je tu ostalo tudi za omare. Barvna shema v hiši je umirjena, saj je poudarek na naravi, ki jo obdaja. Prevladuje naravna barva lesa, bela in nekaj toplih odtenkov svetlo sive in beige. Vse stene so bele, krasijo jih slike, ki sta jih lastnika prinesla iz prejšnjega domovanja.

Edina stena v hiši, ki ni obarvana belo, je za vzglavjem postelje v spalnici. Odeta je v svetlo tapeto z nežnim vzorcem ribje kosti. Spalnica je majhna, vendar dovolj velika za posteljo in dve walk-in omari. Panoramska stena se odpira na teraso.

Pri projektiranju so želje naročnikov naše glavno vodilo. Ko smo izvedeli, da bo ležišče visoko skoraj 40 cm, nas je zaskrbelo, kakšno posteljo naj predlagamo, saj je prostor majhen. Odpadle so vse minimalistične postelje, saj je bilo potrebno nekako uravnovesiti masivnost ležišča in okvirja. Tako smo prišli na zamisel, da izrišemo posteljo z baldahinom po naročilu. Vertikalne prečke držijo jogi trdno na svojem mestu, okvir pa je dovolj poln, da prikrije nadstandardno višino. Na vzglavje so s pentljami pritrjene naslonske blazine. Mehak tekstilni baldahin zmehča svetlobo vgradnih stropnih luči.

Ob steno nasproti postelje je vgrajena garderobna omara. V lesene fronte smo vdelali luknje v cvetličnem vzorcu, ki služijo namesto ročajev za odpiranje. Ko se vrata odprejo, nas čaka presenečenje, saj je v notranjosti prostorna garderobna soba. Po sredini je razdeljena, tako, da ima vsak zakonec svojo polovico.

V mokrih prostorih smo za talno oblogo predlagali enotno površino iz mikrocementa, ki si vse bolj utira pot tudi v slovensko notranje oblikovanje. Material je vodoodporen, z njim lahko prekrijemo tudi obstoječo keramiko, uporaben je za bazene, pa tudi kot premaz za pohištvene kose. Največja težava je v tem, da je končni izgled odvisen od spretnosti izvajalca. Ker lastnika mikrocementa nista poznala, sta se za tla kopalnice odločila za bolj preverjeno rešitev; izbrali smo ploščice z vzorcem ribje kosti, ki se ujemajo s tapeto v spalnici.

Namesto tuš kadi smo se odločili za kanaleto. Po tleh je keramika manjšega formata, ki je v takšnem primeru odlična izbira, saj je fug dovolj, da na mokri površini ne drsi. Po stenah je mikrocement v ujemajočem odtenku. Nanašanje mikrocementa na stene je za izvajalce enostavneje od nanašanja na tla. Lastnika sta mikrocement po tleh tvegala v utilityju. Rezultat jima je všeč in nekoliko obžalujeta, da se nista opogumila tudi v kopalnici; na ploščicah je namreč umazanija bolj vidna.

Odločili smo se za pult iz kerrocka, saj je vanj možno vdelati umivalnik brez robov. Zanj smo, tako kot v tušu, izbrali podometno armaturo. S hrastovim pohištvom smo nadaljevali tudi v tem prostoru, po naših načrtih je razgiban element izdelal mizar.

Ko smo na spletu objavili fotografije kopalniškega pohištva z milanskega sejma, je bila med njimi tudi rešitev z lepotilno mizico, vgrajeno v pult. Naročnica se je vanjo takoj zaljubila, zato smo poiskali rešitev za dvižni predal z vgrajenim osvetljenim ogledalom. Pod pultom je prostor za priročen stolček.

V hiši sta potrebovala tudi manjšo pisarno. Vanjo vodi poseben vhod, da je vstop mogoč tudi od zunaj, ne le skozi zasebne prostore. Delovno sobo je potrebno primerno osvetliti, zato smo v strop vgradili LED luči. Oprema je preprosta in se ujema s konceptom celostne podobe hiše. Ker je zunaj nadstrešek za avtomobile, imajo okna višji parapet, zato od tu žal ni lepega razgleda.

Pri zunanji ureditvi objekta smo poleg manjšega zelenjavno zeliščnega vrta v cvetličnih koritih na terasi predvideli tudi zasaditev pod škarpo, ki ločuje teraso in travnik. Obstoječe drevo smo ohranili in na drugi strani dodali še češnjo, ki bo uokvirila pogled na teraso s strani travnika. Izbrali smo rastline avtohtone rastline gozdnega roba, ki so našim krajem popolnoma prilagojene in tako zahtevajo manj vzdrževanja. Mnoge izmed njih imajo užitne plodove (šipek, črni trn, bezeg,..), zato je shramba vedno polna domačih dobrot.

Iz letne kuhinje vodijo vrata na predvrt. Zasadili smo ga z okrasnimi travami v sivih in belih tonih, za barvne poudarke pa smo izkoristili zelišča in zdravilne rastline v vijoličnih in rožnatih tonih (sivka, ameriški slamnik, žajbelj, timijan, hermelika). Barvni kontrast smo nadgradili s trajnicami s kroglastimi cvetovi (okrasni luk, bodoglavec). Ob najbolj osončeni steni smo predvideli klop, ki jo naročniki (tako dvo- kot štirinožni) z veseljem uporabljajo predvsem v sončnih zimskih dneh.

“Za sodelovanje s Špelo in Nežo sva se odločila, ker nama je bila všeč njuna predstavitev interierjev na spletni strani Prostorame.  Pri načrtovanju sta v celoti upoštevali najine želje, sta natančni in hitro odzivni. Kar nalezeš se njune dobre volje in veselja do dela! Poleg lepega izdelka nama je sodelovanje z njima prihranilo ogromno časa, nepotrebnih poti in živcev pa nenazadnje tudi denarja.”

Darja in Igor

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Neža Mekota u.d.i.k.a.

Besedilo: Špela Modic, Neža Mekota

Foto: Alain Šik, Špela Modic, Neža Mekota