Ljubljana, Pariz, New York

Naročniki, ki se pred ponovno selitvijo spet obrnejo na nas, so najboljši naročniki. Simoni in Andreju smo hvaležni, da smo jima lahko opremili še eno posebno domovanje.

Se spominjate projekta Sijajni dom? V desetih letih se v življenju marsikaj spremeni, mlademu paru sta se rodila dvojčka in poiskala sta prostornejše bivališče v novi ljubljanski soseski, blizu narave. Seveda sta se, kot zadovoljna naročnika, najprej obrnila na nas, da bi ga preuredili in opremili.

V originalnem tlorisu je bil vhodni del velik, dnevna soba pa na ta račun preozka za sodoben sedežni sestav. V zasebnem delu stanovanja je dolg hodnik vodil mimo treh otroških sob do spalnice. Kopalnica je bila skupna, poleg pa je bil dnevni WC s priključkom za pralni stroj. Zaradi omejenega proračuna, stanovanje je namreč ponovno prehodnega značaja, velikih gradbenih posegov nismo predvideli. Podrli smo stene v preprostoru in dnevno bivalni del tako povečali in odprli, premaknili kuhinjo, kopalnici pa smo preuredili. V manjšo smo dodali tuš in jo uredili za otroka. Večjo smo, tako kot tretjo otroško sobo, ki smo jo preuredili v garderobo, priključili spalnici. Vhod v ta del smo premaknili, starša sta tako dobila svojo oazo miru. Kot je običaj v naših projektih smo prestavili (skoraj vse) priključke in izdelali projekt osvetlitve.

Vhodni del je bil velik, a temačen, zato smo steni, ki sta ga zamejevali, odstranili. Na ta račun smo se znebili tudi (pre)številnih vrat, v stanovanju so zdaj štiri manj. Premaknili smo vrata, ki vodijo v del za starše in se tako znebili dolgega hodnika. Poseg je prinesel s seboj tudi odstranitev obstoječe keramike, ki smo jo zamenjali s sodobnimi šestkotniki z jasno izraženo teksturo.

Meja med keramiko in parketom sredi prostora je običajno nehvaležen element, ki nam pogosto povzroča sive lase, z izbiro šestkotnih ploščic pa smo ga obrnili v enega najlepših detajlov stanovanja. Dvobarvni vzorec prekriva celoten vhodni del in zakriva manjkajoče talne obloge na mestu podrtih sten.

Celotno stanovanje smo si zamislili v boho šik slogu z nekoliko grobim, industrijskim pridihom. Lastnica Simona Lampe, modna oblikovalka, je naše razmišljanje takoj ponotranjila in se zapodila v iskanje posebnih kosov, ki so ambient oplemenitili. Če smo v prejšnjem stanovanju morali njen moto “več je več” nekoliko umiriti, nam je pri drugem sodelovanju popolnoma zaupala, tako, da brez njene zavzetosti rezultat zagotovo ne bi bil tako fantastičen.

Vhodni prostor smo razbremenili garderobnih omar. Ker sta otroka dvojčka, otroški sobi pa sta bili različno veliki, smo večjo zmanjšali in je del priključili hodniku. Tam smo uredili prostor za jakne in čevlje ter police in obešala zastrli z zaveso. Ob steni sloni veliko razkošno ogledalo, na drugi strani pa je pritrjena mreža, kamor pripenjajo fotografije s številnih potovanj, na katera se odpravi cela družina.

Dnevni del smo od vhodnega ločili z zaveso. Družina je bila nekaj časa brez televizije, zato so se navadili, da le-ta ni središče dogajanja. Zaveso smo tako podaljšali in z njo zakrili ekran, nad in pod njim pa bodo nekoč knjižne police. Bivalni prostor smo si tako zamislili kot nekakšen kavarniški “lounge” s pomičnimi sedeži za druženje. Tudi kavč je modularen, sestav se spreminja glede na potrebe.

Prostoru dominira galerija, zbiranje umetniških del je poleg modnega oblikovanja Simonina strast. Če bi za opremljanje imela na voljo neskončno veliko časa, bi na enak način zbirala tudi posebne kose pohištva. V stanovanju je veliko masivnih elementov, eden takšnih je tudi lestenec, ki ga je izdelal mizar.

Nizek del kuhinje smo pomaknili ob krajšo steno, visoke omare pa smo nanizali ob steno, predvideno za pult. To je potegnilo za sabo prestavljanje vodovodnega priključka. Čeprav je v prostorih prezračevalni sistem, smo predvideli priključek za napo, če bi se kasneje pokazala potreba. Jedilnico krasi miza v skandinavskem slogu s ploščo iz črnega linoleja, dopolnjuje jo šest različnih stolov.

V naših projektih redko uporabljamo stenske ploščice v kuhinji, tukaj pa sta tako prostor kot slog opreme kar klicala po njih. Grobo teksturo dopolnjuje kuhinja iz nerjavečega jekla, Simonina vroča želja, ki smo jo kot ljubitelji tega materiala seveda z veseljem odobrili.

V zasebnem delu stanovanja imata starša svoj “resort”, spalnico, garderobo in kopalnico. Spalnica jima predstavlja svetišče ljubezni, zato vanjo omare niso našle poti. Po prvotni zamisli je bila v njej tudi kopalna kad, pa smo idejo zaradi prevelikega gradbenega posega opustili. Tako jo poleg postelje iz masivnih desk krasijo prefinjeni dizajnerski kosi.

Par je stanovanje kupil za prihodnje desetletje, potem pa upata, da ju bo pot zanesla v New York ali Los Angeles. V osnovno opremo zato nista pretirano vlagala, raje sta si privoščila posebne kose pohištva, ki jih bosta lahko odnesla s seboj. Če sta v dnevni sobi na steno obesila dela priznanih umetnikov, steno nad rožnato konzolno mizico krasijo Simonine grafike.

Simona ima kot modna oblikovalka polne omare zanimivih kreacij, ki so lahko prostoru tudi v okras. Na pisane lesene obešalnike nasproti postelje se tako lahko obesi marsikaj, tudi dodatno lučko.

Preostanek kolekcij visi v garderobni sobi, ravno možnost predelave odvečne otroške sobe v walk-in omaro je pripomogla k odločitvi o nakupu stanovanja in selitvi iz centra Ljubljane, ki se ji je Simona upirala. Tako ima zdaj veliko prostora za vse svoje izdelke in nakupe, še enkrat toliko oblačil pa hrani v svoji delavnici.

V kopalnico staršev zaradi racionalizacije stroškov nismo veliko posegali, oblekli smo jo v novo keramiko, kad smo menjali za tuš s kanaleto in fiksnim steklom ter prostor opremili z novo sanitarno keramiko. Priključki so tukaj ostali na enakih pozicijah, kljub temu pa ima prostor zdaj popolnoma drugačen videz.

Dnevni WC pa je doživel popolno preobrazbo, saj smo prestavili priključke in vanj uspeli umestiti tuš kabino. Tudi pralni in sušilni stroj smo skrili za steklena vrata. Keramika je tu dvobarvna, saj se v prostor vstopa neposredno iz hodnika in smo vzorec le nadaljevali.

Otroški sobi za dvojčka sta enaki, opremljeni z osnovno opremo, ki bo zadoščala za krajši čas. Ko bosta fanta nekoliko starejša, si bosta lahko zaželela novo, do takrat pa jo krasita s številnimi izdelki in risbicami.
Kot številni naši naročniki tudi Simona in Andrej pravita, da se zagotovo spet vrneta, ko bomo čez deset let opremljali novo nepremičnino. Ne dvomimo, da bo tudi ta nekaj posebnega!

“To je naše drugo stanovanje s Špelo. Prvi projekt prenove starega stanovanja v centru Ljubljane je odlično uspel, zato ni bilo dvoma, da bomo pri naslednjem zopet sodelovali. Špelin estetski pogled ravno v pravi meri umiri moje kičaste zahteve in vse skupaj postane prava paša za oči. Poleg tega pa je Špela pravi mojster za prostorsko planiranje in je nujno, da se pojavi na objektu še preden začneš postavljati/podirati stene. V našem novem industrijsko-kavarniškem flatu neverjetno uživamo in nam ni žal za vse “posege“, ki jih je predlagala Prostorama.“
Simona & family

Preobrazba: Prej in potem

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Neža Mekota u.d.i.k.a.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Alain Šik