En hribček bom kupil…

… bom hišo zgradil, prijatle bom vabil, bom vrt zasadil. Mlada dinamična družina uživa v toplini svojega doma, zelenju svojega vrta in v življenju.

Novopečena lastnika parcele na obrobju Novega mesta sta pred leti, takrat še kot mlad par, pri nas naročila projekt ureditve stanovanja. Ker se zadovoljne stranke rade vračajo, sta se na nas obrnila po nakupu parcele, kjer sta nameravala zgraditi hišo, ki bi zdaj štiričlanski družini omogočila udobno bivanje tako v notranjosti kot tudi na terasi in vrtu.

Odločila sta se za gradnjo montažne hiše Lumar linije Blackline, ki ne ponuja tipskih projektov, temveč projekte po naročilu. Idejno zasnovo so kot stalni sodelavci Lumarja izrisali SoNo arhitekti. Parcela na obrobju Novega mesta leži na pobočju hriba, zato je teren padajoč, naročnika pa sta želela atrijsko hišo. Arhitekti so tako “atrijsko hišo” z vsemi bivalnimi prostori predvideli v nadstopju, pritličje pa namenili vhodu, garderobi, kletnim prostorom, lopi in nadstrešku za avtomobile.

Ker smo se v letih, ki so minila od urejanja prvega stanovanja, dobro spoznali, sta lastnika pričakovala, da bomo tloris idejne zasnove obrnili na glavo. V zasnovo objekta, z izjemo odprtin na fasadi, nismo posegali, saj je bila rešitev odlična. Seveda pa smo se pozabavali z notranjim ustrojem hiše in optimizacijo razporeditve prostorov in opreme, da je bil rezultat kar najbolj funkcionalen. Kot vedno smo izdelali projekt osvetlitve in določili pozicijo vtičnic in vodovodnih priključkov. Pri montažni hiši je zelo pomembno, da so vsi električni in strojni priključki določeni vnaprej, saj kasnejši popravki niso možni.

Parcela meri približno 1000 m2, kar je dovolj za spodoben zunanji prostor. V projektu krajinske arhitekture smo na parcelo umestili dovoz in parkirišče, ki je obenem lahko otroško igrišče. Opremili smo teraso, ki je postala podaljšek dnevne sobe. Izdelali smo zasaditveni načrt, s katerim smo skušali rešiti nekatere pomanjkljivosti parcele, ki je umeščena tik ob vzpenjajoči se cesti in tako vsem na očeh. Na parcelo smo umestili tudi zelenjavni vrt, na zelenici pa so svoje začasno mesto dobila tudi otroška igrala. Da bi posamezni vrtni elementi in rastline prišle bolj do izraza, smo izdelali projekt osvetlitve.

Hišo sestavljata dva volumna, dnevno bivalni del z dvokapnico in spalni del z ravno streho. Del hiše, kjer so shrambe, ki služijo kot klet, je vkopan v teren, da je nadstropje poravnano z nivojem zunanje pokrite terase in vrta. Spalnični kubus je delno podprt s kovinskimi stebri, spodaj pa je nadstrešek za avtomobile.

Da bo vrt zanimiv skozi vse letne čase, smo pri izdelavi zasaditvenega načrta upoštevali različne likovne kvalitete rastlin. Meja parcele je zasajena z vedno zelenimi fotinijami, pred katere smo zasadili cvetoče grmovnice, ki predstavljajo barvne poudarke. Nekatere zacvetijo še pozimi, druge dolgo v zimo hranijo svoje plodove. Glavnina rastlin cveti spomladi, a smo skušali z izborom cvetoče obdobje podaljšati v pozno poletje in jesen. Pri izboru barv cvetov smo se orientirali na vijolično, roza in belo cvetoče rastline, saj smo želeli, da je izgled vrta skladen z bravo fasade. Glede na barvo fasade smo izbrali tudi rdečelistne okrasne slive, ki s svojo temnovijolično barvo listov predstavljajo krasen kontrast na spalničnem kubusu.

Zgornji kubus smo pri preurejanju načrta podaljšali nad vhod, da smo spodaj pridobili nadstrešek, zgoraj pa prostor za knjižno omaro in bralni kotiček, saj se je tako spalnični del hiše nekoliko povečal. Razgibanost volumnov hiše smo poudarili z različnima barvama fasade, stavbno pohištvo pa smo izbrali v antracitno sivem odtenku. Vhod je tako poudarjen z nadstreškom, lučko na fasadi in obveznim loncem za rože.

Obremenjene notranje talne površine smo obdelali z mikrocementom, ki se bo v prihodnosti nadaljeval tudi v zunanji prostor. Steklena drsna vrata, ki vodijo v garderobo in naprej v “kletne” prostore, smo oblepili s satinirano folijo s potiskom, ki ga je po naročilu oblikovala Pleksimanija. Stopnice smo oblekli v hrastov les in jih združili z manjšo klopjo.

Vsi prostori v hiši niso enako fotogenični, vendar pogled na obsežno garderobo, ki se skriva za steklenimi vrati s potiskom, velja pokazati. Tu je dovolj prostora za vsa vrhnja oblačila, čevlje, ter za športna oblačila in opremo. Ker je prostor velik, smo na omare namestili vrata, da se oblačila ne prašijo. V garderobno sobo smo umestili tudi veliko ogledalo in stenski obešalnik. Krilna vrata za hrbtom fotografinje vodijo v kletne shrambe.

Vhodni del hiše je dvovišinski, združen z stopniščem, ki vodi v nadstropje. Stanovalci lahko tako pozdravijo obiskovalce kar z galerije. Z visokega stropa visi bogat lestenec s sodobnim pridihom. V prvotnem idejnem načrtu so bile stopnice dvoramne s podestom, vendar smo jih zaradi boljše izrabe prostora spremenili v enoramne, ki so tudi z esteskega vidika boljša rešitev.

Ob prihodu v nadstropje nas pozdravi grafitno siva stena s kompozicijo luči. Za kable smo izbrali rdečo barvo, ki se kot rdeča nit pojavlja po celotnem objektu, sicer obarvanem v umirjenih odtenkih bele, sive in hrastovega lesa. Razpeljali smo jih v dekorativen vzorec. Med njimi je nastal prostor za družinske fotografije. V grafitnem odtenku so tudi vrata, ki vodijo v domačo pisarno, saj jih nismo želeli poudariti. Ko smo ukinili dvoramno stopnišče, ločeno s stekleno steno, smo razširili dnevni del in odprli razgled na obe strani hiše. Ob stopniščni ograji je prostor za veliko novoletno jelko, v kratkem pa bo tu tudi udoben stol za meditacijo.

Grafitno siva stena, obarvana z barvo za table, se nadaljuje v jedilnico in kuhinjo. Pod barvo je premaz, ki omogoča nameščanje magnetov. Namenjena je razglednicam, risanju, računom in nakupovalnim seznamomu. Izbrali smo lahkotno kuhinjsko mizo in “pomečkane” stole, ki se ujemajo s stoječo svetliko ob kavču, oboje so oblikovali pri Diesel-u. Nad mizo se, kot pri lestencu nad vhodom, ponovijo žarnice na kablih, le da so tokrat razporejene v linijo.

Kuhinja je serijska, tovarniško izdelana. Sestavlja jo niz visokih elementov, ki skrivajo omaro s pultom za strojčke, omari za shranjevanje s skritimi predali v spodnjem delu, element za pečico in zamrzovalnik ter visok hladilnik. Spredaj stoji otok s kuhališčem in kuhinjskim koritom, vdelanim v pult iz nerjavečega jekla. Kljub temu, da je v hiši rekuperacija, sta se lastnika odločila za vgradnjo nape s filtrom.

Ko smo se lotili načrtovanja, smo opazili, da bo prostor bolj uporaben, če zamenjamo položaj kuhinje in dnevne sobe. Tako je kuhinjski del “pospravljen” na koncu prostora v bližini letne kuhinje. Osrednji del hiše, ki se je po preureditvi stopnišča razširil, se ponaša s krasnim razgledom na obe strani. Tu je nastal prostor za globok kavč s premakljivimi nasloni, namenjen poležavanju na vse strani, kot otok sredi prostora. Televizija ni veliko v uporabi, zato je nismo želeli izpostavljati, skrita je za zaveso. Ko je čas za film, se zavesa odgrne. Na stranskih policah je prostor za vse nebodijihtreba naprave, povezane s televizijo.

Otočni kavč je nadvse priročen tudi ko pridejo obiski. Po dobrem kosilu se lahko na njem namesti večja družba tako, da si po želji premaknejo naslone. Ko je obiskovalcev veliko, jih nekaj sedi za mizo, ostali pa se posedejo tako, da so obrnjeni proti jedilnici. V hladnejših jutrih lastnika tu pijeta kavo z razgledom na vrt, ki je po zaslugi projekta zasaditve atraktiven v vseh letnih časih.

Teraso, ki predstavlja podaljšek osrednjega bivalnega prostora, so arhitekti umestili pod nadstrešnico, ki ščiti pred dežjem in močno poletno pripeko. Da bi bilo preživljanje prostega časa na vrtu še bolj prijetno smo na terasi zasnovali ‘lounge’ kotiček s počivalniki, ležalniki in zunanjim kuriščem, jo osvetlili in ozvočili. Tu je svoj prostor našel tudi žar kotiček, ki bo nekoč postal letna kuhinja, ter zunanja jedilnica. Leseni del se nadaljuje na tlakovano površino, ki teraso povezuje z zunanjim stopniščem in zelenjavnim vrtom. Iz terase se odpira pogled na odprto travnato površino, obdano s cvetočimi grmovnicami.

Ker lastnika veliko delata od doma, sta potrebovala udobno delovno sobo, z mizama za računalnika in dodatno mizo za manjše sestanke. Velika omara poskrbi za to, da se službeni material ne valja po “domačih” prostorih. Tudi tu ne manjka stena s premazom za magnetke in prebarvana z barvo za table.

V spalnem delu objekta prostore povezuje dolg hodnik. Za boljšo izrabo prostora smo ga zožali in iz njega odstranili prvotno predvidene omare. Bela vrata z minimalističnimi podboji se zlijejo s steno, namenjeno galeriji za otroške umetnine. Pogled na dovoz omogoča okno na koncu hodnika.

V razširjenem delu hodnika, v previsu nad vhodom, ob oknu, je urejen kotiček za branje s knjižnimi policami. Okno je zastrto z zaveso BelaBela iz polipropilena. Za branje smo predvideli dodatno stoječo svetilko Vertigo Bird. Zasnovali smo razgibano knjižno omaro iz hrastovega lesa. Na policah je prostor tako za knjige, kot za družabne igre, ki jih družina z veseljem igra.

Na drugem koncu hodnika, nasproti knjižnice, vodijo vrata v del hiše, namenjen staršema. Prostori imajo izhod na teraso in vrt. Tu je prostor za spalnico, povezano s kopalnico in garderobo. Prvotno je bila kopalnica brez okna, pa smo njeno pozicijo menjali z garderobno sobo in vanjo vnesli dnevno svetlobo.

Da smo pridobili dovolj omar v garderobi, je bilo potrebno hišo podaljšati za en meter. Nič lažjega, dokler so načrti zgolj na papirju v fazi idejne zasnove. Garderobni niz smo osvetlili z vgradnimi stropnimi lučmi, niz pa zaključili z velikim ogledalom, ki prostor optično podaljša.

Oprema spalnice je preprosta, minimalistična. Lebdečo posteljo sta naročnika imela že v prejšnjem stanovanju in tudi v novi hiši nista mogla brez nje. Stena za posteljo je ročno poslikana z valjčkom v cvetličnem vzorcu. Ob postelji sta okrogli nočni omarici s policama za odlaganje knjig, s stropa visita Flos bralni svetilki, nastavljivi po višini, s svetlobno regulacijo. Ker sta vrtljivi, ju lahko usmerimo v strop in dobimo indirektno osvetlitev celega prostora, zato tu stropnih luči ne potrebujemo.

Iz spalnice vodi prehod v kopalnico, ki je nismo zapirali z vrati, saj je namenjena le staršema. Tudi tuš smo zaprli le s stekleno steno, ki smo jo zastrli z zaveso BelaBela. Talna svetilka lahko dodatno osvetli spalnico ali pa jo usmerimo tuš, ko tam potrebujemo več svetlobe.

Kopalnica je tu v celoti, po tleh in po stenah, premazana z mikrocementom v toplo sivi barvi betona. Izbrali smo sanitarno keramiko mehko zaobljenih linij in jo dopolnili z ogledali podobnih oblik. Osvetljuje jih niz žarnic z lesenimi navoji. Njihov odsev v ogledalih poskrbi za to, da je zgolj s tem dovolj osvetljena cela kopalnica.

Ko smo risali načrt hiše, je bila soba triletnice zasnovana za uporabo šolarke, zato so vsi priključki že na pravih mestih, da kasneje ne bodo potrebna dodatna dela. Opremljena je z začasnim pohištvom, pravo pride kasneje. Izbrali smo le stensko tapeto, ki smo jo popestrili z nalepkami, ki se kasneje lahko odstranijo.

Med obema otroškima sobama je kopalnica, ki jo uporabljata tako dekleti kot vsa družina namesto dnevnega WCja. Slednjega smo odstranili iz prvotnega načrta in tako pridobili prostor ter prihranili pri stroških. Ogledala so tu okrogla, nameščena na različnih višinah, da se lahko v njih ogleduje tudi najmlajša članica družine. Osvetlili smo jo s stenskimi žarnicami.

Ker je v kopalnici staršev tuš, smo si tu privoščili kopalno kad. Tako kot povsod, smo tudi za kad izbrali podometne armature in prilivni sifon, da nas pipa za natakanje vode v kad ne moti pri tuširanju. Tudi v tej kopalnici je okno, ki omogoča naravno osvetlitev. To je tudi edini prostor v hiši, kjer smo po tleh in stenah položili keramiko, da je vtis malenkost bolj igriv.

Soba enajstletnice je opremljena povsem najstniško. Miza je postavljena pravokotno na okno, da je ustrezno osvetljena, hkrati pa sedečemu dekletu omogoča pregled nad prostorom in vrati. Takša postavitev mize omogoča, da obiskovalci prisedejo k mizi k skupnemu delu, naj bodo to ročne spretnosti ali domače naloge.

Pohištvo je nevtralne bele barve, da se barvna shema sobe lahko menja po navdihu lastnice. Poleg knjižnih polic in predalnikov, na katerih je veliko prostora za vsakdanje drobnarije, so tu omare s frontami piši-briši. Na vratno krilo je pritrjena posodica z barvnimi flomastri in gobico.

Vsak najstnik si, če le prostor dopušča, želi širšo posteljo. Tudi v tej sobi smo za steno izbrali nevtralno tapeto z neenakomernimi pikami, dekorativne dodatke pa si je izbrala sama. Opažamo, da so med mladino priljubljene blazine, dekice in preproge iz umetnega krzna, ki jih kot trendovski testil zlahka najdemo povsod.

Ob koncu “vodenega ogleda” notranjosti hiše vam pokažemo še utility, ki smo ga pridobili z zdržitvijo prvotne shrambe in pralnice. V njem kraljujeta pralni in sušilni stroj ter likalna deska, ki je ni potrebno zlagati in pospravljati, saj je prostora dovolj. Daljša stena meji na drugi strani na TV regal, zato smo smiselno izkoristili prostor za televizijo in v tem delu utility poglobili in dobili globlje police. Tudi iz tega prostora se odpirajo vrata na vrt, da lahko ob lepem vremenu odnesemo stojalo za sušenje perila ven po najkrajši možni poti.

Poleg nadstreška za avtomobile, ki se nahaja pod spalničnim kubusom, je “dvorišče”, namenjeno parkiranju obiskovalcev in otroški igri. V ta namen smo po celotnem obodu tlakovane površine zasnovali klopco, ki hkrati predstavlja mejo med cesto in dvoriščem. Za klopjo so zasajene vedno zelene fotinije in tri okrasne rdečelistne slive, ki z zgodnjim cvetenjem v vrt med prvimi vnašajo nekaj življenja in krasijo razgled iz otroške in mladinske sobe.

Da bi premostili višinsko razliko med vhodnim in atrijskim delom, smo zasnovali stopnišče. Obdali smo ga s cvetličnimi posodami, barvanimi v antracit bravo, usklajenimi s stavbnim pohištvom. Pri izboru zunanjih tlakovcev smo upoštevali barvno shemo arhitekture in v ta namen izbrali betonsko sive tlakovce, manjšega formata, da tlakovane površine ne izgledajo preveč monotono. Na željo naročnikov smo v vrt vključili tudi priljubljene ameriške borovnice, ki pa za uspešno rast zahtevajo kislo zemljo. Zato smo celoten del ob stopnišču namenili kisloljubim rastlinam in mednje vključili različne rododendrone, v cvetlične posode pa nasadili kombinacijo skimij, jeseni cvetočih in spomladi cvetočih vres.

Ob parceli pelje cesta, zato smo mejo zasadili z živo mejo iz fotinij in tako teraso ter vrt zaščitili pred pogledi. Ker smo k projektu pristopili v fazi idejne zasnove, je bila živa meja zasajena takoj po zaključku večjih zemeljskih in gradbenih del. Ob vselitvi so bile rastline tako že dovolj visoke, da omogočajo zasebnost in sproščeno posedanje na terasi. Pred fotinijami so, od višjih do nižjih, nasajene različne cvetoče grmovnice, ki mehčajo rob parcele in z različnimi časi cvetenja, barvami listov in lubja, vrt delajo zanimiv skozi vse letne čase. Nekatere je potrebno še zasaditi, a prav je, da vrt raste skupaj z naročniki, njihovimi potrebami in željami.

Sosednja parcela je od ravnega dela vrta precej dvignjena, zato je bila potrebna škarpa. Ker je zahodna lega primerna za vrt in smo lahko za delno zaščito pred soncem izkoristili drevesa sosedov, smo ob njo postavili zelenjavni vrt v visokih gredah. Obdelane so z brušenim betonom in zasnovane v dveh višinah, kar omogoča, da vrt obdelujemo sede. Povezujejo jih betonske stopnice, ki služijo tudi kot odlagalna površina ob koritu z vodo. Umestili smo ga blizu terase, da je hkrati uporabno v letni kuhinji. Divja trta, zasajena ob škarpi, mehča geometrijske linije betona, poleti preprečuje pregrevanje, jeseni pa s svojimi karminasto rdečimi listi predstavlja krasen kontrast na sivem ozadju.

S Špelo sva sodelovala že pred leti, ko sva adaptirala najino stanovanje in nastal je čudovit projekt Na koncu mavrice. Že pri stanovanju sva bila zelo zadovoljna in hvaležna, da sva se odločila za pomoč Prostorame, zato sva takoj vedela, da pri načrtovanju hiše storiva enako.
Odločila sva se za montažno hišo Lumar in sicer za individualni načrt hiše. Špelo sva vključila v projekt, takoj po prvih idejnih načrtih s strani Lumarja. Že prvotni načrt s strani Lumarja nama je bil všeč. Špela pa je hišo popolnoma prilagodila našim željam in navadam in ustvarila za nas dom v katerem neizmerno uživamo.
Pri investiciji hiše je resnično najbolj pomembno dobro načrtovanje in planiranje. Imeti ob sebi arhitekta, ki upošteva naročnikove navade in želje, in ki ima poleg arhitekturnih rešitev tudi odličen smisel za design in notranjo opremo, je nekaj najlepšega. Špela, hvala ti.

Za hišo sva se odločila ker se je naša družina povečala in smo si zelo želeli cvetoči vrt, zelenico in, najbolj pomembno, veliko teraso. Želela sva si atrijsko hišo, vendar pa je imela naša parcela precejšnjo višinsko razliko. Presrečna sva bila, da se je Špeli v Prostorami pridružila tudi Neža, krajinska arhitektka. Ker sva zaupala Špeli, sva zaupala tudi Neži, da bo naredila okolico naše hiše čudovito. Odločitev je bila prava, Nežine rešitve so res čudovite.

Hvala obema za res enkratne rešitve, prilagojene našemu načinu življenja.
Ana&Matej&Eva&Alja

Projekt: Špela Modic u.d.i.a, Neža Mekota u.d.i.k.a.

Besedilo: Špela Modic, Neža Mekota

Foto: Alain Šik, Špela Modic, Neža Mekota