Eko eko eko, kaj pije krava?

Zavedanje o odgovornosti do okolja je seglo tudi v mesta. Opremili smo stanovanje v prvem večstanovanjskem objektu v Ljubljani, ki energetsko “pije vodo".

Naročnica, gospa v najlepših letih, si je zaželela cvetočega življenja v zelenem; izbrala je stanovanje v Eko srebrni hiši, prvem nizkoenergijskem večstanovanjskem objektu v Ljubljani. Na izbiro je vplivala tudi lokacija, saj je center mesta zlahka dosegljiv s kolesom. Po priporočilu sodelavk, ki so že imele izkušnjo z našim delom, se je obrnila na nas, da ji stanovanje opremimo.

Ko smo si stanovanje ogledali, smo ugotovili, da ga ne bomo le opremili, ampak z manjšimi gradbenimi posegi izboljšali tako funkcionalno kot estetsko plat tlorisa in s tem kvaliteto bivanja. Izrisali smo predloge nove postavitve, projekt osvetlitve in barvno shemo opreme.

V razporeditev predsobe nismo posegali, opremili smo jo z veliko garderobno omaro z vrati iz črnega matiranega stekla in ogledal, ob vhodna vrata smo dodali stenske žepke za drobnarije in tabure, na nasprotno steno pa kapljičaste obešalnike iz črnega lesa. Prostor smo zmehčali s stropno svetilko organske oblike, ki je nadomestila klasično plafoniero.

Dnevno bivalni prostor zaznamuje veliko štiridelno okno, skozenj se odpira krasen razgled na hribe, ki sega vse od Rožnika in Šmarne gore do Triglava. Predvideno razporeditev dnevno bivalnega prostora smo obrnili in pod okno umestili jedilno mizo, saj je z nje razgled lepši, kot bi bil z nižjega kavča. Naročnica je sprva ideji nove razporeditve oporekala, češ da mize skoraj ne uporablja in zanjo ne bi žrtvovala najlepšega kotička stanovanja, potem pa se je odločila, da nam vendarle zaupa. Zdaj ji ni žal, saj je miza po novem veliko v uporabi.

V eterični lestenec Davide Groppi smo se zaljubili na sejmu Euroluce v Milanu. Dovolj je nežen, da lahko visi pred večjo stekleno površino in razgleda ne zasenči, nasprotno, razgled lestenec poudari. Da bo projekt res dovršen, smo skupaj izbrali tudi dodatke za dom. Z naročnico smo jih nakupili v centru mesta in prijeten dan zaključili s sladoledom.

V talne in stenske obloge ter vrata nismo posegali, smo pa belo plastično polico velikega okna oblekli v debelejšo in globljo hrastovo, tako je na njej dovolj prostora za knjige, rože in spominke. Televizijo smo uokvirili v element, v katerega smo dodatno vgradili delovni kotiček s prostorom za tiskalnik in izvlečno mizico za prenosnik.

V ambientu smo uporabili umirjeno barvno lestvico. Svetlo siva stena, bela kuhinja, hrastov les, črni poudarki in veliko zelenja prostor odenejo v domače vzdušje in svežino. Udoben in mehek siv kavč, polnjen s perjem, nosi ime Oblak in na njem se res sedi udobno kot na puhastem oblaku.

V prvotnem načrtu je bila predvidena kuhinja v obliki črke U, kar bi pomenilo kar dve nepraktični kotni omari. Namesto tega smo se raje odločili za niz visokih omar s hladilnikom in pečico ter z večjo shrambno omaro s skritim delovnim pultom iz nerjavečega jekla, ob nasprotni steni pa so nizki elementi z globljim pultom. Viseča omara je v kuhinjskem delu zaprta in skriva vgradno napo ter se z odprto polico za knjige nadaljuje v dnevni del.

V spalnici smo prestavili vtičnice in pridobili več prostora okrog postelje, ki lebdi na steklenih nogah. V prostor smo dodali stol Rex, ki služi za odlaganje oblačil. Zanimivo je, da smo stole Rex predvideli v prvotnem načrtu in jih vmes na željo naročnice spremenili, saj so jo spominjali na čas, ki ga je prebila v vrtcu. Nato pa nas je nekega dne presenetila s tem, da si je premislila in jih kupila sama. Da ideje dozorijo, je potreben čas in včasih ne gre prehitevati.

Tako iz spalnice kot iz jedilnice vodijo vrata na zasteklen balkon, ki stanovanje ločuje od hrupne ceste. Spretne cvetličarjeve roke so ga ozelenile s številnim rastlinjem, nastal je zimski vrt, ki je veliko v uporabi v vseh letnih časih.

Sprva je naročnica želela kopalno kad zamenjati s tušem, ker pa bi to pomenilo menjavo vse keramike, smo kopalnico ohranili takšno, kot je bila in smo jo le opremili. Zasnova pohištva je bila tako zahtevna naloga, saj smo želeli skriti pralni stroj in pridobiti dovolj shranjevalnih površin, kar nam je na koncu izvrstno uspelo.

“Selitev iz hiše z velikim vrtom in teraso v enosobno stanovanje mi je predstavljala velik izziv. Skrbelo me je, da ne bom imela dovolj prostora in da se bom počutila utesnjeno. Po brskanju po medijih in priporočilih prijateljic sem se odločila, da poiščem pomoč pri Špeli in njenih sodelavcih. Moja velika želja je bila moderno minimalistično stanovanje. Z odličnim sodelovanjem s Špelo in njeno ekipo smo kreirali prelepo in prostorno stanovanje, ki mi daje vse, tudi zeleno oazo miru sredi mestnega vrveža. Dodana vrednost pri sodelovanju s Špelo in njeno ekipo pa je bila, da so Špela in ekipa poskrbeli tudi za vsa opravila. Hvala in obilo uspehov!”

Nataša

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Neža Mekota u.d.i.k.a.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Alain Šik, Špela Modic