Dom za določen čas

“Je smiselno najeti arhitekta, če opremljamo stanovanje le za nekaj let? Mlada družina si je z našo pomočjo uredila prijetno gnezdece.”

Ob nakupu stanovanja v Ljubljani je bilo mladi družini jasno, da bodo na tako majhni kvadraturi živeli le nekaj let, dokler hčerki ne postaneta šolarki. Kljub temu sta si lastnika želela z majhnimi sredstvi brezosebno celico v novogradnji spremeniti v prijetno in veselo bivališče.
Pri začasni prenovi se je potrebno vnaprej odločiti, na kakšne posege smo pripravljeni. Za izbiro talnih oblog in vrat po želji smo bili prepozni, menjava pa bi predstavljala dodaten strošek. Prav tako je kopalnica ostala takšna, kot je bila ob prevzemu stanovanja. Če se mudi z vselitvijo, so potrebne kompromisne rešitve.V stanovanju je bilo potrebno na novo razpeljati eletriko, da smo jo prilagodili novi postavitvi opreme in sodobnejši osvetlitvi. V kuhinji smo prestavili tudi vodovodni priključek, nekaj dela pa je bilo tudi s suhomontažnim knauf sistemom.
Notranja oprema je bila v glavnini izbrana v Ikei, ker pa je njihovo pohištvo dimenzijsko zelo omejeno, smo ga spretno pokombinirali z mizarskimi izdelki; policami in dodatnimi omaricami po meri.Kavč s snemljivo prevleko v rumeni barvi otopli kombinacijo belega pohištva in sten v barvi sivke v osrednjem dnevno bivalnem prostoru. Ker je domači muc ugotovil, da je tkanina zelo praktična za brušenje krempljev, sta lastnika preprosto naročila novo prevleko – muc pa bo v bodoče ostajal na tleh.Pri jedilnici smo bili nekoliko bolj razsipni in smo nakupovali drugje, saj so bili lahkotni vijolični stoli iz pleksija in steklena bela miza kot nalašč za predvideno barvno kombinacijo. Miza je dovolj velika za štiri, če pa so premaknemo na sredino prostora, jih za njo lahko sede šest.Barvna kombinacija se nadaljuje v rumenozeleno kopalnico in vijolično spalnico. Mini sobica male Tise in Tare je v punčkasti kombinaciji roza in zelene; nalepke na vgradni omari, ki se ujemajo z Ikeiinimi lučkami, je oblikoval Shikdesign. Tudi če se selimo le za nekaj let, se bolje počutimo v prijetno urejenem okolju!»Pri nakupu najinega prvega stanovanja sva vedela, da ga bova zaradi njegove majhne kvadrature morala opremiti čim bolj funkcionalno, da bo s svojo opremljenostjo služil potrebam najine mlade družinice vsaj nekaj let. Hkrati pa sva želela, da je stanovanje zračno in ga nisva hotela “nabasati” z nepotrebnim pohištvom. Vedela sva, da brez strokovnega svetovanja stanovanja ne bova zmogla opremiti, kot sva si želela. Že po prvem sestanku sva si bila enotna, da bi Špela lahko upoštevala in uresničila najine želje. Kljub nekaterim pomislekom tekom projekta, se v tem nisva zmotila. Prihranila sva si marsikatero pot, čas in energijo, kar je bilo za naju v tistem obdobju zelo dragoceno. 
Špela je s svojo ekipo dosegla najine želje in jih spremenila v dom, kjer se vsi, od najinih malih punčk, pa vse do našega mačka Sanija, odlično počutimo. Prepričana sva, da jo bova potrebovala tudi v prihodnje, ko se bomo selili v nov dom… nekoč.«

Mojca in MikiInterier: Špela Modic u.d.i.a., Vanja Mihelič u.d.i.a.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Špela Modic u.d.i.a.