Črno beli svet

Pogumna odločitev za nakup stanovanja z neuporabnim tlorisom se je naročnikom izplačala; čeprav je šlo za trd oreh, smo v njem uredili prijetno družinsko domovanje.

Ko sta nas naročnika povabila k projektu ureditve sicer prostornega stanovanja, smo se znašli pred najzahtevnejšo nalogo doslej. Ali bomo neuporaben labirint res lahko spremenili v primerno stanovanje za družino? Ker se izkušen arhitekt za notranjo opremo takšnih izzivov ne ustraši ;), smo zavihali rokave in s pomočjo naše ekipe izvajalcev stanovanje v veliko zadovoljstvo naročnikov uspešno preobrazili.

Stanovanje v novejšem ljubljanskem naselju je bilo sprva del dupleksa, ki ga niso mogli prodati, zato so ga razdelili na dve ločeni enoti. Prejšnji lastniki so tako kupili spodnjo etažo; enoto s spalnico brez okna, prehodno dnevno sobo,… ni čudno, da družina v takem domu ni zdržala dolgo. Kot da bi naloga ne bila dovolj zahtevna, so edini vir svetlobe zimski vrtovi, ki jih težko zasenčimo, sredi stanovanja pa kraljujejo betonske stopnice, ki vodijo v zgornjo enoto.

V projektu smo predvideli rušitev vseh predelnih sten, v nosilne nismo posegali. Svetloba prihaja v stanovanje zgolj z ene strani, stanovanje pa je precej globoko, zato je bila možna rešitev le ena; kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo smo združili v en prostor, levo in desno pa sta svoje mesto dobili otroška soba in spalnica. Tako imajo zdaj vsi prostori, razen kopalnice, okna, ki omogočajo naraven vir svetlobe in zračenje. Tudi vhod v stanovanje smo premaknili, saj je prejšnja pozicija onemogočala dostop do stanovanja gibalno oviranim osebam, vrata v skupni predprostor so se namreč s prejšnjim vhodom prekrivala.

Ob novem vhodu v stanovanje smo v nekdanjem vetrolovu uredili “walk in” omaro za čevlje, plašče in jakne, vanjo smo skrili tudi elektro omarico. V nadaljevanju sestava so omare s krilnimi vrati enakega videza, bele, z masivnimi hrastovimi ročaji. Shranjevalnih površin v stanovanju res ne primanjkuje, skoraj vsa notranja oprema je bila po naših načrtih izdelana v mizarski delavnici.

Iz predprostora v stanovanje vodijo steklena drsna vrata, ki se, ko so odprta, skrijejo v kaseto, vdelano v knjižni oziroma TV regal v dnevni sobi. Kompozicija ogledal na steni optično poveča prostor, hkrati pa odseva tako naravno svetlobo, ki prihaja skozi steklena vrata, kot luči na stropu. Ste poznali ta trik za dodatno osvetlitev prostora?

Manjšo teraso smo zaprli, saj je to v naselju dovoljeno, in jo združili z obstoječim zimskim vrtom. Pridobili smo prostor za udoben kavč in knjižne police, ki so jih naročniki napolnili s svojo zbirko, seveda pa je ostalo še dovolj prostora za nove pridobitve. Se strinjate, da so knjige lahko okras stanovanja?

Osrednji element v stanovanju predstavlja kubus, zasnovan okrog betonskih stopnic, ki vodijo v zgornje stanovanje (in smo jih seveda želeli zakriti). Vanj se s strani zapeljejo steklena drsna vrata, ki vodijo iz predprostora. Pred kaseto je ostalo dovolj globine za omarice in knjižne police, nasproti kavča pa je razdelek za televizijo.

Ob jedilnici smo v kubus vgradili visoke kuhinjske omare za hladilnik in pečico, prostor pod stopnicami pa smo izkoristili za shrambo. Vanjo vodijo vrata desno od pečice.

Prej neizkoriščeno luknjo smo osvetlili z LED trakovi in jo, kjer je višina dopuščala, opremili s policami za priročno shrambo, ki so se kmalu napolnile. V nizkem delu za vogalom je dovolj prostora za kovčke, sesalec, vedra, metle… se vam ne zdi, da vstopate v sobico Harryja Potterja?

Tudi na kuhinjski strani se kubus odpira na vse strani in poleg hladilnika ter pečice skriva omaro z vtičnicami za male gospodinjske aparate. Niz kuhinje ob steni je klasičen, s spodnjimi in zgornjimi elementi, napa je vgrajena.
Za glavno osvetlitev v stanovanju smo zaradi betonskega stropa izbrali nadgradna svetila v obliki tulcev, za delovno svetlobo na pultu pa poskrbi LED trak, vdelan v viseče omarice.

Naročnika sta želela dom v umirjenih barvah, zato tukaj ni bilo dilem; večina pohištva je v beli barvi, ki jo dopolnjuje hrastov les. Da v prostor vnesemo nekaj kontrastov, smo kuhinjsko steno pobarvali s črno barvo za table. Lastnika pravita, da je kuhinja šele v tej kombinaciji zares zaživela, mala Anja pa je stanovanje poimenovala črno beli svet.

Jedilnico smo umestili med kuhinjo in dnevno sobo. Da bi bil prehod dovolj širok, smo izbrali klop in mizo v hrastu s kovinskimi črnimi detajli. Jedilnico smo dopolnili s črnimi stoli, tik pred nakupom smo tudi luč nad mizo iz bele spremenili v črno. Da se stena za klopjo ne umaže, poskrbi fototapeta z družinskimi fotografijami.

Pri projektiranju smo se seveda držali tehničnih omejitev objekta, vodovodni priključek in zračnik za napo smo iz kopalnice pripeljali v kuhinjo. Zračnik je bil sicer že prej v tem prostoru, saj je bil naj vezan ventilator za prisilno prezračevanje spalnice. Tako se je vhod v kopalnico znašel med jedilnico in kuhinjo, kar pa v praksi sploh ni tako moteče, kot je bilo videti na papirju med snovanjem tlorisa.

Ker vemo, da doma vrata v kopalnico pogosto ostajajo odprta (sploh v družinah z majhnimi otroki), smo WC školjko pomaknili v prostor, jo s strani zakrili in sedečemu omogočili nekaj zasebnosti. Zdaj je skrita pred pogledi iz kuhinje. Prostor na drugi strani pregrade smo namenili omari s koši za umazano perilo. V tako lepo stanovanje seveda ne sodi navaden bel cevni radiator; izbrali smo eleganten model v črni barvi.

Črno bela barvna zgodba se je začela prav tu, v tem prostoru, ko smo zanj izbrali šestkotne črne talne ploščice. Bel umivalnik smo posadili na hrastovo omarico s črnim pultom. Strop v kopalnici smo spustili in tako zakrili napeljave, ki so bile prej vidne, hkrati pa smo ga seveda izkoristili za vgradna svetila, ki smo jih dopolnili s svetlobnim ogledalom.

K trendovskim črnim šestkotnikom smo izbrali “metro” belo stensko keramiko za oblogo okrog kadi, ostale stene smo obarvali v nežen siv odtenek pralne barve. Pralni stroj smo sprva želeli zakriti s hrastovimi vrati, ker pa bo morda v prihodnosti uporaben kot previjalna miza, smo ga začasno zastrli z zaveso.

Naročnika sta v začetku poudarila, naj bo spalnica majhna, saj velike ne potrebujeta. Tako smo pri izdelavi načrta skoparili s širino in predvideli posteljo brez okvirja, na steklenih nogah. Gre za naslednico naše najljubše lebdeče postelje, le da ta model ni pritrjen v steno, ampak ga lahko premikamo po prostoru, kar bo prišlo prav ob morebitnem novem družinskem članu in začasni posteljici v spalnici.

Prvotno smo za steno za vzglavjem izbrali nežno tapeto v zlatkastem odtenku, ko pa so prišli novi vzorci, smo se navdušili nad motivom vesolja, ki ga je naročnik, po poklicu fizik, takoj odobril. Kot nalašč se tapeta izvrstno sklada s celostno podobo interierja. V iskanju popolne kombinacije smo našli tudi črne šestkotne kovinske nočne omarice.

Oba spalna prostora, spalnica in otroška soba, sta zaradi specifike objekta deljena na pol; svetloba vanju prihaja iz zimskih vrtov, ki jih je ponoči nemogoče zatemniti. Na prehod smo namestili zatemnitveno zaveso in tako rešili težavo z jutranjo svetlobo.
V stanovanju smo menjali tudi talne obloge in radiatorje. Hrastov parket je bil odlično izhodišče pri projektiranju notranje opreme, gladke minimalistične bele radiatorje smo, kjer je bilo možno, zakrili pred pogledi. Radiator v spalnici se skriva pod mizo.

Zimski vrt, ki je del spalnice, je tako postal garderoba z delovnim kotičkom. Velika delovna miza se koplje v naravni svetlobi, ki prihala skozi poševna okna. Kadar je potrebno, jih lahko zastrejo z žaluzijami. Če so okna pod kotom, je svetlobe v prostorih več kot pri običajnih steklenih površinah; to je posebej opazno v kuhinji, saj vanjo kljub globini stanovanja posijejo sončni žarki iz dnevne sobe.

Zatemnitvena zavesa ločuje tudi spalni in igralni del otroške sobe. Zaenkrat je v zimskem vrtu začasno pohištvo, kasneje pa bo tu dobro osvetljena pisalna miza.
Poleg črne, bele in hrasta je v stanovanju tudi nekaj rdečih poudarkov, v otroški sobi pa smo ob posteljah steno obarvali v jagodno rdečo pralno barvo.

Mala Anja ima zaenkrat celotno kraljestvo le zase, pograd je namenjen obiskom, nekoč pa se ji bo v sobi morda pridružil bratec ali sestrica. Takrat bo risanje po omarah s frontami iz piši-briši laminata še bolj zabavno. Namesto ročajev so na vratih omare posodice za flomastre in gobico.

Večjo teraso v stanovanju smo obdržali in nanjo postavili mizo in stole. Stanovalci težko pričakujejo pomlad, ko bo teraso krasilo tudi manjše drevo v loncu, do takrat pa se na njej ogrejejo s čajem in toplo odejo. Tudi vi iščete lepe dodatke za dom? Izbrali smo jih v trgovinah Forma doma in Soma design.

“Stanovanje je že leta nazaj nastalo kot predelitev ogromnega dvonadstropnega stanovanja v dve enonadstropni stanovanji, pri čemer so po predelitvi samo dodali nekaj montažnih sten. Začetni tloris stanovanja je bil tako naravnost obupen in povsem neuporaben. Obvezno temeljito predrugačenje in napolnitev stanovanja z opremo sta terjala pomoč arhitekta. V obdobju sodelovanja s Špelo in Nežo s Prostorame sva prišla do spoznanja, da je bil od celotnega stroška prenove zagotovo najbolje naložen denar ravno v arhitekturni del. Toliko prihranjenih skrbi glede odločitev o izbiri materialov, pohištva, izvajalcev. Toliko prihranjenih obiskov salonov in trgovin. Toliko prihranjenih živcev. In časa. Končni rezultat pa je naravnost izvrsten in nama je, kljub začetni pomanjkljivi informaciji o najinih kapricah, naravnost pisan na kožo. Dobila sva popoln dom za najino družino.”
Helena & Martin”

Preobrazba: Prej in potem

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Neža Mekota u.d.i.k.a.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Alain Šik