Betaplast

Kdo se ne bi rad v službi počutil kot doma? V prostorih družinskega podjetja vlada sproščeno vzdušje prijetnega delovnega okolja.

Betaplast je zastopnik za vodovodne in plinske cevne sisteme. Čeprav je njihov prodajni program industrijsko obarvan, so si na delovnih mestih želeli občutka domačnosti in topline; konec koncev tu preživijo velik del dneva.

Poslovni objekt je viden z avtoceste in ga stranke ne morejo zgrešiti, okolica pa je tukaj veliko lepša, kot če bi stal sredi industrijske cone. Obdan je s travnikom in domačim zelenjavnim vrtom, z balkona pa se ponuja prelep razgled na Ljubljansko barje.

Odločili smo se za nevsiljivo zunanjost in živahnejšo notranjost z nevtralno opremo in barvitimi stenami. Tla v pritličju in na stopnišču so v keramiki praktične sive barve, da tudi v slabem vremenu umazanija ni takoj vidna. Steno v sprejemni pisarni smo dekorirali kar s prodajnimi artikli, ki smo jih nabrali v skladišču.

Ste že slišali za oblikovanje interierja skladišča? Siv samorazlivni tlak in kovinski regali so stalnica v takšnih prostorih. Veliko manevrskega prostora tako res nismo imeli, smo pa pobarvali steno, ki sega v medetažo.

Dve komplementarni barvi, ki sta uporabljeni v objektu, se navezujeta na prodajni program; modra za vodovod in oranžna za plin. Seveda je tako moški wc v modri in ženski v oranžni.

Stopnišče vodi do pisarniških prostorov v zgornjem nadstropju. Osvetlili smo ga z dekorativnimi lučkami na steni, namesto ograje pa smo izbrali steklo, ki sega od tal do stropa.

Pisarne so oceanskega tipa, v ločenih prostorih so le prostor za direktorja, predavalnica in kuhinja. Za bolj domač ambient poskrbijo tla v parketu. Priključki za luči na stropu so bili že pripravljeni ob zalivanju betonske plošče, zato vanje nismo več posegali; prilagajali pa smo stenska in ostala dekorativna svetila.

Ker je prostor velik, smo lahko zaposlene udobno namestili za velikimi mizami, ki so ločene s pregradnimi paneli, dodatno pa smo prostor pregradili s polvisokimi omarami. Kotiček za tiskalnike in fotokopiranje smo zakrili z dekoracijo iz vej.

Prodajni artikli so postavljeni na ogled na policah, katalogi in letaki pa so spravljeni v premičnih omarah. Poleg razstavnega kotička je prostor s fotelji, kjer lahko obiskovalci posedijo in spijejo kavo.

Betaplast redno organizira izobraževanja o uporabi izdelkov in novostih v programu. Predavalnica ima pult za govornika in mizo za demonstracije. Stoli so pomični in ko v njej ni predavanj, se spremeni v igralnico. Na projektorju si otroci ogledajo tudi kakšno risanko. V prihodnosti bo tukaj tudi telovadnica za zaposlene.

Pravijo, da je kuhinja srce vsakega doma; v Betaplastu je kuhinja srce poslovnih prostorov, saj se v njej vsak dan kuha kosilo za ekipo. Za lonce se zavihti tisti, ki ima ta dan čas in voljo. Prednost družinskega podjetja je tudi v tem, da ob času kosila v njem prijetno zadiši.

Ko smo dodelali notranjost, so nas poprosili še za nasvete pri zunanji podobi objekta. Predlagali smo diskretno zunanjo osvetlitev in dvobarvno fasado, ki se z nevsiljivimi toni lepo sklada z okoljem. Ne pozabite si je ogledati, ko se peljete mimo Brezovice!

»Hvala Prostorami, da so naše želje in ideje postale realnost. Še več, nadgrajene so s pravo mero živih odtenkov in edinstvenih rešitev. Vredno se je predati in zaupati idejam Prostorame!«
Meta, Betaplast d.o.o.

Projekt: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a., Živa Čar abs. arh.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Špela Modic u.d.i.a.