Stanovanje z razgledom

“Osmo nadstropje ponuja veličasten razgled na ljubljanske strehe. Mestne motive zunaj dopolnjujejo naravni v interierju.”

Klasično trisobno stanovanje z manjšimi ločenimi prostori je lastnica želela preurediti v odprto in zračno zatočišče pred mestnim vrvežem. Ob pregledovanju naše spletne strani se je zagledala v hišo na Barju; želela je, da bi bilo njeno stanovanje prav takšno. Ker pa je interier pogojen s prostorskimi značilnostmi, je nastala drugačna razporeditev, uporabili pa smo nekaj enakih barv in materialov in jih nadgradili z novimi idejami.



Porušili smo večino predelnih sten in odstranili vrata; zdaj so v stanovanju le tista, ki vodijo v sobe in kopalnico. Predprostora ni, namesto tega smo povečali dnevno bivalni del; ob vhodu so le niše za vgradne omare za čevlje in obešalnik.



Ker je v kuhinji ostala vertikala z vodovodno napeljavo, izvedba kuhinjskega otoka ni prišla v poštev. Nadomestili smo ga z globljim pultom in otočno napo, sredi stene pa pustili "okno" za komunikacijo z dnevnim delom. Spuščen strop skriva zračnik za napo, izkoristili smo ga tudi za vgradnjo luči.



Na nasprotno steno smo nanizali omare z vgrajenim hladilnikom in pečico ter priročno shrambno omaro s priključki za male gospodinjske aparate in izvlečnim pultom. Prostor za raztegljivo mizo je v dnevni sobi. Izbrali smo belo steklo, krom in "nevidne" stole iz prozornega pleksija.



Levo in desno od mize smo postavili niši za vgradni omari. Okrašeni z dekorativnimi nalepkami, izdelanimi po naročilu, se zlijeta s steno in ju skorajda ne opazimo. Namesto viseče, mizo osvetljujeta dve vgradni lučki. Kavč s snemljivo prevleko se izvleče in spremeni v počivalnik "chaise longue". Za zračen učinek smo izbrali klubsko mizico in stojalo za TV iz pleksi stekla.



Hodnik smo odprli, odstranili smo vrata in vanj vgradili veliko garderobno omaro z drsnimi vrati iz belega stekla, ki prostor vizualno razširi. V omaro smo skrili tudi pralni stroj, saj je v kopalnici zanj premalo prostora. Električno omarico smo zakrili s sliko oblakov na modrem nebu, ki dopolnjuje pomladno zelene stene.



V mali kopalnici so prha, wc, bide in eleganten umivalnik s podometno mešalno baterijo. Toplino orehovega parketa, ki prevladuje v drugih prostorih, smo tukaj nadomestili z lesenimi omaricami. Stene v toplem rožnatem odtenku odsevajo prijetno svetlobo.



Manjša soba je namenjena spalnici. Čeprav je široka le 230 cm, smo vanjo uspeli postaviti posteljo tako, da ostaja ob vznožju nekaj prehoda. Lebdeč okvir je prava izbira, saj ne zavzame dodatnega prostora.



Steno smo obarvali v rožnato, linijska svetilka poudari barvni efekt. Za večerno branje sta na profilu dva LED reflektorja. Nasprotno steno krasita stenski lučki in kompozicija ogledal. Viseči omarici sta namenjeni perilu in dopolnjujeta garderobno omaro na hodniku.



Večja soba je svet v malem za raziskovalni duh odraščajočega osnovnošolca. Poleg pisalne mize je bilo treba poskrbeti za veliko knjižno omaro, saj je Rok ljubitelj knjig, med katerimi prevladujejo tiste o živalih.



Belo garderobno omaro smo tudi tukaj "skrili" v nišo, steno nad posteljo pa oblepili z nebesno modrino. Okvir, ki ima zdaj odlagalno polico, bo kasneje primeren tudi za širše ležišče. Obiskovalci se lahko udobno namestijo v sedežno vrečo.



“S Špelinim delom sem se seznanila čisto po naključju po internetu. Takoj me je prevzel njen stil, ki se odraža v vsakem njenem projektu in brez sence dvoma lahko rečem, da so mi všeč prav vsi. Ko sem stopila v stik s Špelo, sem imela v glavi že popolno vizijo svojega stanovanja, vsaj mislila sem, da je tako. Vendar pa mi je kmalu postalo jasno, da bo veliko bolje zamisli in izvedbo le-teh prepustiti Špeli, ki je milo rečeno prava mojstrica na svojem področju. Njen končni izdelek je daleč presegel moja sicer visoka pričakovanja. V podobi stanovanja je združila minimalizem s toplino in domačnostjo ter pričarala ambient, ki deluje kot "antistres" terapija. Dokaz je neverjeten občutek ugodja, ki me prevzame vsakič, ko se vrnem domov. Čestitam, Špela, uspelo ti je na polni črti!”

Alenka in Rok



Interier: Špela Modic u.d.i.a., Renata Jozič u.d.i.a.

Besedilo: Špela Modic u.d.i.a.

Foto: Špela Modic u.d.i.a.